Frittata ze szpinakiem
- Jajko (4 szt.)
- Szpinak - 2 szklanki (400 g)
- Mleko 2% - 4 łyżki (40 ml)
- Ser Feta - 2 plastry (40 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Cebula dymka - 1 sztuka (50 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Pomidory koktajlowe - 1 szklanka (250 g)
Przepis na frittata ze szpinakiem krok po kroku
Jajka rozbij do miski, dopraw do smaku i wlej mleko.
Całość wymieszaj za pomocą rózgi.
Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, dodaj pokrojoną drobno cebulkę i czosnek.
Dodaj szpinak i duś pod przykryciem.
Przełóż szpinak do naczynia żaroodpornego, dodaj pokruszony ser feta i przekrojone na pół pomidorki.
Zalej całość masą jajeczną i delikatnie wymieszaj.
Upiecz frittatę w piekarniku przez 15-20 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat frittaty ze szpinakiem
Frittata ze szpinakiem to szybki i prosty sposób na obiad lub ciepły posiłek w ciągu dnia.
Wybierz swoje ulubione warzywa i zainspiruj się moim dzisiejszym przepisem. Postawiłam na wersję wegetariańską, czyli taką, która w swoim składzie nie zawiera mięsa.
Aby przygotować mój dzisiejszy przepis na frittatę ze szpinakiem będą potrzebne Ci podstawowe składniki, zaopatrz się w świeży szpinak, pomidorki koktajlowe, ser feta, odrobinę mleka, cebulkę dymkę, czosnek i nasz główny składnik jajka.
Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.
Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.
Zatem, jak zrobić frittatę ze szpinakiem?
W pierwszej kolejności rozbij jajka do miski, dopraw do smaku i dodaj odrobinę mleka, wymieszaj masę jajeczną za pomocą rózgi.
Olej rzepakowy lub oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Po chwili dodaj szpinak i duś całość pod przykryciem do momentu zwiędnięcia. Przełóż szpinak do naczynia żaroodpornego, dodaj pokruszony ser feta i pomidorki przekrojone na pół, całość zalej masą jajeczną i delikatnie wymieszaj.
Tak przygotowaną frittatę upiecz w piekarniku w 180 stopniach, w ciągu 20 minut powinna być dobra do spożycia. O farszu Twojej frittaty możesz zadecydować sam, idealnie nadadzą się też pieczarki, papryka czy nawet mięsne nadzienie w postaci drobiu, czy łososia, które będzie dodatkową porcją białka. Cały posiłek nie zawiera głównych źródeł węglowodanów, do których należy makaron, kasza czy ryż dlatego będzie to dobry pomysł na posiłek keto.
Śmiało możesz podawać ją na obiad, ale będzie to też dobry pomysł na kolację czy przekąskę w ciągu dnia.
Sam widzisz jak szybka i łatwa jest ona w przygotowaniu. Czy jest pyszna, przekonaj się sam, wykorzystując mój przepis?
Alergeny w frittacie ze szpinakiem
Lista alergenów dla frittaty ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Ser Feta
Wartości odżywcze frittaty ze szpinakiem
Frittatę w podobny sposób możesz przygotować z dowolnymi warzywami i dodatkami.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.