Dalgona

Opublikowano: 16.07.2022 r., 17:48 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny koreański cukierek dalgona
Dalgona
Dalgona to nic innego jak kawa, która charakteryzuje się charakterystyczna pianką na wierzchu. Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis.
Przygotowanie 10 min
168 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Lód - kilka kostek (50 g)
  • Kawa rozpuszczalna - 2 łyżki (20 g)
  • Cukier - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
szklanka

Przepis na dalgonę krok po kroku

Dodatkowo przygotuj odrobinę wrzątku.

Kawę rozpuszczalną wsyp do szklanki, dodaj cukier i wodę.

Ubijaj całość za pomocą miksera.

Do szklanek włóż lód i wlej mleko.

Na wierzch dodaj wcześniej przygotowaną piankę z kawy.

Jak oceniasz przepis na dalgonę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat dalgony

Dalgona to nic innego jak koreańska kawa, która charakteryzuje się słodką pianką na wierzchu napoju.

Kawa ta zyskuje na popularności i nie ma się co dziwić, jest pyszna i bardzo efektowna, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na dalgonę.

Do jej przygotowania potrzebne będą Ci podstawowe składniki, które z pewnością masz w swoim domu, a jeśli nie to bez problemu dostaniesz je w każdym sklepie.

Zaopatrz się w: kawę rozpuszczalną, mleko, cukier i kostki lodu. Dodatkowo odrobina wrzątku, nie więcej niż 50 ml.

Zatem, jak zrobić dalgonę w domu?

Poznaj mój prosty przepis, wystarczy, że kawę rozpuszczalną wsypiesz do szklanki, dodasz cukier i odrobinę wody. Miksuj wszystko do momentu powstania gęstej, kremowej piany.

Do szklanki włóż lód i wlej mleko, na wierzch dodaj kawową pianę. Nasza smaczna kawa jest dobra do spożycia.

Skoro już wiesz, jak powstaje napój z kawy rozpuszczalnej, wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj ja w swoim domu. Jestem pewna, że ubijana kawa rozpuszczalna zasmakuje każdemu domownikowi.

Będzie to świetny pomysł na przerwę w pracy lub domowy deser, pamiętaj jednak, że kofeina w nadmiarze korzystnie nie wpływa na nasz organizm.

Bezpieczna, dzienna dawka kofeiny dla każdej osoby dorosłej wynosi nie więcej niż 300 mg. W przypadku przekroczenia tej dawki dochodzi do przedawkowania, co może spowodować zatrucie.

Zaleca się nie przekraczać 2-3 filiżanek kawy dziennie. Przy jej prawidłowym spożyciu kawa ma działanie pobudzające i korzystnie wpływa na pracę naszego mózgu, dzięki czemu jesteśmy w stanie odzyskać siły i znów usprawnić proces myślenia. Dlatego tak często po nią sięgamy, w czasach, gdy wielu z nas jest zmęczona, nie dosypia, kofeina przychodzi z pomocą.

Kofeinę znajdziemy nie tylko w kawie, ale w coraz większej ilości napoi, szczególnie tych przeznaczonych dla sportowców. Poprzez działanie pobudzające znalazła swoje zastosowanie również w tej grupie ludzi. Dodatkowo kofeina wpływa na nasze pozytywne samopoczucie, ponieważ stymuluje wydzielanie neuroprzekaźników w mózgu, takich jak serotonina, dopamina czy noradrenalina.

Alergeny w dalgonie

Lista alergenów dla dalgony przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze dalgony

na 100g gotowej potrawy

Mleko krowie możesz wymienić na dowolny napój roślinny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
67.39
168.47
Białko (g)
3.25
8.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
10.09
25.23
Węglowodany przyswajalne (g)
10.09
25.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.64
4.09
Tłuszcze nasycone (g)
1.24
3.10
Tłuszcze nienasycone (g)
0.40
0.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.34
0.85
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.14
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.78
16.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
70.34
175.85
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
1.17
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.17
0.42
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.93
2.33
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
70.34
175.85
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.30
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.05
2.62
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
1.69
4.24
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.54
6.36
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
34.34
85.85
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Potas (mg)
254.81
637.03
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Wapń (mg)
111.59
278.98
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
97.56
243.90
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.25
53.14
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.15
0.38
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.38
0.94
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dalgony 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dalgony

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Lód
50 g
kilka kostek
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Kawa rozpuszczalna
20 g
2 łyżki
20.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
30.00