Przepis na ciasto z masą makową krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, lodówka

Mąkę pszenną przesiej przez sitko i wsyp do miski.

Dodaj pokrojone masło, wbij żółtka, dodaj cukier waniliowy i cukier puder.

Zagnieć ciasto w rękach, podziel na dwie części i włóż do lodówki na 30 minut.

Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Delikatnie wymieszaj z masą makową.

Jedną część ciasta rozwałkuj i ułóż na blachę.

Dodaj masę makową i kolejną porcję ciasta, możesz rozrywać ją w palcach, utworzy się kruszonka.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.

ciasto z masą makową
Ciasto z masą makową
Koszt przygotowania dania
16.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
386 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
95

Ciasto z masą makową - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z masą makową

Ciasto z masą makową to świetny pomysł na pyszny deser w gronie rodziny, połączenie ciasta na drożdżach z makiem pokochają nie tylko dorośli ale też dzieci.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z masą makową z puszki, do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, czyli: mąka, mak z puszki, masło, mleko, cukier, jajka.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia.

Zatem, jak zrobić ciasto z masą makową?

Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, wbij żółta i ugniataj ciasto. Następnie, dodaj cukier waniliowy i cukier puder. Wyrób ciasto w rękach i podziel na dwie części. Odstaw je do lodówki na 30 minut.

W tym czasie ubij białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą makową.

Jedną część ciasta rozwałkuj i przełóż na blachę, dodaj masę makową i pozostałą część kruchego ciasta. Możesz je rozrywać w rękach, aby utworzyła się kruszonka.

Upiecz placek w piekarniku w 180 stopniach, po 40 minutach nasz makowiec będzie dobry.

Dodatkowo przygotowuję domowy lukier z połączenia cukru pudru i soku z cytryny.

To jest moja klasyczna wersja makowca, będzie to świetny pomysł na deser, ale nie tylko, przygotuj ciasto na imprezę, ale też na święta.

Dzięki wykorzystaniu gotowej masy z puszki makowiec będzie szybki i łatwy w przygotowaniu, dzięki niej oszczędzisz sporo czasu.

Drożdżowe ciasto będzie puszyste i wilgotne.

Sam widzisz jak prosty jest to przepis, na szybkie i pyszne ciasto dla całej rodziny, koniecznie wypróbuj mój przepis.

Wartości odżywcze ciasta z masą makową

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
386.23 kcal
386.23 kcal
Białko
6.23 g
6.23 g

Węglowodany w cieście z masą makową

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
44.42 g
44.42 g
Węglowodany przyswajalne
41.88 g
41.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.54 g
2.54 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
20.89 g
20.89 g
Cholesterol
102.95 mg
102.95 mg
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z masą makową

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
48.26 mg
48.26 mg
Wapń
151.62 mg
151.62 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.97 mg
2.97 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z masą makową 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z masą makową

Lista alergenów dla ciasta z masą makową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania ciasta z masą makową

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masa makowa
400 g
1 puszka
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
4.71
Za 400 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Cukier wanilinowy
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Białko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
31.90
Jak oceniasz przepis na ciasto z masą makową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób