Przepis na grzyby marynowane z cebulą krok po kroku
- Świeże leśne grzyby 2000 g
- Cebula 200 g 2 sztuki
- Ocet spirytusowy 500 ml 2 szklanki
Grzyby dokładnie oczyść i przepłucz wodą.
Sparz we wrzątku nie dłużej niż 5 minut.
Cebulę poszatkuj i włóż do odpowiednio przygotowanych słoików.
Następnie dodaj sparzone grzyby.
W garnku zagotuj około 1 litr wody z octem i przyprawami.
Przygotowaną zalewą uzupełnij słoiki z warzywami.
Dokładnie zakręć i pasteryzuj we wrzątku około 10 minut.
Często zadawane pytania
-
Marynowane grzybki
-
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
-
Rydze marynowane
-
Tradycyjne grzyby marynowane
-
Opieńki marynowane
-
Kurki marynowane
-
Marynata do grzybów
-
Grzybki w zalewie octowej
-
Marynowane pieczarki
-
Podgrzybki marynowane
-
Marynowane prawdziwki
-
Kanie marynowane
-
Maślaki w occie
-
Rydze kiszone
-
Śledzie z grzybami marynowanymi
-
Grzyby marynowane na słodko
-
Kurki w occie
-
Borowiki marynowane
-
Grzyby marynowane

(liczba kalorii)
Grzyby marynowane z cebulą - cechy przepisu
Więcej o grzybach marynowanych z cebulą
Grzyby marynowane z cebulą to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej chwili.
Przygotowanie ich jest niezwykle proste i szybkie, na pewno poradzi sobie z nią każdy nawet osoba początkująca w kuchni. Przetwory na zimę kiedy nie wszystkie warzywa i owocowe są ogólnie dostępne to bardzo dobry pomysł. Warto poświęcić chwilę i takowe przygotować.
W tym wypadku wystarczy, że wybierzesz swoje ulubione grzyby. Śmiało możesz postawić na borowiki, podgrzybki, maślanki, opieńki, kurki czy pieczarki. Tak naprawdę każdy rodzaj grzybów sprawdzi się do marynowania.
Jak zrobić domowe przetwory?
W pierwszej kolejności oczyść dokładnie grzyby i sparz krótko we wrzątku, nie gotuj grzybów.
Cebulę i dowolne warzywa poszatkuj. W moim przepisie podstawiłam tylko na grzyby z dodatkiem cebuli, warzywa zawsze marynuję w osobnych słoikach. Do grzybów jednak warto dodać cebulę ma ona działanie antybakteryjne i antywirusowe co ma ogromne znaczenie w kontekście naszej odporności szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Krótko sparzone grzyby przełóż do słoików. Teraz zalewa, która jest tak samo prosta do przygotowania. W garnku zagotuj wodę z octem i przyprawami. Zalej nią słoiki z grzybami i cebulą.
Ocet i proces domowej pasteryzacji zadziała konserwująco i sprawi, że domowe przetwory będą zdatne do spożycia przez naprawdę długi czas. Nie braknie historii z piwnicami naszych babć pełnych słoików z domowymi przetworami. Kiedyś wykonywanie ich było na pewno dużo bardziej popularne aczkolwiek w ostatnich czasach powraca się do tego. Każdy z nas chce odżywiać się zdrowo i świadomie. Samodzielne przygotowanie marynowanych grzybów, surówek, dżemów, konfitur sprawi ze będziemy wiedzieć co jest w środku i jak zostały te przetwory przygotowane. Dodatkowo domowe przetwory będą cennym źródłem witamin i składników mineralnych.
Grzyby w occie idealnie sprawdzą się jako dodatek do dań, będą także dobre jako przekąska.
Przepis grzyby marynowane z cebulą dokładnie opisuję nieco niżej.
Skoro już wiesz jak zrobić grzyby marynowane z cebulą, nie pozostaje nic innego jak spróbować samodzielnie.
Wartości odżywcze grzybów marynowanych z cebulą
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w grzybach marynowanych z cebulą
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na grzyby marynowane z cebulą
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na grzyby marynowane z cebulą
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w grzybach marynowanych z cebulą
Lista alergenów dla grzybów marynowanych z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na grzyby marynowane z cebulą