Ciasto z dżemem

Opublikowano: 27.12.2021 r., 22:27 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe ciasto z truskawkowym dżemem
Ciasto z dżemem
Ciasto z dżemem to najprostsze ciasto, z którym poradzi sobie każdy. W dodatku jest niezwykle pyszne i efektowne, na pewno zachwyci wszystkich gości.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
292 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowane (80 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony - 1 słoiczek (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia

Przepis na ciasto z dżemem krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.

Dodaj budyń, mleko i dokładnie wymieszaj.

Następnie wbij jajka i stopniowo wlewaj olej, stale mieszając.

Połowę ciasta przełóż na blachę i posmaruj ją dżemem.

Wylej na formę pozostałą część ciasta.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto z dżemem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta z dżemem

Masz ochotę na szybkie i łatwe ciasto lub słodką przekąskę w ciągu dnia?

Świetnie się składa, poznaj mój przepis na ciasto z dżemem, które przygotujesz w krótkim czasie.

Nasza słodka przekąska powstanie w krótkim czasie, ponieważ nie będzie to ciasto drożdżowe.

Do jego przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe składniki, takie jak: mąka, mleko, budyń, cukier, jajka, odrobina oleju rzepakowego i dżem, możesz tak jak ja przygotować ciasto z dżemem truskawkowym.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Dodatkowo jeszcze dżem malinowy lub truskawkowy, może to być także konfitura. Najlepiej jakbyś skorzystał z domowych przetworów. Jeśli nie masz takiej możliwości, użyj kupnej wersji, zwracając uwagę na skład. Zwróć uwagę na zawartość cukru.

Dokładnie jak zrobić ciasto z dżemem opisuję dokładnie krok po kroku nieco niżej. Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jak pyszne jest ciasto z dżemem.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w cieście z dżemem

Lista alergenów dla ciasta z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta z dżemem

na 100g gotowej potrawy

Staraj się wybieraj dżem niskosłodzony lub skorzystaj z domowej konfitury.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
292.16
292.16
Białko (g)
4.89
4.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
41.04
41.04
Węglowodany przyswajalne (g)
40.68
40.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
12.21
12.21
Tłuszcze nasycone (g)
1.80
1.80
Tłuszcze nienasycone (g)
10.41
10.41
Cholesterol (mg)
36.07
36.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.42
0.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.43
1.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.01
39.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
63.26
63.26
Potas (mg)
86.79
86.79
Wapń (mg)
36.08
36.08
Fosfor (mg)
67.60
67.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.01
12.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.34
1.34
Cynk (mg)
0.45
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z dżemem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z dżemem

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Budyń (proszek)
80 g
1 opakowane
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Dżem truskawkowy niskosłodzony
250 g
1 słoiczek
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.57
Za 250 g
Koszt składników
27.00