Przepis na crumble krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, miska, forma żaroodporna

Śliwki umyj, pokrój na połówki i usuń pestki. Do śliwek dodaj sok z pomarańczy, cynamon, cukier i składniki dokładnie wymieszaj.

Do osobnej miski wsyp mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder oraz szczyptę soli. Składniki rozcieraj palcami do momentu utworzenia kruszonki.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

Na dno formy żaroodpornej wsyp płatki owsiane i wlej sok jabłkowy.

Na wierzch płatków ułóż warstwę śliwek, którą posyp kruszonką.

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz bez przykrycia przez około 35 minut.

Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem.

Crumble ze śliwkami podane w metalowym naczyniu. W oddali leżą pokrojone śliwki.
Crumble
Koszt przygotowania dania
13.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
237 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
60

Crumble - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o crumble

Poznaj przepis na crumble czyli owoce pod pyszną kruszonką. Nasza wersja ciasta jest ze śliwkami. Jest to szybki deser na ciepło, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Do jego wykonania nie potrzebujesz dużych zdolności kulinarnych. Przepis na ciasto crumble sprawdzi się kiedy spodziewamy się gości lub kiedy chcemy zrobić coś słodkiego dla rodziny. Potrzebne składniki do przygotowania ciasta to śliwki, sok z cytryny, cukier, płatki owsiane, sok jabłkowy, mąka, masło, cukier puder, sól i cynamon.

Jak przygotować crumble? Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Do śliwek dodaj sok z jabłek lub z pomarańczy, cynamon, cukier i dokładnie wymieszaj. Teraz czas na kruszonkę do crumble. Jak zrobić kruszonkę do crumble? Do miski wsyp mąkę, zimne masło, cukier puder i szczyptę soli. Składniki rozetrzyj palcami do momentu aż utworzy się najlepsza kruszonką do crumble. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Na dno formy żaroodpornej wsyp płatki owsiane i wlej sok jabłkowy. Na wierzch płatków ułóż śliwki i posyp gotową kruszonką. Ciasto piecz przez około 35 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Śliwki to owoce bardzo smaczne, dlatego warto włączyć je do swojej diety w sezonie ich dojrzewania. Zawieraj one spore ilości witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nich wiele przeciwutleniaczy, które zmniejszają powstawanie wolnych rodników. Przeciwutleniacze przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia się skóry. Dodatkowo śliwki są źródłem potasu, żelaza, magnezu, wapnia czy fosforu.

Podsumowując crumble z owocami to bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Składni na to ciasto są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego crumble nadawać będzie się idealnie. Przygotowanie ciasta nie zajmie Ci dużo czasu. Ciasto nadawać będzie się idealnie do kawy i herbaty w ciągu dnia lub jako deser po obiedzie. Crumble możemy zmodyfikować i zrobić na różne sposoby nadawać będą się np. jabłka lub inne sezonowe owoce.

Wartości odżywcze crumble

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
139.46 kcal
237.07 kcal
Białko
2.08 g
3.54 g

Węglowodany w crumble

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
26.38 g
44.85 g
Węglowodany przyswajalne
24.87 g
42.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.51 g
2.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
3.25 g
5.52 g
Tłuszcze nasycone
1.03 g
1.75 g
Tłuszcze nienasycone
2.21 g
3.76 g
Tłuszcze jednonasycone
0.79 g
1.34 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.43 g
2.43 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na crumble

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A
10.00 µg (mcg)
17.00 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina B6
0.03 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina C
6.95 mg
11.82 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina E
0.23 mg
0.40 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Tiamina
0.81 mg
1.37 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.13 mg
Niacyna
0.97 mg
1.65 mg
Foliany
20.56 µg (mcg)
34.95 µg (mcg)
Beta karoten
111.85 µg (mcg)
190.15 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na crumble

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
43.22 mg
73.47 mg
Potas
131.69 mg
223.88 mg
Wapń
8.41 mg
14.30 mg
Fosfor
37.22 mg
63.27 mg
Magnez
13.13 mg
22.32 mg
Żelazo
0.70 mg
1.19 mg
Cynk
0.30 mg
0.51 mg
Miedź
0.07 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny crumble 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w crumble

Lista alergenów dla crumble przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • Mąka pszenna typ 750

Cena przygotowania crumble

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki
1000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Sok jabłkowy
100 ml
lub sok pomarańczowy
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 ml
Cukier
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Płatki owsiane
75 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 75 g
Sok jabłkowy
125 ml
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 125 ml
Mąka pszenna typ 750
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Masło roślinne
100 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.22
Za 100 g
Cukier puder
75 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 75 g
Koszt składników
34.00
Jak oceniasz przepis na crumble
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób