Galaretka wieprzowa z golonki

Opublikowano: 29.06.2023 r., 14:08 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Galaretka wieprzowa z golonki podana na talerzu, odzobiona świeżymi ziołami.
Galaretka wieprzowa z golonki
Galaretka wieprzowa z golonki to super opcja na imprezy. Galaretka jest smaczna, lekka i pasuje do wszystkiego. Jeśli nie wiesz, jak ją zrobić, sprawdź ten przepis.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 240 min
574 kcal
Kcal w porcji
370 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Golonka wieprzowa (400 g)
  • Szynka wieprzowa (500 g)
  • Marchewka (135 g)
  • Pietruszka (45 g)
  • Seler korzeniowy (40 g)
  • Por (70 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Groszek zielony konserwowy (70 g)
  • Żelatyna (48 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na galaretkę wieprzową z golonki krok po kroku

Golonkę i szynkę umyj następnie, włóż do większego garnka.

Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyj i obierz, włóż do mięsa. Do garnka dodaj 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i obrane ząbki czosnku. Wszystko zalej wodą. Przykryj pokrywką i gotuj przez ok. 3-4 h do miękkości mięsa. Dopraw solą i pieprzem.

Mięso wyciągnij, a wywar odcedź, warzywa z wywaru odłóż. Jaja ugotuj na twardo, przestudź i pokrój w plasterki.

Mięso obierz, golonkę oddziel od kości i pokrój na małe kawałki. Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę. Pokrojone mięso i warzywa ułóż w mniejszych naczyniach, dodaj groszek i plastry jajek.

Do odcedzonego wywaru dodaj żelatynę i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Wywarem zalej pojemniczki z mięsem i warzywami.

Włóż do lodówki do zastygnięcia.

Jak oceniasz przepis na galaretkę wieprzową z golonki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat galaretki wieprzowej z golonki

Galaretka wieprzowa z golonki to super opcja na imprezy. Galaretka jest smaczna, lekka i pasuje do wszystkiego. Jeśli nie wiesz jak ją zrobić, sprawdź ten przepis.

Przepis na galaretę wieprzową z golonki to smaczna opcja dla miłośników tego mięsa. Golonki się kocha albo nienawidzi. Jeśli jednak jesteś jej fanem, to na pewno poszukujesz ciekawych sposobów na jej przygotowanie. Ten przepis jest więc doskonałą opcją dla Ciebie. Domowa galaretka jest naprawdę prosta. Jednak potrzeba do jej przygotowania dość sporo cierpliwości. Ta galaretka smakuje po prostu obłędnie, dużo lepiej niż gotowe wyroby. Dlatego warto sięgnąć po przepis na ten domowy, pyszny wyrób, który nie tylko zawiera wspaniałe mięso, to jeszcze dodatkowo ma obniżoną zawartość soli. Dzięki temu to również dobry wybór dla osób z chorobami układu krążenia. Danie jest w 100% bezglutenowe, będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić galaretę wieprzową z golonki, by była pyszna i dobra dla początkujących, to ten sprawdzony przepis sprawdzi się doskonale. To świetna przekąska, czy przystawka. Głównym składnikiem jest oczywiście golonka, która ze względu na to, że jest dość tłusta, wspaniale sprawdza się właśnie w formie galaretki. Choć kojarzy się tylko z daniem obiadowym, ze względu na wspaniały smak równie dobrze sprawdza się na zimno. Tradycyjna receptura na golonkę, choć niezwykle łatwa, to niestety jest również dość pracochłonna. To dlatego, że mięso trzeba najpierw poddać dodatkowej obróbce termicznej, by było odpowiednio miękkie i soczyste. Robi się to, gotując wywar z udziałem golonki i warzyw, dzięki temu jednak mięso nabiera wyjątkowej delikatności i lepszego smaku. Najlepiej do wywaru dodać odrobinę przypraw. To wybór, który nieco przypomina domowy salceson, bo to nim właśnie jest inspirowany. W tym wypadku jednak nie dodaje się do niego żadnych podrobów, więc będzie idealnym rozwiązaniem dla osób, które za nimi nie przepadają. Ten prosty przepis pozwala stworzyć golonkę, która jest smaczna i wspaniale nadaje się do chleba.

Alergeny w galaretce wieprzowej z golonki

Lista alergenów dla galaretki wieprzowej z golonki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze galaretki wieprzowej z golonki

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera sporo kolagenu, który wspomaga zdrowie stawów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kcal)
155.27
574.49
Białko (g)
18.94
70.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany (g)
3.38
12.49
Węglowodany przyswajalne (g)
2.72
10.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.66
2.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz (g)
6.99
25.85
Tłuszcze nasycone (g)
4.65
17.21
Tłuszcze nienasycone (g)
2.33
8.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.75
6.49
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.58
2.15
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
96.17
355.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina A (µg (mcg))
98.11
363.00
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.67
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
1.22
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.78
10.29
Witamina D (µg (mcg))
0.49
1.81
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
17.68
65.43
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
1.00
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.65
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.12
7.86
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.52
57.41
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
816.40
3020.68
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód (mg)
407.38
1507.32
Potas (mg)
212.84
787.52
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
26.57
98.32
Fosfor (mg)
126.49
468.02
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.91
51.48
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.36
5.01
Cynk (mg)
1.10
4.07
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.54
Brak danych dla: golonka wieprzowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny galaretki wieprzowej z golonki 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galaretki wieprzowej z golonki

Koszt składników
76.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
400 g
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 400 g
Szynka wieprzowa
500 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
30.00
Za 500 g
Marchewka
135 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Pietruszka
45 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Seler korzeniowy
40 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Groszek zielony konserwowy
70 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 70 g
Żelatyna
48 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
6.00
Za 48 g
Koszt składników
76.00