Farsz do krokietów z mięsa

Opublikowano: 27.09.2022 r., 10:21 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Farsz mięsny do krokietów
Farsz do krokietów z mięsem
Poznaj przepis na pyszny, domowy farsz do krokietów z mięsa mielonego.
Przygotowanie 20 min
188 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (350 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Pieczarki (150 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na farsz do krokietów z mięsa krok po kroku

Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Pieczarki umyj, obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.

Na patelni z oliwą podsmaż cebulę z czosnkiem, dodaj pieczarki, a na koniec mielone mięso.

Smaż ok. 7 minut. Dopraw.

Jak oceniasz przepis na farsz do krokietów z mięsa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat farszu do krokietów z mięsa

Chcesz zrobić dobry farsz do krokietów z mięsa, ale nie jesteś pewna/pewny jak go przygotować, aby był pyszny i nadawał się na wiele okazji? Przedstawiamy nasz pomysł na sprawdzony, prosty przepis na farsz do krokietów z mięsa z cebulką i pieczarkami. Ten farsz świetnie sprawdzi się do krokietów, które możesz podać jako ciepłe przystawki na imprezę lub zagryzkę do zup, na przykład tradycyjnego, wigilijnego barszczu czerwonego. Przygotowanie tego nadzienia jest banalnie proste i zajmie Ci zaledwie kilkanaście minut. Z pewnością sobie z nim poradzisz, nawet nie mając dużego doświadczenia kulinarnego. Wystarczy odpowiednio przygotować wszystkie składniki, to znaczy drobno posiekać cebulę i czosnek, a pieczarki bardzo dokładnie umyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Następnie wszystkie składniki, razem z dodatkiem przyprawy, wystarczy podsmażyć na patelni, na oliwie, oleju rzepakowym lub maśle. To wszystko! Farsz z mięsa do krokietów jest gotowy. Możesz do niego wykorzystać mięso mielone wieprzowe, wołowe lub drobiowe – wybierz to, które lubisz najbardziej. Pamiętaj, że mięso drobiowe jest na ogół najchudsze i najmniej kaloryczne, dlatego, jeśli zależy Ci na krokietach, które będą jak najbardziej fit, warto je rozważyć. Do krokietów świetnie nadaje się również mięso gotowane z rosołu, na przykład mięso z piersi lub udek kurczaka, z którymi często nie wiemy, co zrobić, aby się nie zmarnowało. Przygotowany farsz do krokietów jest bardzo uniwersalny i sprawdzi się na wiele okazji oraz do wielu dań. Możesz też modyfikować go na przeróżne sposoby w zależności od Twoich indywidualnych preferencji i upodobań smakowych. Jeśli na co dzień preferujesz bardziej pikantne smaki, możesz dodać więcej czosnku, mielonej, ostrej papryki lub papryczki chilli. Pieczarki możesz też zastąpić innymi, ulubionymi grzybami, na przykład kurkami lub borowikami, zarówno świeżymi, jak i suszonymi. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać bardzo prosty i szybki, a jednocześnie smaczny i uniwersalny sposób na to, jak zrobić farsz do krokietów z mięsa.

Alergeny w farszu do krokietów z mięsa

Lista alergenów dla farszu do krokietów z mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz do krokietów z mięsa

Wartości odżywcze farszu do krokietów z mięsa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
188.95
188.95
Białko (g)
10.43
10.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
2.54
2.54
Węglowodany przyswajalne (g)
2.01
2.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
0.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
15.17
15.17
Tłuszcze nasycone (g)
5.80
5.80
Tłuszcze nienasycone (g)
9.38
9.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.40
7.40
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.98
1.98
Cholesterol (mg)
40.32
40.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
1.12
1.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.33
2.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.12
1.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.44
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.32
3.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.94
9.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.12
4.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
33.34
33.34
Potas (mg)
263.61
263.61
Wapń (mg)
13.44
13.44
Fosfor (mg)
124.50
124.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.60
14.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.66
0.66
Cynk (mg)
1.39
1.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do krokietów z mięsa 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu do krokietów z mięsa

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
350 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 350 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
26.00