Domowe lody śmietankowe

Opublikowano: 30.08.2023 r., 18:59 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowe lody w miseczce
Domowe lody śmietankowe
Domowe lody śmietankowe to świetny pomysł na ochłodzenie w ciągu ciepłych letnich dni. Nasze domowe lody są wolne od barwników i konserwantów.
Przygotowanie 30 min
236 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Śmietanka kremowa 30% - 2 opakowania (400 g)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka (5 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
lodówka

Przepis na domowe lody śmietankowe krok po kroku

W rondelku podgrzej mleko, dodaj cukier (połowa) i gotuj do jego rozpuszczenia.

W osobnej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno.

Do ostudzonego mleka dodaj pozostały cukier, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Całość mieszaj do rozpuszczenia.

Stopniowo dodawaj ubitą śmietankę do mleka.

Przelej przygotowaną masę lodową do formy do lodów.

Włóż lody do zamrażalnika na 3 godziny.

Jak oceniasz przepis na domowe lody śmietankowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat domowych lodów śmietankowych

Kto nie lubi lodów, niech pierwszy rzuci kamieniem. Wydaje mi się, że każdy je lubi, szczególnie latem, kiedy żar leje się z nieba. Sięgamy po pyszne lody dla ochłodzenia.

Obecnie możemy dostać je nie tylko we wszystkich możliwych smakach, ale także w różnych formach. Kręcone, na gałki czy w postaci małych kuleczek. Nie ma to jednak jak domowe lody śmietankowe.

Dzisiaj przedstawię Wam sprawdzony przepis na lody domowej roboty, które z całą pewnością będą miały korzystniejszy skład niż te kupne. Niestety cała gama lodów dostępnych w sklepach charakteryzuje się nie najlepszym składem, wartością energetyczną i składnikami odżywczymi. Zazwyczaj znajduje się w nich za dużo cukru, który dodawany jest niepotrzebnie, ale także barwniki czy konserwanty. Należy uważać przy zakupie lodów nie tylko ze względu na ich skład, ale także na sposób ich przechowywania. Lody nie mogą być rozmrożone i zamrożone ponownie. Tutaj musimy zaufać osobą odpowiedzialnym za dostarczenie lodów do sklepu i osobą sprzedającym, że tak się nie stało, np. przez niedokładne zamkniecie lodówki. Lody to dobre rozwiązanie, które sprawdzi się jako propozycja na słodki deser czy podwieczorek. Bardzo ekspresowo możemy przygotować je w domu, będzie to niezwykła rozrywka dla dzieci, szczególnie tych młodych. Dodatkowo lody domowe możesz przygotować w większej ilości i trzymać w zamrażalce przez jakiś czas.

Już teraz w bardzo prosty sposób przygotujesz lody sorbetowe, które w swoim składzie nie mają śmietany. Praktycznie składają się tylko z owoców. Dzisiaj przedstawię Ci

przepis na domowe lody śmietankowe

Potrzebujesz tylko cukru, słodkiej śmietanki, mleko, ekstrakt waniliowy.

W rondelku podgrzej mleko, dodaj cukier (połowa) i gotuj do jego rozpuszczenia. W osobnej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno. Do ostudzonego mleka dodaj pozostały cukier, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Całość mieszaj do rozpuszczenia. Stopniowo dodawaj ubitą śmietankę do mleka. Przelej przygotowaną masę lodową do formy do lodów. Włóż lody do zamrażalnika na 3 godziny.

Już doskonale wiesz, jak zrobić domowe lody śmietankowe, zapamiętaj ten przepis na najlepsze lody, które przygotujesz w domu nie tylko dla dzieci. Sam przekonaj się, jakie są pyszne i proste w przygotowaniu.

Alergeny w domowych lodach śmietankowych

Lista alergenów dla domowych lodów śmietankowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze domowych lodów śmietankowych

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować lody owocowe, wystarczy, że dodasz zmiksowane owoce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
236.08
236.08
Białko (g)
2.18
2.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
19.15
19.15
Węglowodany przyswajalne (g)
19.15
19.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
17.06
17.06
Tłuszcze nasycone (g)
16.81
16.81
Tłuszcze nienasycone (g)
0.26
0.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
12.36
12.36
Szacunkowy indeks glikemiczny domowych lodów śmietankowych 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania domowych lodów śmietankowych

Koszt składników
12.75
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
400 g
2 opakowania
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Ekstrakt waniliowy
5 ml
1 łyżeczka
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 1
0.97
Za 5 ml
Koszt składników
12.75