Deser z jajek
- Żółtko jajka (6 szt.)
- Cukier (6 g)
- Bita śmietana (30 g)
- Biszkopty (50 g)
Przepis na deser z jajek krok po kroku
Żółtka wlej do miski, ubij z cukrem. Ubita masa będzie gęsta i puszysta.
Gotowy deser przelej do wysokich szklanek i udekoruj bitą śmietaną.
Podawaj z biszkoptami.
-
Panna cotta
-
Ptysie
-
Porzeczkowiec
-
Śmietanowiec
-
Bita śmietana
-
Ciasto leśny mech
-
Deser z galaretki
-
Biszkopt z owocami
-
Tort z bitą śmietaną
-
Ptysie z kremem
-
Sernik ze śmietany
-
Lody śmietankowe
-
Kawa po wiedeńsku
-
Deser z malinami
-
Ciasto z bitą śmietaną
-
Naleśniki z nutellą
-
Mus kokosowy
-
Ciasto z kajmakiem
-
Deser z bitą śmietaną
Więcej informacji na temat deseru z jajek
Deser z jajek to doskonała opcja na naprawdę fantastyczny deser, który na pewno przypadnie Ci do gustu, jeśli kochasz proste słodkości. Robi się go z 2 składników.
Przepis na deser z jajek to świetny pomysł na ciekawe wykorzystanie jajek. Ten pyszny deser zaskoczy każdego, kto tylko go spróbuje. Jajka goszczą w naszej diecie od dawna. Pojawiają się w niej w postaci dodatku do kanapki, sycącej jajecznicy, czy składników ciast. Istnieje mnóstwo sposobów na smaczne desery z jajek, jednak wiele osób stawia wciąż po prostu na ich dodatek do wypieków. Jajka mogą jednak pojawiać się w deserach w znacznie lepszych formach. Warto o tym pamiętać i zdecydowanie sięgać po nie w szalonych wersjach. Wiele osób kojarzy najpopularniejszy polski deser z jajek, czyli kogel-mogel. To opcja, którą przygotowywały babcie i która nieodłącznie kojarzy się z czasem dzieciństwa. Obecnie sięga się po niego raczej rzadko. W tym przepisie znajdziesz nieco bardziej nowoczesną wersję tego przepisu, choć oczywiście pierwsze skrzypce wciąż gra w nim jajko. Do tego przepisu najlepiej jest używać jajek jak najlepszej jakości i oczywiście świeżych. Ze względu na brak obróbki termicznej istnieje bowiem ryzyko zatrucia. Warto również pamiętać, że nie jest to deser odpowiedni dla dzieci. Desery z surowych jajek nie są dobrym rozwiązaniem dla maluchów.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić deser z jajek, by był smaczny, szybki, a przy okazji dobry nawet dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Ten domowy zrobisz zaledwie w 5 minut. To najlepszy sposób na przygotowanie prostych słodkości samodzielnie w domu. Głównym składnikiem tego deseru jest jajko. Jajka nie dość, że są niskokaloryczne, to zawierają mnóstwo witamin i minerałów, wzorcowe białko i antyoksydanty. Zawarta w żółtku lecytyna jest naturalnym przeciwutleniaczem, ma właściwości zmiękczające, odżywcze i nawilżające. Spożywanie jajek wpływa na poprawę ogólnego stanu naszego zdrowia, dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny chroni oczy. To sprawia, że naprawdę warto po nie sięgać.
Alergeny w deserze z jajek
Lista alergenów dla deseru z jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- bita śmietana
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
Wartości odżywcze deseru z jajek
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(59g)
Węglowodany
(59g)
Tłuszcze
(59g)
Witaminy
(59g)
Składniki mineralne
(59g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.