Ciasto z wiśniami i bezą
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
- Cukier puder - 5 łyżek (50 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Białko jajka (3 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 łyżki (30 g)
- Wiśnie (1 g)
Przepis na ciasto z wiśniami i bezą krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Dodaj masło pokrojone w mniejsze kawałki i wyrabiaj ciasto za pomocą miksera.
Stopniowo dodawaj żółtka.
Z ciasta uformuj kulę i podziel na dwie części, włóż je do lodówki na 30 minut.
Jedną część ciasta rozwałkuj i ułóż na blaszce do pieczenia.
Na kruchy spód dodaj warstwę wiśni.
Białka jaj ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.
Po chwili dodaj cukier puder, a na końcu mąkę ziemniaczaną.
Sztywną i gęstą pianę ułóż równomiernie na wiśniach.
Drugą część schłodzonego ciasta zetrzyj na tarce, tak aby utworzyła się kruszonka.
Upiecz ciasto w piekarniku w 180 stopniach C przez 45 minut.
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto filadelfia
-
Sernikobrownie z wiśniami
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto popapraniec
-
Ciasto z twarogu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort węgierski
-
Sernik z wiśniami
-
Clafoutis
-
Ciasto skubaniec
-
Lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami
-
Placek z wiśniami
-
Ciasto z wiśniami i budyniem
-
Szybkie ciasto z wiśniami
-
Ciasto z wiśniami
Więcej informacji na temat ciasta z wiśniami i bezą
Gdy najdzie Cię ochota na słodycze, postaw na domowe łakocie zamiast kupne ciasta.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z wiśniami i bezą, które wbrew pozorom jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Będzie to świetny pomysł na słodką przekąskę dla całej Twojej rodziny. Połączenie kruchego spodu z lekko kwaśnymi wiśniami i puszystą bezą pokocha każdy.
Ciasto z wiśniami i bezą powstaje dosłownie z kilku podstawowych składników, takich jak: mąka, cukier puder, masło, jajka, cukier, skrobia ziemniaczana i wiśnie drylowane.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem, jak zrobić ciasto z wiśniami i bezą? Poznaj mój sprawdzony przepis.
W pierwszej kolejności mąkę przesiej przez sitko, wsyp do miski i dodaj proszek do pieczenia.
Następnie wrzuć masło pokrojone na mniejsze kawałki i zacznij wyrabiać ciasto za pomocą miksera.
Stopniowo dodawaj żółtka i wyrabiaj ciasto. Opcjonalnie możesz dodać kieliszek zimnej wody. Ciasto uformuj w kulę i podziel na dwie części, włóż je do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie jedną kulę rozwałkuj na stolnicy i wyłóż nią blachę, najlepiej, jeśli będzie ona posmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia.
Następnie dodaj wiśnie, a białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Stopniowo dodawaj cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Pianę ułóż równomiernie na warstwie wiśni. Z drugiej części kuli ciasta przygotuj kruszonkę. Wystarczy, że schłodzone ciasto zetrzesz na tarce.
Tak naprawdę to wszystko, zatem, ile piec ciasto? Zdecydowanie wystarczy około 45 minut w 180 stopniach C.
Alergeny w cieście z wiśniami i bezą
Lista alergenów dla ciasta z wiśniami i bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze ciasta z wiśniami i bezą
Zachęcam do skorzystania z wiśni drylowanych. Ciasto naturalnie zawiera gluten, ponieważ jednym ze składników jest mąka pszenna.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.