Domowe bułki
- Mąka pszenna typ 550 - 3 szklanki (400 g)
- Drożdże suche - 1 opakowanie (7 g)
- Sól - 0,5 łyżeczki (3 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
Przepis na domowe bułki krok po kroku
Wszystkie składniki przełóż do miski.
Dodaj 1 szklankę ciepłej wody.
Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, zajmie to około 10 minut.
Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie zwilżonymi dłońmi uformuj 12 bułeczek.
Ułóż bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Bułki piecz 15 minut w temperaturze 220 stopni C.
-
Bułki cynamonowe
-
Jagodzianki
-
Bułeczki bao
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z makiem
-
Bułki śniadaniowe
-
Bułki drożdżowe z dżemem
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Parowańce
-
Ślimaki cynamonowe
-
Drożdżówka ze śliwkami
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Domowe bułeczki
-
Bułki z budyniem
-
Bułki drożdżowe z jabłkami
-
Bułki drożdżowe
Więcej informacji na temat domowych bułek
Pieczywo znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach a później na ruszcie i blachach. Pierwszą wersją pieca do wypiekania pieczywa były gliniane garnki, które przysypywano gorącym popiołem. Wypieki przygotowane w glinianych garnkach miały coraz bliższą postać znanego nam obecnie pieczywa. W późniejszych okresach zaczęto poddawać ciasto fermentacji. Następnym krokiem było dodanie części ciasta już sfermentowanego do nowej porcji oraz dodawanie drożdży z osadu winiarskiego. Ewolucja przepisu na chleb była bardzo szybka, ponieważ pierwszy chleb na zakwasie został upieczony w 2600 r p.n.e. Tak ewoluowała postać chleba aby z płaskiego i twardego placka, który obecnie zostałby uznany za niezjadliwy, powstał pyszny, pulchny bochenek chleba z chrupiącą skórką. W miarę z rozwojem medycyny i technologii zaczęto produkować pieczywo z innych mąk niż pszenna, żytnia czy orkiszowa, a także zaczęto wytwarzać pieczywo o innych walorach smakowych.
Domowe bułki są fantastycznym pieczywem, które wykonasz samodzielnie. Chrupiące, a zarazem puszyste bułki pszenne są dobrą bazą zdrowych kanapek, ale także mogą stanowić dodatek do różnych dań. Na drugi dzień przygotujesz z nich pyszne grzanki i tosty, świetnie sprawdzą się jako podstawa bruschetty czy zgrzewanych kanapek typu panini. Smaczne, swojskie bułki idealnie dopełni domowa wędlina, domowy pasztet czy różnego rodzaju pasty kanapkowe, na które przepisy znajdziesz na naszej stronie. Przepis na domowe bułki jest bardzo łatwy, wymaga trochę czasu aby ciasto odpowiednio urosło, ale nie wymaga to dużego zaangażowania z Twojej strony. Jak upiec oraz jak zrobić bułki domowe dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.
Prosty przepis na domowej roboty pieczywo sprawi, że zaczniesz je wykonywać regularnie. Szybkie bułki sprawdzą się idealnie na śniadanie, możesz je także przygotować z pomocą dzieci.
Alergeny w domowych bułkach
Lista alergenów dla domowych bułek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Wartości odżywcze domowych bułek
Domowe bułki są fajną propozycją domowego pieczywa. Podawaj je ze zdrowymi dodatkami aby stworzyć pyszne i zdrowe danie.
Energia i białka
(56g)
Węglowodany
(56g)
Tłuszcze
(56g)
Witaminy
(56g)
Składniki mineralne
(56g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.