Deser z jajek

Opublikowano: 09.10.2023 r., 12:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z jajek podany w wysokich szklankach z bitą śmietaną.
Deser z jajek
Deser z jajek to doskonała opcja na naprawdę fantastyczny deser, który na pewno przypadnie Ci do gustu jeśli kochasz proste słodkości. Robi się go z 2 składników.
Przygotowanie 10 min
180 kcal
Kcal w porcji
59 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Żółtko jajka (6 szt.)
  • Cukier (6 g)
  • Bita śmietana (30 g)
  • Biszkopty (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, miska, szklanki

Przepis na deser z jajek krok po kroku

Żółtka wlej do miski, ubij z cukrem. Ubita masa będzie gęsta i puszysta.

Gotowy deser przelej do wysokich szklanek i udekoruj bitą śmietaną.

Podawaj z biszkoptami.

Jak oceniasz przepis na deser z jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97,0% osób

Więcej informacji na temat deseru z jajek

Deser z jajek to doskonała opcja na naprawdę fantastyczny deser, który na pewno przypadnie Ci do gustu, jeśli kochasz proste słodkości. Robi się go z 2 składników.

Przepis na deser z jajek to świetny pomysł na ciekawe wykorzystanie jajek. Ten pyszny deser zaskoczy każdego, kto tylko go spróbuje. Jajka goszczą w naszej diecie od dawna. Pojawiają się w niej w postaci dodatku do kanapki, sycącej jajecznicy, czy składników ciast. Istnieje mnóstwo sposobów na smaczne desery z jajek, jednak wiele osób stawia wciąż po prostu na ich dodatek do wypieków. Jajka mogą jednak pojawiać się w deserach w znacznie lepszych formach. Warto o tym pamiętać i zdecydowanie sięgać po nie w szalonych wersjach. Wiele osób kojarzy najpopularniejszy polski deser z jajek, czyli kogel-mogel. To opcja, którą przygotowywały babcie i która nieodłącznie kojarzy się z czasem dzieciństwa. Obecnie sięga się po niego raczej rzadko. W tym przepisie znajdziesz nieco bardziej nowoczesną wersję tego przepisu, choć oczywiście pierwsze skrzypce wciąż gra w nim jajko. Do tego przepisu najlepiej jest używać jajek jak najlepszej jakości i oczywiście świeżych. Ze względu na brak obróbki termicznej istnieje bowiem ryzyko zatrucia. Warto również pamiętać, że nie jest to deser odpowiedni dla dzieci. Desery z surowych jajek nie są dobrym rozwiązaniem dla maluchów.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić deser z jajek, by był smaczny, szybki, a przy okazji dobry nawet dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Ten domowy zrobisz zaledwie w 5 minut. To najlepszy sposób na przygotowanie prostych słodkości samodzielnie w domu. Głównym składnikiem tego deseru jest jajko. Jajka nie dość, że są niskokaloryczne, to zawierają mnóstwo witamin i minerałów, wzorcowe białko i antyoksydanty. Zawarta w żółtku lecytyna jest naturalnym przeciwutleniaczem, ma właściwości zmiękczające, odżywcze i nawilżające. Spożywanie jajek wpływa na poprawę ogólnego stanu naszego zdrowia, dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny chroni oczy. To sprawia, że naprawdę warto po nie sięgać.

Alergeny w deserze z jajek

Lista alergenów dla deseru z jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • bita śmietana
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze deseru z jajek

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(59g)
Energia (kcal)
306.60
180.90
Białko (g)
11.02
6.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(59g)
Węglowodany (g)
21.62
12.75
Węglowodany przyswajalne (g)
21.50
12.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.12
0.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(59g)
Tłuszcz (g)
19.36
11.42
Tłuszcze nasycone (g)
8.79
5.18
Tłuszcze nienasycone (g)
10.57
6.24
Cholesterol (mg)
667.86
394.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(59g)
Witamina A (µg (mcg))
260.00
153.40
Witamina B6 (mg)
0.22
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
1.24
0.73
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
3.25
1.92
Witamina E (mg)
1.65
0.98
Retinol (µg (mcg))
253.59
149.62
Tiamina (mg)
0.17
0.10
Ryboflawina (mg)
0.39
0.23
Niacyna (mg)
0.49
0.29
Foliany (µg (mcg))
96.89
57.17
Beta karoten (µg (mcg))
58.50
34.51

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(59g)
Sód (mg)
183.86
108.48
Potas (mg)
108.99
64.30
Wapń (mg)
106.87
63.06
Fosfor (mg)
273.40
161.30
Magnez (mg)
7.18
4.24
Żelazo (mg)
2.26
1.33
Cynk (mg)
1.52
0.90
Miedź (mg)
0.06
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z jajek 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z jajek

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
6 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 6 g
Bita śmietana
30 g
12.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 30 g
Biszkopty
50 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
23.50