Dalgona
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Lód - kilka kostek (50 g)
- Kawa rozpuszczalna - 2 łyżki (20 g)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
Przepis na dalgonę krok po kroku
Dodatkowo przygotuj odrobinę wrzątku.
Kawę rozpuszczalną wsyp do szklanki, dodaj cukier i wodę.
Ubijaj całość za pomocą miksera.
Do szklanek włóż lód i wlej mleko.
Na wierzch dodaj wcześniej przygotowaną piankę z kawy.
Więcej informacji na temat dalgony
Dalgona to nic innego jak koreańska kawa, która charakteryzuje się słodką pianką na wierzchu napoju.
Kawa ta zyskuje na popularności i nie ma się co dziwić, jest pyszna i bardzo efektowna, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na dalgonę.
Do jej przygotowania potrzebne będą Ci podstawowe składniki, które z pewnością masz w swoim domu, a jeśli nie to bez problemu dostaniesz je w każdym sklepie.
Zaopatrz się w: kawę rozpuszczalną, mleko, cukier i kostki lodu. Dodatkowo odrobina wrzątku, nie więcej niż 50 ml.
Zatem, jak zrobić dalgonę w domu?
Poznaj mój prosty przepis, wystarczy, że kawę rozpuszczalną wsypiesz do szklanki, dodasz cukier i odrobinę wody. Miksuj wszystko do momentu powstania gęstej, kremowej piany.
Do szklanki włóż lód i wlej mleko, na wierzch dodaj kawową pianę. Nasza smaczna kawa jest dobra do spożycia.
Skoro już wiesz, jak powstaje napój z kawy rozpuszczalnej, wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj ja w swoim domu. Jestem pewna, że ubijana kawa rozpuszczalna zasmakuje każdemu domownikowi.
Będzie to świetny pomysł na przerwę w pracy lub domowy deser, pamiętaj jednak, że kofeina w nadmiarze korzystnie nie wpływa na nasz organizm.
Bezpieczna, dzienna dawka kofeiny dla każdej osoby dorosłej wynosi nie więcej niż 300 mg. W przypadku przekroczenia tej dawki dochodzi do przedawkowania, co może spowodować zatrucie.
Zaleca się nie przekraczać 2-3 filiżanek kawy dziennie. Przy jej prawidłowym spożyciu kawa ma działanie pobudzające i korzystnie wpływa na pracę naszego mózgu, dzięki czemu jesteśmy w stanie odzyskać siły i znów usprawnić proces myślenia. Dlatego tak często po nią sięgamy, w czasach, gdy wielu z nas jest zmęczona, nie dosypia, kofeina przychodzi z pomocą.
Kofeinę znajdziemy nie tylko w kawie, ale w coraz większej ilości napoi, szczególnie tych przeznaczonych dla sportowców. Poprzez działanie pobudzające znalazła swoje zastosowanie również w tej grupie ludzi. Dodatkowo kofeina wpływa na nasze pozytywne samopoczucie, ponieważ stymuluje wydzielanie neuroprzekaźników w mózgu, takich jak serotonina, dopamina czy noradrenalina.
Alergeny w dalgonie
Lista alergenów dla dalgony przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze dalgony
Mleko krowie możesz wymienić na dowolny napój roślinny.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.