Farsz pieczarkowy do krokietów
- Pieczarki (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Kapusta kiszona (500 g)
- Masło klarowane - 2 łyżki (20 g)
Przepis na farsz pieczarkowy do krokietów krok po kroku
Masło rozgrzej na patelni, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Krótko zeszklij całość, dodaj pokrojone w mniejsze kawałki pieczarki.
Kapustę wypłucz pod wodą i posiekaj na mniejsze kawałki.
Dodaj kapustę na patelnie i wlej odrobinę wody, dopraw do smaku.
Duś kapustę do miękkości, gdy będzie odpowiednia wykorzystaj ją do krokietów.
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Ciasto na krokiety
-
Krokiety ze szpinakiem
-
Krokiety ziemniaczane
-
Farsz do krokietów
-
Naleśniki na krokiety
-
Krokiety z kapustą
-
Krokiety na wigilię
-
Krokiety z mięsem i kapustą
-
Krokiety z grzybami
-
Krokiety z mięsem z rosołu
-
Krokiety z kurczakiem
-
Krokiety z mięsem i pieczarkami
-
Farsz do krokietów z mięsa
-
Krokiety
Więcej informacji na temat farszu pieczarkowego do krokietów
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz pieczarkowy do krokietów.
Sprawdzi się on nie tylko do krokietów, ale też do naleśników czy domowych pierogów.
Mój przepis na farsz pieczarkowy do krokietów jest uniwersalny, dlatego zapamiętaj go, na pewno przyda się nie tylko do codziennych potraw, ale też na święta, które zawsze zbliżają się wielkimi krokami, dlatego każdy z nas powinien mieć przygotowane sprawdzone przepisy na świąteczne potrawy. Jeśli jeszcze takich nie masz, przychodzę z pomocą.
Nie będzie Ci potrzebne nic więcej jak kapusta kiszona, świeże pieczarki, które możesz zamienić na suszone grzyby lub świeże, jeśli jesteś akurat po grzybobraniu. Możesz skorzystać także z mrożonych grzybów, jeśli masz takie z zeszłorocznych zbiorów, każde sprawdzą się idealnie.
W pierwszej kolejności rozgrzej masło klarowane na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie w okresie jesienno – zimowym. W tym czasie umyj i posiekaj pieczarki, dodaj je na patelnię.
Kapustę kiszoną wypłucz pod wodą i poszatkuj, aby jej części nie były tak długie.
Ważne jest aby sprawdzić jej smak przed obróbką termiczną. Jeśli okaże się zbyt kwaśna, wypłucz ją kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Tak przygotowana kapusta będzie idealna.
Do warzyw dodaj ugotowaną kapustę, dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze przez moment aby wszystkie składniki się połączyły. Nasz pyszny farsz jest dobry do użycia.
Będzie to dobry pomysł na początek domowych krokietów czy pierogów. Każde danie z wykorzystaniem tego farszu będzie bardzo dobre. Warto dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważną funkcję w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Skoro już wiesz, jak zrobić farsz pieczarkowy do krokietów, spróbuj sam.
Alergeny w farszu pieczarkowym do krokietów
Lista alergenów dla farszu pieczarkowego do krokietów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze farszu pieczarkowego do krokietów
Zamiast pieczarek możesz użyć świeżych lub suszonych grzybów.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.