Farsz do krokietów z mięsa
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (350 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Pieczarki (150 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Przepis na farsz do krokietów z mięsa krok po kroku
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Pieczarki umyj, obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.
Na patelni z oliwą podsmaż cebulę z czosnkiem, dodaj pieczarki, a na koniec mielone mięso.
Smaż ok. 7 minut. Dopraw.
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Ciasto na krokiety
-
Krokiety ze szpinakiem
-
Krokiety ziemniaczane
-
Farsz do krokietów
-
Naleśniki na krokiety
-
Krokiety z kapustą
-
Krokiety na wigilię
-
Krokiety z mięsem i kapustą
-
Krokiety z grzybami
-
Krokiety z mięsem z rosołu
-
Krokiety z kurczakiem
-
Krokiety z mięsem i pieczarkami
-
Farsz na krokiety z mięsem
-
Krokiety
Więcej informacji na temat farszu do krokietów z mięsa
Chcesz zrobić dobry farsz do krokietów z mięsa, ale nie jesteś pewna/pewny jak go przygotować, aby był pyszny i nadawał się na wiele okazji? Przedstawiamy nasz pomysł na sprawdzony, prosty przepis na farsz do krokietów z mięsa z cebulką i pieczarkami. Ten farsz świetnie sprawdzi się do krokietów, które możesz podać jako ciepłe przystawki na imprezę lub zagryzkę do zup, na przykład tradycyjnego, wigilijnego barszczu czerwonego. Przygotowanie tego nadzienia jest banalnie proste i zajmie Ci zaledwie kilkanaście minut. Z pewnością sobie z nim poradzisz, nawet nie mając dużego doświadczenia kulinarnego. Wystarczy odpowiednio przygotować wszystkie składniki, to znaczy drobno posiekać cebulę i czosnek, a pieczarki bardzo dokładnie umyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Następnie wszystkie składniki, razem z dodatkiem przyprawy, wystarczy podsmażyć na patelni, na oliwie, oleju rzepakowym lub maśle. To wszystko! Farsz z mięsa do krokietów jest gotowy. Możesz do niego wykorzystać mięso mielone wieprzowe, wołowe lub drobiowe – wybierz to, które lubisz najbardziej. Pamiętaj, że mięso drobiowe jest na ogół najchudsze i najmniej kaloryczne, dlatego, jeśli zależy Ci na krokietach, które będą jak najbardziej fit, warto je rozważyć. Do krokietów świetnie nadaje się również mięso gotowane z rosołu, na przykład mięso z piersi lub udek kurczaka, z którymi często nie wiemy, co zrobić, aby się nie zmarnowało. Przygotowany farsz do krokietów jest bardzo uniwersalny i sprawdzi się na wiele okazji oraz do wielu dań. Możesz też modyfikować go na przeróżne sposoby w zależności od Twoich indywidualnych preferencji i upodobań smakowych. Jeśli na co dzień preferujesz bardziej pikantne smaki, możesz dodać więcej czosnku, mielonej, ostrej papryki lub papryczki chilli. Pieczarki możesz też zastąpić innymi, ulubionymi grzybami, na przykład kurkami lub borowikami, zarówno świeżymi, jak i suszonymi. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać bardzo prosty i szybki, a jednocześnie smaczny i uniwersalny sposób na to, jak zrobić farsz do krokietów z mięsa.
Alergeny w farszu do krokietów z mięsa
Lista alergenów dla farszu do krokietów z mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz do krokietów z mięsa
Wartości odżywcze farszu do krokietów z mięsa
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.