Dżem z malin
Przepis na dżem z malin krok po kroku
Maliny dokładnie umyj.
Połowę owoców lekko zmiażdż, zasyp cukrem i odstaw na 2-3 godziny.
Po tym czasie zacznij podgrzewać na średnim ogniu, ok. 20 minut.
Dodaj całe owoce i dalej podgrzewaj, co jakiś czas mieszając.
Gorący dżem przelewaj do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i zawekuj.
-
Dżem z dyni
-
Dżem truskawkowy
-
Dżem z aronii
-
Dżem z czarnej porzeczki
-
Dżem z pigwy
-
Dżem z czereśni
-
Dżem z wiśni
-
Dżem z czerwonej porzeczki
-
Dżem z cukinii
-
Dżem z agrestu
-
Dżem z czerwonych porzeczek
-
Dżem z gruszek
-
Dżem z borówek amerykańskich
-
Rogaliki z dżemem
-
Dżem z brzoskwiń
-
Dżem z jagód
-
Dżem jabłkowy
-
Dżem z winogron
-
Dżemy
Więcej informacji na temat dżemu z malin
Pyszny, domowy dżem z malin to świetny pomysł na pysze przetwory do słoików, które idealnie sprawdzą się na zimę. Jest nie tylko bardzo smaczny, ale również prosty w przygotowaniu, a do tego niezwykle uniwersalny, dzięki czemu możesz wykorzystywać go na wiele sposobów. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dżem z malin, ile czasu trzeba go gotować oraz ile cukru należy dodać, aby był naprawdę najlepszy, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przepis na dżem ze świeżych malin nie jest skomplikowany i przygotujesz go w bardzo prosty sposób. Potrzebne Ci będą jedynie świeże maliny oraz cukier. Opcjonalnie możesz dodać również pektynę w proszku. Jej dodatek nie jest jednak niezbędny i zależy od tego, jaką konsystencję dżemu chcesz uzyskać i jaka najbardziej Ci odpowiada. Bez dodatku pektyny dżem będzie bardzo delikatny i lekko płynny, a dodatek pektyny sprawi, że stanie się nieco gęstszy i bardziej galaretowaty. Dżem z malin możesz przygotować również w wersji fit, bez dodatku cukru poprzez zastąpienie go na przykład ksylitolem lub erytrytolem. Dzięki takiej zamianie będzie mniej kaloryczny i będzie miał niższy indeks glikemiczny, przez co będzie zdecydowanie zdrowszy, a przy tym równie słodki. W wersji bezcukrowej będzie też lepszym wyborem dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością. Dżem z malin pasuje do wielu dań i możesz wykorzystywać go na różne sposoby. Świetnie sprawdza się do dań na słodko, na przykład owsianek, naleśników, czy gofrów, a także do ciast, tortów i ciasteczek. Możesz też wykorzystać go jako nadzienie do domowych pączków. Maliny to bardzo zdrowe i wartościowe owoce, dlatego warto włączyć je do diety i korzystać z ich prozdrowotnych właściwości przez cały rok. Zawierają dużo witaminy C, antyoksydantów, polifenoli i błonnika, przez co korzystnie wpływają na cały organizm i odgrywają bardzo istotną rolę w profilaktyce wielu problemów zdrowotnych. Jeśli szukasz pomysłu na przepis na dżem z malin, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, z którego pomocą przygotujesz go w prosty i szybki sposób.
Alergeny w dżemie z malin
Lista alergenów dla dżemu z malin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z malin
Wartości odżywcze dżemu z malin
Zamiast cukru warto wykorzystać ksylitol lub erytrytol, dzięki czemu dżem będzie mniej kaloryczny i będzie miał niższy indeks glikemiczny.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.