Farsz do naleśników z pieczarkami

Opublikowano: 23.07.2022 r., 15:07 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczarkowy farsz, naleśnik, zioła
Farsz do naleśników z pieczarkami
Jesteś w trakcie przygotowania naleśników ale brakuje Ci pomysłu na farsz? Koniecznie poznaj mój przepis na pieczarkowy farsz do naleśników.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 10 min
187 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Pieczarki (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, miska

Przepis na farsz do naleśników z pieczarkami krok po kroku

Dodatkowo przygotuj szklankę wody.

Mąkę wymieszaj z wodą, jajkiem i szczyptą soli.

Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na oleju rzepakowym.

Dodaj drobno pokrojone pieczarki i duś do miękkości.

Naleśniki podawaj z pieczarkowym farszem.

Jak oceniasz przepis na farsz do naleśników z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób

Więcej informacji na temat farszu do naleśników z pieczarkami

Naleśniki to danie, które wielu z nas kocha. Nie tylko dorośli, ale także dzieci. Naleśniki możemy przygotować na słodko i to była najpopularniejsza wersja, jednak z czasem to naleśniki wytrawne zyskały dużą popularność. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na farsz do naleśników z pieczarkami, który jest bardzo szybki i prosty. Na pewno każdy sobie z nim poradzi. Pomysł na farsz do naleśników z pieczarkami to idealna propozycja na obiad. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a porcja zazwyczaj wychodzi duża, dlatego bez problemu nakarmisz nawet dużą rodzinę.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników na naleśniki, czyli: mąka, jajka, woda oraz odrobina oleju. Dodatkowo cebula, czosnek, pieczarki i aromatyczne przyprawy do naszego farszu.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

Zatem, jak zrobić farsz do naleśników z pieczarkami?

Z mąki, jajka i wody przygotuj ciasto naleśnikowe i usmaż cienkie naleśniki na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Na osobnej patelni zeszklij krótko drobno pokrojoną cebulkę, po chwili dodaj posiekane pieczarki i podsmażaj do miękkości.

Farsz nałóż na cienkie naleśniki i zawiń.

Skoro już znasz mój szybki przepis na naleśniki z farszem pieczarkowym, przygotuj je i przekonaj się, jaki jest smaczny. Będzie to dobry pomysł na pyszny posiłek dla całej Twojej rodziny.

Alergeny w farszu do naleśników z pieczarkami

Lista alergenów dla farszu do naleśników z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze farszu do naleśników z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Przepis na naleśniki jest uniwersalny, a o rodzaju farszu możesz zadecydować sam.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
187.18
187.18
Białko (g)
8.28
8.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
31.74
31.74
Węglowodany przyswajalne (g)
31.20
31.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
3.29
3.29
Tłuszcze nasycone (g)
1.22
1.22
Tłuszcze nienasycone (g)
2.08
2.08

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.43
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.39
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.15
4.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
71.60
71.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
16.28
16.28
Potas (mg)
205.11
205.11
Wapń (mg)
15.41
15.41
Fosfor (mg)
105.43
105.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.14
20.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.63
2.63
Cynk (mg)
0.77
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.22
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do naleśników z pieczarkami 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu do naleśników z pieczarkami

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
24.00