Ciasto z dżemem
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Budyń (proszek) - 1 opakowane (80 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony - 1 słoiczek (250 g)
Przepis na ciasto z dżemem krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
Dodaj budyń, mleko i dokładnie wymieszaj.
Następnie wbij jajka i stopniowo wlewaj olej, stale mieszając.
Połowę ciasta przełóż na blachę i posmaruj ją dżemem.
Wylej na formę pozostałą część ciasta.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat ciasta z dżemem
Masz ochotę na szybkie i łatwe ciasto lub słodką przekąskę w ciągu dnia?
Świetnie się składa, poznaj mój przepis na ciasto z dżemem, które przygotujesz w krótkim czasie.
Nasza słodka przekąska powstanie w krótkim czasie, ponieważ nie będzie to ciasto drożdżowe.
Do jego przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe składniki, takie jak: mąka, mleko, budyń, cukier, jajka, odrobina oleju rzepakowego i dżem, możesz tak jak ja przygotować ciasto z dżemem truskawkowym.
W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Dodatkowo jeszcze dżem malinowy lub truskawkowy, może to być także konfitura. Najlepiej jakbyś skorzystał z domowych przetworów. Jeśli nie masz takiej możliwości, użyj kupnej wersji, zwracając uwagę na skład. Zwróć uwagę na zawartość cukru.
Dokładnie jak zrobić ciasto z dżemem opisuję dokładnie krok po kroku nieco niżej. Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jak pyszne jest ciasto z dżemem.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w cieście z dżemem
Lista alergenów dla ciasta z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z dżemem
Staraj się wybieraj dżem niskosłodzony lub skorzystaj z domowej konfitury.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.