Halibut z piekarnika

Opublikowano: 09.12.2022 r., 18:29 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Halibut z piekarnika z cytryną
Halibut z piekarnika
Pieczona ryba to świetny pomysł na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Halibut z piekarnika smakuje najlepiej z warzywami i pieczonymi ziemniaczkami.
Przygotowanie 5 min
Pieczenie 20 min
259 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Halibut filet (150 g)
  • Sok z cytryny (20 ml)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, tymianek, oregano, czosnek, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha

Przepis na halibuta z piekarnika krok po kroku

Rybę umyć i osuszyć.

Następnie przyprawić solą, pieprzem ziołowym, tymiankiem i oregano.

Polać oliwą z oliwek i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Rybę ułożyć na papierze do pieczenia i piec przez około 15 minut.

Gotową rybę posypać posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na halibuta z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat halibuta z piekarnika

Halibut z piekarnika to najlepszy pomysł na obiad dla wszystkich, którzy uwielbiają ryby. Dodatek odpowiednich ziół i przypraw sprawia, że ryba jest przepyszna. Filet z halibuta jest smaczny i prosty w przygotowaniu. Z czym podawać pieczonego fileta? Najlepiej z dodatkiem ulubionych warzyw i pieczonych ziemniaczków. Dobrym pomysłem będzie, także dodatek kaszy np. jaglanej lub ryżu.

Jak zrobić halibuta z piekarnika? Rybę umyć i osuszyć. Następnie przyprawić (najlepiej dzień prędzej): solą, pieprzem ziołowym, tymiankiem i oregano. Polać oliwą z oliwek i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Rybę ułożyć na papierze do pieczenia i piec przez około 15 minut. Gotową rybę posypać posiekaną natką pietruszki.

Halibut należy do największych ryb z rodziny flądrowatych. Ryba jest bardzo zdrowa i zawiera mnóstwo prozdrowotnych składników, które mają pozytywny wpływ na cały organizm człowieka.

Pieczony halibut świetnie sprawdzi się np. na diecie redukcyjnej. Dodatkowo świeża ryba jest niskokaloryczna zawiera (98 kcal/100 g). Charakteryzuje się wysoką zawartością białka i niską zawartością tłuszczów. Filet z halibuta to świetne źródło witamin z grupy B (szczególnie B6, B12, niacyny) oraz składników mineralnych takich jak: potas, selen, fosfor i magnez. Składniki te wykazują działanie przeciwzapalne, chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi, wzmacniają organizm i wpływają pozytywnie na cały układ nerwowy.

Według zaleceń ryby powinny być częścią naszej codziennej diety. Polska charakteryzuje się zbyt niskim spożyciem ryb. Warto spożywać je 2 razy w tygodniu, w tym uwzględniając raz tłustą rybę morską np. łososia, śledzia lub makrelę.

Halibut jest rybą o bardzo charakterystycznym smaku, mięso jest białe, kruche i soczyste. Ważnym aspektem jest także sposób przygotowania ryb. Z punktu widzenia dietetycznego lepszym rozwiązaniem jest pieczenie niż smażenie.

Jestem pewna, że przepis na halibuta z piekarnika znajdzie się w Twoich ulubionych potrawach.

Alergeny w halibucie z piekarnika

Lista alergenów dla Halibuta z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • halibut filet
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze halibuta z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Ryba będzie lepiej smakować, jeśli będzie przyprawiona rano lub dzień prędzej wieczorem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
123.43
259.20
Białko (g)
13.71
28.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
3.95
8.29
Węglowodany przyswajalne (g)
3.35
7.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
1.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
5.79
12.15
Tłuszcze nasycone (g)
1.24
2.60
Tłuszcze nienasycone (g)
4.55
9.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.82
8.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.73
1.52
Cholesterol (mg)
35.00
73.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
14.29
30.00
Witamina B6 (mg)
0.47
0.98
Witamina B12 (µg (mcg))
0.79
1.65
Witamina C (mg)
6.79
14.26
Witamina D (µg (mcg))
3.36
7.05
Witamina E (mg)
1.27
2.66
Retinol (µg (mcg))
14.29
30.00
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Ryboflawina (mg)
0.03
0.07
Niacyna (mg)
4.75
9.98
Foliany (µg (mcg))
17.00
35.70
Beta karoten (µg (mcg))
0.33
0.70

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
50.52
106.10
Potas (mg)
375.38
788.30
Wapń (mg)
17.67
37.10
Fosfor (mg)
183.38
385.10
Magnez (mg)
20.95
44.00
Żelazo (mg)
0.29
0.60
Cynk (mg)
0.37
0.79
Miedź (mg)
0.04
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny halibuta z piekarnika 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania halibuta z piekarnika

Koszt składników
68.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Halibut filet
150 g
43.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
16.12
Za 150 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pietruszka
20 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 20 g
Koszt składników
68.50