Przepis na gratin krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie ceramiczne do zapiekania

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry.

W misce wymieszaj śmietankę kremówkę, sól, pieprz i pieprz ziołowy.

Zetrzyj ser na tarce i dodaj do śmietany, wymieszaj.

Ziemniaki ułóż warstwami w naczyniu do zapiekania i zalej śmietaną.

Wetknij pomiędzy ziemniaki liście laurowe i ziele angielskie.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Pozwól daniu wystygnąć i pokrój na porcje.

Gratin podane w małych naczyniach do zapiekania.
Gratin
Koszt przygotowania dania
12.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
442 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
73

Gratin - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gratin

Gratin to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Gratin to francuskie słowo oznaczające zapiekanie. Zapiekanka ziemniaczana to świetny dodatek do grillowanych mięs oraz warzyw. Przepis na gratin jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, śmietana kremówka, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy, ser gruyere, sól, pieprz.

Jak zrobić gratin? Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry. W misce wymieszaj śmietankę kremówkę, sól, pieprz i pieprz ziołowy. Zetrzyj ser na tarce i dodaj do śmietany, wymieszaj. Ziemniaki ułóż warstwami w naczyniu do zapiekania i zalej śmietaną. Wetknij pomiędzy ziemniaki liście laurowe i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Pozwól daniu wystygnąć i pokrój na porcje.

Ziemniaki zawarte w przepisie to bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych w postaci skrobi. Ziemniaki są bulwą, która świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Ziemniaki mogą stanowić także dodatek do ciast na słodko. Zawierają one sporą ilość potasu. Pozwala on obniżać ciśnienie krwi oraz regulować pracę serca. Potas jest także niezbędny do funkcjonowania gospodarki wodno elektrolitowej. Ziemniaki zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego. Ma on bardzo korzystny wpływ na pracę naszych jelit. Pomaga zapobiegać zaparciom, dzięki zwiększeniu masy pokarmowej. Błonnik pomaga ponadto ograniczyć wchłanianie cholesterolu zawartego w posiłkach oraz obniża stężenie glukozy w naszej krwi. Ser gruyere możesz zamienić na inny dojrzewający twardy ser. Świetnie sprawdzi się parmezan lub Polski ser Bursztyn. Sery są doskonałym źródłem wapnia oraz białka pochodzenia zwierzęcego.

Podsumowując wiesz już, ile czasu piec i z czym podawać ziemniaczany gratin. Przygotuj go przy najbliższej możliwej okazji. Zapiekanka sprawdzi się także na wegetariański obiad. Składniki na zapiekankę powinny być najlepszej jakości.

Wartości odżywcze gratin

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny gratin 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gratin

Lista alergenów dla gratin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

W przepisie na gratin nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ser gruyère
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania gratin

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
15 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Ser gruyère
200 g
Jak oceniasz przepis na gratin
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób