Domowe lody śmietankowe
- Śmietanka kremowa 30% - 2 opakowania (400 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka (5 ml)
Przepis na domowe lody śmietankowe krok po kroku
W rondelku podgrzej mleko, dodaj cukier (połowa) i gotuj do jego rozpuszczenia.
W osobnej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
Do ostudzonego mleka dodaj pozostały cukier, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Całość mieszaj do rozpuszczenia.
Stopniowo dodawaj ubitą śmietankę do mleka.
Przelej przygotowaną masę lodową do formy do lodów.
Włóż lody do zamrażalnika na 3 godziny.
-
Panna cotta
-
Ptysie
-
Porzeczkowiec
-
Śmietanowiec
-
Bita śmietana
-
Ciasto leśny mech
-
Deser z galaretki
-
Biszkopt z owocami
-
Tort z bitą śmietaną
-
Ptysie z kremem
-
Sernik ze śmietany
-
Lody śmietankowe
-
Kawa po wiedeńsku
-
Deser z malinami
-
Ciasto z bitą śmietaną
-
Naleśniki z nutellą
-
Mus kokosowy
-
Ciasto z kajmakiem
-
Deser z bitą śmietaną
Więcej informacji na temat domowych lodów śmietankowych
Kto nie lubi lodów, niech pierwszy rzuci kamieniem. Wydaje mi się, że każdy je lubi, szczególnie latem, kiedy żar leje się z nieba. Sięgamy po pyszne lody dla ochłodzenia.
Obecnie możemy dostać je nie tylko we wszystkich możliwych smakach, ale także w różnych formach. Kręcone, na gałki czy w postaci małych kuleczek. Nie ma to jednak jak domowe lody śmietankowe.
Dzisiaj przedstawię Wam sprawdzony przepis na lody domowej roboty, które z całą pewnością będą miały korzystniejszy skład niż te kupne. Niestety cała gama lodów dostępnych w sklepach charakteryzuje się nie najlepszym składem, wartością energetyczną i składnikami odżywczymi. Zazwyczaj znajduje się w nich za dużo cukru, który dodawany jest niepotrzebnie, ale także barwniki czy konserwanty. Należy uważać przy zakupie lodów nie tylko ze względu na ich skład, ale także na sposób ich przechowywania. Lody nie mogą być rozmrożone i zamrożone ponownie. Tutaj musimy zaufać osobą odpowiedzialnym za dostarczenie lodów do sklepu i osobą sprzedającym, że tak się nie stało, np. przez niedokładne zamkniecie lodówki. Lody to dobre rozwiązanie, które sprawdzi się jako propozycja na słodki deser czy podwieczorek. Bardzo ekspresowo możemy przygotować je w domu, będzie to niezwykła rozrywka dla dzieci, szczególnie tych młodych. Dodatkowo lody domowe możesz przygotować w większej ilości i trzymać w zamrażalce przez jakiś czas.
Już teraz w bardzo prosty sposób przygotujesz lody sorbetowe, które w swoim składzie nie mają śmietany. Praktycznie składają się tylko z owoców. Dzisiaj przedstawię Ci
przepis na domowe lody śmietankowe
Potrzebujesz tylko cukru, słodkiej śmietanki, mleko, ekstrakt waniliowy.
W rondelku podgrzej mleko, dodaj cukier (połowa) i gotuj do jego rozpuszczenia. W osobnej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno. Do ostudzonego mleka dodaj pozostały cukier, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Całość mieszaj do rozpuszczenia. Stopniowo dodawaj ubitą śmietankę do mleka. Przelej przygotowaną masę lodową do formy do lodów. Włóż lody do zamrażalnika na 3 godziny.
Już doskonale wiesz, jak zrobić domowe lody śmietankowe, zapamiętaj ten przepis na najlepsze lody, które przygotujesz w domu nie tylko dla dzieci. Sam przekonaj się, jakie są pyszne i proste w przygotowaniu.
Alergeny w domowych lodach śmietankowych
Lista alergenów dla domowych lodów śmietankowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze domowych lodów śmietankowych
W podobny sposób możesz przygotować lody owocowe, wystarczy, że dodasz zmiksowane owoce.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.