Przepis na farsz do naleśników z pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, miska

Dodatkowo przygotuj szklankę wody.

Mąkę wymieszaj z wodą, jajkiem i szczyptą soli.

Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na oleju rzepakowym.

Dodaj drobno pokrojone pieczarki i duś do miękkości.

Naleśniki podawaj z pieczarkowym farszem.

farsz do naleśników z pieczarkami
Farsz do naleśników z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
8.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
187 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
80

Farsz do naleśników z pieczarkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o farszu do naleśników z pieczarkami

Naleśniki to danie, które wielu z nas kocha. Nie tylko dorośli, ale także dzieci. Naleśniki możemy przygotować na słodko i to była najpopularniejsza wersja, jednak z czasem to naleśniki wytrawne zyskały dużą popularność. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na farsz do naleśników z pieczarkami, który jest bardzo szybki i prosty. Na pewno każdy sobie z nim poradzi. Pomysł na farsz do naleśników z pieczarkami to idealna propozycja na obiad. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a porcja zazwyczaj wychodzi duża, dlatego bez problemu nakarmisz nawet dużą rodzinę.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników na naleśniki, czyli: mąka, jajka, woda oraz odrobina oleju. Dodatkowo cebula, czosnek, pieczarki i aromatyczne przyprawy do naszego farszu.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

Zatem, jak zrobić farsz do naleśników z pieczarkami?

Z mąki, jajka i wody przygotuj ciasto naleśnikowe i usmaż cienkie naleśniki na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Na osobnej patelni zeszklij krótko drobno pokrojoną cebulkę, po chwili dodaj posiekane pieczarki i podsmażaj do miękkości.

Farsz nałóż na cienkie naleśniki i zawiń.

Skoro już znasz mój szybki przepis na naleśniki z farszem pieczarkowym, przygotuj je i przekonaj się, jaki jest smaczny. Będzie to dobry pomysł na pyszny posiłek dla całej Twojej rodziny.

Wartości odżywcze farszu do naleśników z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
187.18 kcal
187.18 kcal
Białko
8.28 g
8.28 g

Węglowodany w farszu do naleśników z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
31.74 g
31.74 g
Węglowodany przyswajalne
31.20 g
31.20 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
3.29 g
3.29 g
Tłuszcze nasycone
1.22 g
1.22 g
Tłuszcze nienasycone
2.08 g
2.08 g

Witaminy w przepisie na farsz do naleśników z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.10 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.43 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.39 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.15 mg
4.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
71.60 µg (mcg)
71.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na farsz do naleśników z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
16.28 mg
16.28 mg
Potas
205.11 mg
205.11 mg
Wapń
15.41 mg
15.41 mg
Fosfor
105.43 mg
105.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.14 mg
20.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.63 mg
2.63 mg
Cynk
0.77 mg
0.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.22 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do naleśników z pieczarkami 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w farszu do naleśników z pieczarkami

Lista alergenów dla farszu do naleśników z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania farszu do naleśników z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
24.00
Jak oceniasz przepis na farsz do naleśników z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób