Galaretka w pomarańczy

Opublikowano: 29.06.2023 r., 14:08 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Galaretka w połówkach pomarańczy
Galaretka w pomarańczy
Galaretka w pomarańczy to pomysł na naprawdę smaczny i szybki deser. W dodatku pięknie się prezentuje, co można wykorzystać szczególnie podczas planowania imprez.
Przygotowanie 10 min
181 kcal
Kcal w porcji
265 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Pomarańcza (990 g)
  • Galaretka - truskawkowa (70 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na galaretka w pomarańczy krok po kroku

Pomarańcze sparz wrzątkiem.

Galaretkę rozpuść w 1 i 1/3 szklanki gorącej wody. Mieszaj aż do rozpuszczenia i wystudź.

Pomarańczę pokrój na połowę i wydrąż środek, tworząc miseczki. Najlepiej zrobić to wyciskając z nich sok. Następnie osusz ręcznikiem papierowym.

Gdy galaretka zaczyna tężeć, wlej ją do pomarańczy i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na galaretka w pomarańczy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,3% osób

Więcej informacji na temat galaretka w pomarańczy

Galaretka w pomarańczy to pomysł na naprawdę smaczny i szybki deser. W dodatku pięknie się prezentuje, co można wykorzystać szczególnie podczas planowania imprez.

Przepis na galaretkę w pomarańczy to świetna opcja na deser. Sprawdzi się zwłaszcza w ciepłe dni, kiedy nie ma się ochoty na ciężkostrawne kremy, czy dużą ilość czekolady. Taka galaretka jest lekka i orzeźwiająca, to znaczy idealna na upały. Możesz do przygotowania wykorzystać dowolne galaretki. Sprawdzi się zarówno cytrusowa, jak i inna, ulubiona. Możesz sięgnąć po kolor, który pięknie się komponuje ze skórką pomarańczy. Najlepiej więc sprawdzi się opcja kontrastowa. Możesz sięgnąć po galaretkę różową, zieloną, czy niebieską.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić galaretkę w pomarańczy, by była smaczna i prosta, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Dowiesz się z niego jak przygotować tę ciekawą przekąskę, która doskonale sprawdzi się na imprezę. Owocowa galaretka podana w pomarańczy na pewno zachwyci wszystkich gości. Nie tylko dzieci. Choć na nich na pewno zrobi duże wrażenie. Ten deser może wydawać się dość skomplikowany, jednak wcale taki nie jest. Wystarczy odrobina cierpliwości, gdyż galaretka musi wystygnąć. Przyda się ona również podczas wydrążania pomarańczy. Jak to zrobić? Oto najprostszy sposób. Pomarańcze przecinamy na pół i wyciskamy z nich sok, tak by nie uszkodzić skórek. Skórki oczyszczamy z błonek i resztek miąższu za pomocą łyżki. Tak przygotowaną skórkę możemy wykorzystać. Warto jednak wspomnieć o jednej niezwykle ważnej rzeczy. Do takiego deseru najlepiej wykorzystać pomarańcze bio. Zwykłe owoce pokryte są często specjalnymi substancjami, które mają za zadanie chronić owoce przed szkodnikami i pleśnią. Jednak nie są one bezpieczne dla człowieka, a niektóre mogą być nawet potencjalnie rakotwórcze. Dlatego, zwłaszcza jeśli planujemy je podawać dzieciom skorzystajmy z owoców bio lub organicznych. Zwykłe owoce również można wykorzystać, jednak najlepiej wtedy bardzo dobrze je oczyścić, przy pomocy octu i szczoteczki.

Alergeny w galaretka w pomarańczy

Lista alergenów dla galaretka w pomarańczy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na galaretka w pomarańczy

Wartości odżywcze galaretka w pomarańczy

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporą ilość cukru, dlatego nie powinna gościć w naszej diecie zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kcal)
68.65
181.93
Białko (g)
1.47
3.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany (g)
16.21
42.95
Węglowodany przyswajalne (g)
13.94
36.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.27
6.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz (g)
0.20
0.52
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.32
Tłuszcze nienasycone (g)
0.07
0.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.04
0.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.10
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód (mg)
1.85
4.90
Szacunkowy indeks glikemiczny galaretka w pomarańczy 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galaretka w pomarańczy

Koszt składników
9.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomarańcza
990 g
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
7.92
Za 990 g
Galaretka
70 g
truskawkowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 70 g
Koszt składników
9.80