Galaktoboureko

Opublikowano: 28.07.2023 r., 11:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Galaktoboureko z ciastem filo
Galaktobouerko
Galaktobouerko to deser grecki przygotowywany na bazie ciasta filo i masy z kaszy manny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny dodatek do herbaty.
Przygotowanie 90 min
Gotowanie i Pieczenie 60 min
268 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
  • Kasza manna (170 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (250 g)
  • Masło (120 g)
  • Miód (30 g)
  • Ciasto filo (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, sok z cytryny, cynamon, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 20x30 cm

Przepis na galaktoboureko krok po kroku

Do garnka wlej niepełną szklankę wody, dodaj 200 gram cukru, laskę cynamonu, sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz skórkę startą również z jednej cytryny.

Składniki wymieszaj i doprowadź do wrzenia na małej mocy palnika. Syrop gotuj przez około 5 minut. Następnie zdejmij go z ognia i pozostaw do wstydzenia.

Gdy syrop lekko przestygnie, dodaj do niego miód i wymieszaj.

Jajka ubij z pozostałym cukrem przy pomocy miksera na gęstą pianę.

W garnku zagotuj mleko. Gdy będzie się gotować, dodaj do niego kaszę manną, ciągle mieszając masę.

Na koniec gotowania do masy dodaj 20 gram masła oraz 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Składniki wymieszaj, zdejmij z ognia.

Do ugotowanej kaszy wlej cienką strużką masę jajeczną, ciągle mieszając trzepaczką.

Pozostałe masło roztop w garnuszku i pozostaw do przestudzenia.

Formę wysmaruj odrobiną roztopionego masła, spód oraz boki formy wyłóż arkuszami ciasta filo (tak, aby ciasto wystawało poza rant).

Arkusze filo posmaruj roztopionym masłem i ułóż kolejną warstwę ciasta filo (czynność powtórz, aż ułożysz 5 warstw ciasta filo).

Na ciasto filo przelej krem z kaszy manny i wyrównaj go.

Ciasto wystające poza rant blaszki zawiń na wierzch kremu i posmaruj je masłem.

Deser natnij nożem dzieląc ciasto na porcje - zrób to tak, aby nie przeciąć spodniej warstwy ciasta.

Wierzch ciasta polej pozostałym masłem oraz skrop niewielką ilością wody.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez około 45 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika.

Wcześniej przygotowany syrop cukrowy przelej przez sito i polej nim deser.

Ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na galaktoboureko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,9% osób

Więcej informacji na temat galaktoboureko

Galaktobouerko to nic innego jak grecki deser z ciasta filo, które wypełnione jest masą z kaszy manny lub semoliny i nasączone syropem cukrowo-miodowym. Domowy galaktobouerko to doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na galaktobouerko jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: mleko, kasza manna, jajka, cukier, masło, miód, ciasto filo, skórka i sok z cytryny, cynamon oraz ekstrakt waniliowy.

A jak zrobić galaktobouerko? Z wody, cukru, soku z cytryny, skórki z cytryny oraz wanilii ugotuj syrop i pozostaw go do ostudzenia. Gdy syrop lekko przestygnie, dodaj do niego miód i wymieszaj. Jajka ubij z pozostałym cukrem przy pomocy miksera na gęstą pianę. Z mleka, kaszy manny, masła, oraz ekstraktu waniliowego przygotuj gęsty krem. Do ugotowanej kaszy wlej cienką strużką masę jajeczną i wymieszaj składniki. Formę wysmaruj odrobiną roztopionego masła, spód oraz boki formy wyłóż arkuszami ciasta filo. Arkusze filo posmaruj roztopionym masłem i ułóż kolejne warstwy ciasta filo. Na ciasto filo przelej krem i wyrównaj go. Ciasto filo zawiń na wierzch kremu i posmaruj je masłem. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 45 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika. Wcześniej przygotowany syrop cukrowy przelej przez sito i polej nim deser.

Miód pszczeli składa się w głównej mierze z węglowodanów. W miodzie znajdziemy także enzymy, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych pszczół – do najważniejszych możemy zaliczyć inwertazę, która hydrolizuje sacharozę do glukozy oraz fruktozy. Miód zawiera także potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan oraz kobalt, witaminy A, C oraz niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując wiesz już jak się robi galaktobouerko. Najlepszy domowy wypiek świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po przestudzeniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w galaktoboureko

Lista alergenów dla galaktoboureko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
    • ciasto filo
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze galaktoboureko

na 100g gotowej potrawy

Galaktobouerko to doskonała propozycja na smaczny deser. Ciasto jest bardzo słodkie i wysokokaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością szczególnie na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
206.77
268.81
Białko (g)
5.16
6.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
29.48
38.32
Węglowodany przyswajalne (g)
28.88
37.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
0.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
7.76
10.09
Tłuszcze nasycone (g)
4.90
6.37
Tłuszcze nienasycone (g)
2.86
3.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.12
2.76
Brak danych dla: cukier, ciasto filo.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.47
0.61
Brak danych dla: cukier, ciasto filo.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
58.65
76.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
73.18
95.13
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.48
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.01
0.01
Witamina D (µg (mcg))
0.75
0.98
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
0.36
Brak danych dla: kasza manna, ciasto filo.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
71.92
93.50
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.17
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.34
0.45
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.27
14.66
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
12.73
16.54
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
81.18
105.53
Potas (mg)
106.33
138.23
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Wapń (mg)
74.76
97.19
Fosfor (mg)
83.67
108.77
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.24
14.61
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.70
0.91
Cynk (mg)
0.44
0.57
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny galaktoboureko 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galaktoboureko

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Kasza manna
170 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 170 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Miód
30 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Ciasto filo
250 g
8.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 250 g
Koszt składników
41.00