Ciasto z masą makową

Opublikowano: 24.01.2022 r., 22:53 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Apetyczne ciasto makowe
Ciasto z masą makową
Ciasto z gotową masą makową pozwoli przygotować Ci pyszne ciasto, a przy okazji zaoszczędzić dużo czasu. Poznaj mój szybki i prosty przepis na pyszne ciasto.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Czas ubijania 45 min
386 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Masa makowa - 1 puszka (400 g)
  • Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka (5 g)
  • Białko jajka (3 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, lodówka

Przepis na ciasto z masą makową krok po kroku

Mąkę pszenną przesiej przez sitko i wsyp do miski.

Dodaj pokrojone masło, wbij żółtka, dodaj cukier waniliowy i cukier puder.

Zagnieć ciasto w rękach, podziel na dwie części i włóż do lodówki na 30 minut.

Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Delikatnie wymieszaj z masą makową.

Jedną część ciasta rozwałkuj i ułóż na blachę.

Dodaj masę makową i kolejną porcję ciasta, możesz rozrywać ją w palcach, utworzy się kruszonka.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na ciasto z masą makową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z masą makową

Ciasto z masą makową to świetny pomysł na pyszny deser w gronie rodziny, połączenie ciasta na drożdżach z makiem pokochają nie tylko dorośli ale też dzieci.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z masą makową z puszki, do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, czyli: mąka, mak z puszki, masło, mleko, cukier, jajka.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia.

Zatem, jak zrobić ciasto z masą makową?

Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, wbij żółta i ugniataj ciasto. Następnie, dodaj cukier waniliowy i cukier puder. Wyrób ciasto w rękach i podziel na dwie części. Odstaw je do lodówki na 30 minut.

W tym czasie ubij białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą makową.

Jedną część ciasta rozwałkuj i przełóż na blachę, dodaj masę makową i pozostałą część kruchego ciasta. Możesz je rozrywać w rękach, aby utworzyła się kruszonka.

Upiecz placek w piekarniku w 180 stopniach, po 40 minutach nasz makowiec będzie dobry.

Dodatkowo przygotowuję domowy lukier z połączenia cukru pudru i soku z cytryny.

To jest moja klasyczna wersja makowca, będzie to świetny pomysł na deser, ale nie tylko, przygotuj ciasto na imprezę, ale też na święta.

Dzięki wykorzystaniu gotowej masy z puszki makowiec będzie szybki i łatwy w przygotowaniu, dzięki niej oszczędzisz sporo czasu.

Drożdżowe ciasto będzie puszyste i wilgotne.

Sam widzisz jak prosty jest to przepis, na szybkie i pyszne ciasto dla całej rodziny, koniecznie wypróbuj mój przepis.

Alergeny w cieście z masą makową

Lista alergenów dla ciasta z masą makową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze ciasta z masą makową

na 100g gotowej potrawy

Do masy makowej możesz dodać rodzynki, pamiętaj, aby je wcześniej namoczyć.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
386.23
386.23
Białko (g)
6.23
6.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
44.42
44.42
Węglowodany przyswajalne (g)
41.88
41.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.54
2.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
20.89
20.89
Tłuszcze nasycone (g)
14.84
14.84
Cholesterol (mg)
102.95
102.95
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
48.26
48.26
Wapń (mg)
151.62
151.62
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.97
2.97
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z masą makową 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z masą makową

Koszt składników
31.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masa makowa
400 g
1 puszka
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
4.71
Za 400 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Cukier wanilinowy
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Białko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
31.90