Dżem z jarzębiny

Opublikowano: 20.02.2023 r., 20:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoiczek dżemu z jarzębiny
Dżem z jarzębiny
Dżem z jarzębiny to doskonała propozycja na przetwory, które możesz przygotować na okres zimowy. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na smaczny dżem z jarzębiny.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 120 min
346 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Jarzębina (owoce świeże) (1000 g)
  • Jabłko - 2 duże sztuki (500 g)
  • Cukier (600 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na dżem z jarzębiny krok po kroku

Jarzębinę przemroź w zamrażarce przez około 2-3 dni.

Po tym czasie jarzębinę zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.

Po tym czasie owoce przełóż do garnka i gotuj pod przykryciem, aż owoce jarzębiny zaczną pękać.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę.

Następnie do garnka z jarzębiną dodaj cukier, a po 5 minutach pokrojone jabłka.

Całość smaż na małym ogniu bez przykrycia, aż owoce będą szkliste.

Owoce rozetrzyj przy pomocy drewnianej łyżki do uzyskania musu z delikatnymi grudkami.

Dżem zestaw z ognia i pozostaw do przestygnięcia na noc.

Następnego dnia dżem z jarzębiny zagotuj na małym ogniu i przełóż go do wyparzonych słoiczków.

Słoiczki zakręć szczelnie i dżem pozostaw do ostygnięcia.

Gotowy dżem przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na dżem z jarzębiny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat dżemu z jarzębiny

Dżem z jarzębiny to doskonały pomysł na pyszny dodatek do kanapek. Tradycyjny dżem na bazie owoców z jarzębiny możesz dodać również do wypieków. Sprawdzony przepis na dżem z jarzębiny jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów na zimę potrzebne będą następujące produkty spożywcze: świeże owoce jarzębiny, jabłka oraz cukier. Owoce jarzębiny warto zabierać po przymrozkach, wcześniej zebrane owoce jarzębiny warto przemrozić. To ile cukru dodać do dżemu zależy od Twoich preferencji smakowych.

A jak zrobić dżem z jarzębiny? Jarzębinę przemroź w zamrażarce przez około 2-3 dni. Po tym czasie jarzębinę zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie owoce przełóż do garnka i gotuj pod przykryciem, aż owoce jarzębiny zaczną pękać. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Następnie do garnka z jarzębiną dodaj cukier, a po 5 minutach pokrojone jabłka. Całość smaż na małym ogniu bez przykrycia, aż owoce będą szkliste. Owoce rozetrzyj przy pomocy drewnianej łyżki do uzyskania musu z delikatnymi grudkami. Dżem zestaw z ognia i pozostaw do przestygnięcia na noc. Następnego dnia dżem z jarzębiny zagotuj na małym ogniu i przełóż go do wyparzonych słoiczków. Słoiczki zakręć szczelnie i dżem pozostaw do ostygnięcia. Gotowy dżem przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jarzębina to doskonałe źródło składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w niej witaminę C, witaminę E, witaminę K, magnez, wapń, cynk, żelazo oraz mangan. Odpowiednia podaż witaminy C jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności (szczególnie w okresie jesienno-zimowym).

Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszny dżem z jarzębiny. Możesz wykorzystać go jako dodatek do wypieków lub śniadań na słodko. Smaczny dżem jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, warto jednak przelać go do słoiczków i wykorzystać w okresie zimowym, kiedy nie mamy dużego dostępu do świeżych warzyw i owoców.

Alergeny w dżemie z jarzębiny

Lista alergenów dla dżemu z jarzębiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z jarzębiny

Wartości odżywcze dżemu z jarzębiny

na 100g gotowej potrawy

Dżem z jarzębiny to doskonały dodatek do wielu potraw. Jarzębina jest produktem, który zawiera spore ilości witamin i składników mineralnych, dlatego warto przygotować przetwory z jej wykorzystaniem.

Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z jarzębiny 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z jarzębiny

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jarzębina (owoce świeże)
1000 g
30.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 1000 g
Jabłko
500 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Cukier
600 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 g
Koszt składników
34.00