Ciasto z masą makową
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Masa makowa - 1 puszka (400 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
- Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka (5 g)
- Białko jajka (3 szt.)
Przepis na ciasto z masą makową krok po kroku
Mąkę pszenną przesiej przez sitko i wsyp do miski.
Dodaj pokrojone masło, wbij żółtka, dodaj cukier waniliowy i cukier puder.
Zagnieć ciasto w rękach, podziel na dwie części i włóż do lodówki na 30 minut.
Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Delikatnie wymieszaj z masą makową.
Jedną część ciasta rozwałkuj i ułóż na blachę.
Dodaj masę makową i kolejną porcję ciasta, możesz rozrywać ją w palcach, utworzy się kruszonka.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat ciasta z masą makową
Ciasto z masą makową to świetny pomysł na pyszny deser w gronie rodziny, połączenie ciasta na drożdżach z makiem pokochają nie tylko dorośli ale też dzieci.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z masą makową z puszki, do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, czyli: mąka, mak z puszki, masło, mleko, cukier, jajka.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia.
Zatem, jak zrobić ciasto z masą makową?
Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, wbij żółta i ugniataj ciasto. Następnie, dodaj cukier waniliowy i cukier puder. Wyrób ciasto w rękach i podziel na dwie części. Odstaw je do lodówki na 30 minut.
W tym czasie ubij białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą makową.
Jedną część ciasta rozwałkuj i przełóż na blachę, dodaj masę makową i pozostałą część kruchego ciasta. Możesz je rozrywać w rękach, aby utworzyła się kruszonka.
Upiecz placek w piekarniku w 180 stopniach, po 40 minutach nasz makowiec będzie dobry.
Dodatkowo przygotowuję domowy lukier z połączenia cukru pudru i soku z cytryny.
To jest moja klasyczna wersja makowca, będzie to świetny pomysł na deser, ale nie tylko, przygotuj ciasto na imprezę, ale też na święta.
Dzięki wykorzystaniu gotowej masy z puszki makowiec będzie szybki i łatwy w przygotowaniu, dzięki niej oszczędzisz sporo czasu.
Drożdżowe ciasto będzie puszyste i wilgotne.
Sam widzisz jak prosty jest to przepis, na szybkie i pyszne ciasto dla całej rodziny, koniecznie wypróbuj mój przepis.
Alergeny w cieście z masą makową
Lista alergenów dla ciasta z masą makową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- masa makowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze ciasta z masą makową
Do masy makowej możesz dodać rodzynki, pamiętaj, aby je wcześniej namoczyć.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.