Czarna kawa z cynamonem
- Kawa, gotowy napar bez cukru (200 ml)
Przepis na czarną kawę z cynamonem krok po kroku
Zaparz kawę sypaną.
Dodaj do kawy 1/3 łyżeczki cynamonu.
Wymieszaj.
Więcej informacji na temat czarnej kawy z cynamonem
Najlepsza czarna kawa z cynamonem – to łatwy, sprawdzony przepis na aromatyczną kawę, dobrą nie tylko pod względem smaku, ale też zdrowia. Przepis na kawę z cynamonem robi się błyskawicznie i w prosty sposób. Może być użyta taka kawa, jaką lubisz – rozpuszczalna, parzona czy z ekspresu? Co wolisz? Niezależnie od tego, co wybierzesz, kawa z cynamonem będzie tak samo dobra i wartościowa. Zobacz jak zrobić kawę z cynamonem oraz ile cynamonu należy dodać, by była pyszna. Poznaj tez jej właściwości zdrowotne.
Do przepisu na kawę z cynamonem potrzebujesz tylko trzech składników: czarnej kawy, wody oraz cynamonu. Te składniki dostosuj indywidualnie do własnych preferencji. Podane składniki i ich ilości są propozycją. Nie wiesz ile cynamonu dodać? Jeżeli wolisz delikatniejszy smak cynamonu dodaj go mniej. Ile cynamonu potrzeba na 200 ml naparu z kawy? Zaleca się około 1/3 łyżeczki. Jest to jednak bardzo indywidualna kwestia. Moc kawy także zależy od tego, jaką preferujesz. Zaparz kawę (parzoną/rozpuszczalną) i dodaj cynamon, wymieszaj.
Kawa z cynamonem to pyszna odmiana dla zwykłej kawy. Czarna kawa wzbogacona o cynamon może pomóc odstawić cukier (jest dobra nawet bez słodzenia). Polepsza jej smak, więc może to być dobry sposób, by ograniczyć cukier (i co za tym idzie – kaloryczność).
Kawa z cynamonem to napój, którego picie przyniesie parę korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim taki sprawdzony przepis dostarczy dużą dawkę przeciwutleniaczy. Dzięki temu wpływasz na zapobieganie chorobom nowotworowym.
Przepis na kawę z cynamonem wpłynie na zwiększenie termogenezy. To z kolei podniesie tempo przemiany materii. Wpłynie to korzystnie na metabolizm. Kawa z cynamonem Cię rozgrzeje. To dobry napój zwłaszcza na zimne, jesienne lub zimowe dni.
Od samej kawy z cynamonem nie schudniesz, jeśli Twoje żywienie i styl życia nie będzie odpowiedni.
Kawa z cynamonem może być najlepsza, gdy masz zaparcia. Poprzez wypicie tego napoju, może poprawić się perystaltyka jelit. Uwaga! Dla osób z biegunką może to być napój, który zwiększy niekorzystne objawy.
Cynamon jest najlepszy, jeżeli chcesz dbać o prawidłowy poziom glukozy i insuliny we krwi. Jego spożycie wpływa na to, by wyrzuty insuliny i glukozy nie były zbyt gwałtowne.
Dodatkowo kawa z cynamonem może poprawić Ci nastrój. Jest to napój pobudzający i u wielu osób wywołuje radość.
By napój kawowy był pyszny, można posłodzić go według uznania. Do sprawdzonego przepisu możesz wykorzystać ulubiony rodzaj kawy. Dobra będzie zarówno kawa parzona, jak i rozpuszczalna.
Alergeny w czarnej kawie z cynamonem
Lista alergenów dla czarnej kawy z cynamonem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na czarną kawę z cynamonem
Wartości odżywcze czarnej kawy z cynamonem
Kawa i cynamon to duża dawka przeciwutleniaczy. Świetnie wpływa na redukcję wolnych rodników. Może też zwiększać termogenezę i przyspieszać tempo metabolizmu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
-
kawa,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.