Farsz pieczarkowy do krokietów

Opublikowano: 25.06.2022 r., 11:03 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Farsz z pieczarek na krokiety
Farsz pieczarkowy do krokietów
Farsz na bazie kapusty i pieczarek sprawdzi się idealnie nie tylko do krokietów, ale też do naleśników czy pierogów. Poznaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
19 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Pieczarki (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Masło klarowane - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na farsz pieczarkowy do krokietów krok po kroku

Masło rozgrzej na patelni, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Krótko zeszklij całość, dodaj pokrojone w mniejsze kawałki pieczarki.

Kapustę wypłucz pod wodą i posiekaj na mniejsze kawałki.

Dodaj kapustę na patelnie i wlej odrobinę wody, dopraw do smaku.

Duś kapustę do miękkości, gdy będzie odpowiednia wykorzystaj ją do krokietów.

Jak oceniasz przepis na farsz pieczarkowy do krokietów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat farszu pieczarkowego do krokietów

Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz pieczarkowy do krokietów.

Sprawdzi się on nie tylko do krokietów, ale też do naleśników czy domowych pierogów.

Mój przepis na farsz pieczarkowy do krokietów jest uniwersalny, dlatego zapamiętaj go, na pewno przyda się nie tylko do codziennych potraw, ale też na święta, które zawsze zbliżają się wielkimi krokami, dlatego każdy z nas powinien mieć przygotowane sprawdzone przepisy na świąteczne potrawy. Jeśli jeszcze takich nie masz, przychodzę z pomocą.

Nie będzie Ci potrzebne nic więcej jak kapusta kiszona, świeże pieczarki, które możesz zamienić na suszone grzyby lub świeże, jeśli jesteś akurat po grzybobraniu. Możesz skorzystać także z mrożonych grzybów, jeśli masz takie z zeszłorocznych zbiorów, każde sprawdzą się idealnie.

W pierwszej kolejności rozgrzej masło klarowane na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie w okresie jesienno – zimowym. W tym czasie umyj i posiekaj pieczarki, dodaj je na patelnię.

Kapustę kiszoną wypłucz pod wodą i poszatkuj, aby jej części nie były tak długie.

Ważne jest aby sprawdzić jej smak przed obróbką termiczną. Jeśli okaże się zbyt kwaśna, wypłucz ją kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Tak przygotowana kapusta będzie idealna.

Do warzyw dodaj ugotowaną kapustę, dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze przez moment aby wszystkie składniki się połączyły. Nasz pyszny farsz jest dobry do użycia.

Będzie to dobry pomysł na początek domowych krokietów czy pierogów. Każde danie z wykorzystaniem tego farszu będzie bardzo dobre. Warto dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważną funkcję w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Skoro już wiesz, jak zrobić farsz pieczarkowy do krokietów, spróbuj sam.

Alergeny w farszu pieczarkowym do krokietów

Lista alergenów dla farszu pieczarkowego do krokietów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze farszu pieczarkowego do krokietów

na 100g gotowej potrawy

Zamiast pieczarek możesz użyć świeżych lub suszonych grzybów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
38.93
19.46
Białko (g)
1.92
0.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
4.46
2.23
Węglowodany przyswajalne (g)
2.56
1.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.89
0.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
2.00
1.00
Tłuszcze nasycone (g)
1.30
0.65
Tłuszcze nienasycone (g)
0.70
0.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.52
0.26
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.18
0.09
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
5.31
2.65

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
15.31
7.65
Witamina B6 (mg)
0.12
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.01
Witamina C (mg)
8.36
4.18
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.00
Witamina E (mg)
0.06
0.03
Retinol (µg (mcg))
14.58
7.29
Tiamina (mg)
0.05
0.03
Ryboflawina (mg)
0.19
0.09
Niacyna (mg)
1.68
0.84
Foliany (µg (mcg))
19.85
9.92
Beta karoten (µg (mcg))
7.09
3.54

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
295.23
147.62
Potas (mg)
232.49
116.24
Wapń (mg)
17.86
8.93
Fosfor (mg)
50.88
25.44
Magnez (mg)
10.84
5.42
Żelazo (mg)
0.91
0.45
Cynk (mg)
0.34
0.17
Miedź (mg)
0.15
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu pieczarkowego do krokietów 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu pieczarkowego do krokietów

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Masło klarowane
20 g
2 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Koszt składników
27.00