Przepis na ciasto z dżemem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia

Mąkę przesiej przez sitko do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.

Dodaj budyń, mleko i dokładnie wymieszaj.

Następnie wbij jajka i stopniowo wlewaj olej, stale mieszając.

Połowę ciasta przełóż na blachę i posmaruj ją dżemem.

Wylej na formę pozostałą część ciasta.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

ciasto z dżemem
Ciasto z dżemem
Koszt przygotowania dania
10.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
292 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Ciasto z dżemem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z dżemem

Masz ochotę na szybkie i łatwe ciasto lub słodką przekąskę w ciągu dnia?

Świetnie się składa, poznaj mój przepis na ciasto z dżemem, które przygotujesz w krótkim czasie.

Nasza słodka przekąska powstanie w krótkim czasie, ponieważ nie będzie to ciasto drożdżowe.

Do jego przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe składniki, takie jak: mąka, mleko, budyń, cukier, jajka, odrobina oleju rzepakowego i dżem, możesz tak jak ja przygotować ciasto z dżemem truskawkowym.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Dodatkowo jeszcze dżem malinowy lub truskawkowy, może to być także konfitura. Najlepiej jakbyś skorzystał z domowych przetworów. Jeśli nie masz takiej możliwości, użyj kupnej wersji, zwracając uwagę na skład. Zwróć uwagę na zawartość cukru.

Dokładnie jak zrobić ciasto z dżemem opisuję dokładnie krok po kroku nieco niżej. Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jak pyszne jest ciasto z dżemem.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze ciasta z dżemem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
292.16 kcal
292.16 kcal
Białko
4.89 g
4.89 g

Węglowodany w cieście z dżemem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
41.04 g
41.04 g
Węglowodany przyswajalne
40.68 g
40.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.36 g
0.36 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
12.21 g
12.21 g
Tłuszcze nasycone
1.80 g
1.80 g
Tłuszcze nienasycone
10.41 g
10.41 g
Cholesterol
36.07 mg
36.07 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z dżemem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.42 µg (mcg)
0.42 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.43 mg
1.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
39.01 µg (mcg)
39.01 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z dżemem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
63.26 mg
63.26 mg
Potas
86.79 mg
86.79 mg
Wapń
36.08 mg
36.08 mg
Fosfor
67.60 mg
67.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.01 mg
12.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.34 mg
1.34 mg
Cynk
0.45 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z dżemem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z dżemem

Lista alergenów dla ciasta z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta z dżemem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Budyń (proszek)
80 g
1 opakowane
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Dżem truskawkowy niskosłodzony
250 g
1 słoiczek
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.57
Za 250 g
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na ciasto z dżemem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób