Grzyby marynowane z cebulą

Opublikowano: 17.11.2021 r., 16:00 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
grzyby marynowane w słoikach
Grzyby marynowane z cebulą
Samodzielnie przygotowane domowe przetwory to świetny sposób na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku. Poznaj przepis na pyszną przekąskę.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pasteryzacja 20 min
45 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Świeże leśne grzyby (2000 g)
  • Cebula 2 sztuki (200 g)
  • Ocet spirytusowy 2 szklanki (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na grzyby marynowane z cebulą krok po kroku

Grzyby dokładnie oczyść i przepłucz wodą.

Sparz we wrzątku nie dłużej niż 5 minut.

Cebulę poszatkuj i włóż do odpowiednio przygotowanych słoików.

Następnie dodaj sparzone grzyby.

W garnku zagotuj około 1 litr wody z octem i przyprawami.

Przygotowaną zalewą uzupełnij słoiki z warzywami.

Dokładnie zakręć i pasteryzuj we wrzątku około 10 minut.

Jak oceniasz przepis na grzyby marynowane z cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat grzybów marynowanych z cebulą

Grzyby marynowane z cebulą to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej chwili.

Przygotowanie ich jest niezwykle proste i szybkie, na pewno poradzi sobie z nią każdy nawet osoba początkująca w kuchni. Przetwory na zimę kiedy nie wszystkie warzywa i owocowe są ogólnie dostępne to bardzo dobry pomysł. Warto poświęcić chwilę i takowe przygotować.

W tym wypadku wystarczy, że wybierzesz swoje ulubione grzyby. Śmiało możesz postawić na borowiki, podgrzybki, maślanki, opieńki, kurki czy pieczarki. Tak naprawdę każdy rodzaj grzybów sprawdzi się do marynowania.

Jak zrobić domowe przetwory?

W pierwszej kolejności oczyść dokładnie grzyby i sparz krótko we wrzątku, nie gotuj grzybów.

Cebulę i dowolne warzywa poszatkuj. W moim przepisie podstawiłam tylko na grzyby z dodatkiem cebuli, warzywa zawsze marynuję w osobnych słoikach. Do grzybów jednak warto dodać cebulę ma ona działanie antybakteryjne i antywirusowe co ma ogromne znaczenie w kontekście naszej odporności szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Krótko sparzone grzyby przełóż do słoików. Teraz zalewa, która jest tak samo prosta do przygotowania. W garnku zagotuj wodę z octem i przyprawami. Zalej nią słoiki z grzybami i cebulą.

Ocet i proces domowej pasteryzacji zadziała konserwująco i sprawi, że domowe przetwory będą zdatne do spożycia przez naprawdę długi czas. Nie braknie historii z piwnicami naszych babć pełnych słoików z domowymi przetworami. Kiedyś wykonywanie ich było na pewno dużo bardziej popularne aczkolwiek w ostatnich czasach powraca się do tego. Każdy z nas chce odżywiać się zdrowo i świadomie. Samodzielne przygotowanie marynowanych grzybów, surówek, dżemów, konfitur sprawi ze będziemy wiedzieć co jest w środku i jak zostały te przetwory przygotowane. Dodatkowo domowe przetwory będą cennym źródłem witamin i składników mineralnych.

Grzyby w occie idealnie sprawdzą się jako dodatek do dań, będą także dobre jako przekąska.

Przepis grzyby marynowane z cebulą dokładnie opisuję nieco niżej.

Skoro już wiesz jak zrobić grzyby marynowane z cebulą, nie pozostaje nic innego jak spróbować samodzielnie.

Alergeny w grzybach marynowanych z cebulą

Lista alergenów dla grzybów marynowanych z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na grzyby marynowane z cebulą

Wartości odżywcze grzybów marynowanych z cebulą

na 100g gotowej potrawy

Domowe przetwory to idealny pomysł na zimę, jako dodatek do dań głównych. Z pewnością dostarczą nam one witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
22.59
45.19
Białko (g)
2.37
4.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.11
6.23
Węglowodany przyswajalne (g)
2.25
4.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
1.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.26
0.52
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.28
Tłuszcze nienasycone (g)
0.12
0.24
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.08
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.06
Witamina C (mg)
2.10
4.21
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.30
Witamina E (mg)
0.01
0.02
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.13
Ryboflawina (mg)
0.30
0.60
Niacyna (mg)
2.68
5.37
Foliany (µg (mcg))
14.00
28.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.07
0.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
4.37
8.74
Potas (mg)
246.74
493.48
Wapń (mg)
5.04
10.07
Fosfor (mg)
66.59
133.19
Magnez (mg)
7.59
15.19
Żelazo (mg)
0.39
0.78
Cynk (mg)
0.40
0.80
Miedź (mg)
0.24
0.48
Szacunkowy indeks glikemiczny grzybów marynowanych z cebulą 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grzybów marynowanych z cebulą

Koszt składników
106.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
2000 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
100.00
Za 2000 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ocet spirytusowy
500 ml
2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 500 ml
Koszt składników
106.00