Ciasto z budyniem bez pieczenia

Opublikowano: 02.06.2023 r., 22:34 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser budyniowy na zimno
Ciasto z budyniem bez pieczenia
Jeśli nie masz czasu na przygotowanie ciasta, koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na szybkie ciasto z budyniem bez pieczenia.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 10 min
74 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Budyń (proszek) - 2 opakowania (120 g)
  • Mleko 3,2% - 3 szklanki (750 ml)
  • Herbatniki - 1 opakowanie (120 g)
  • Maliny - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
lodówka, szklane naczynie

Przepis na ciasto z budyniem bez pieczenia krok po kroku

Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu z mlekiem.

Herbatniki rozłóż w szklanym naczyniu, wyłóż odrobinę budyniu.

Dodaj kolejną warstwę herbatników i budyniu.

Na wierzch wyłóż maliny, a całość odłóż do lodówki na godzinę czasu.

Jak oceniasz przepis na ciasto z budyniem bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta z budyniem bez pieczenia

Znudziło Ci się zwykłe ciasto, które pojawia się na każdej możliwej okazji? Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z budyniem bez pieczenia, które pokochają nie tylko dorośli ale też dzieci. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu

Oprócz budyniu dodałam do niego owoce. Jeśli masz możliwość skorzystaj ze świeżych owoców, jeśli nie użyj mrożonych. Ważne jest jednak aby najpierw je rozmrozić, nie dodawaj zamrożonych owoców do ciasta, podczas pieczenia zaczną one puszczać wodę i ciasto się nie upiecze. Ciasto z budyniem bez pieczenia to szybki i pyszne rozwiązanie na słodki deser w ciągu dnia lub jako przekąska na imprezę. Świetnie sprawdzi się też jako ciasto urodzinowe. Tak naprawdę będzie to świetny pomysł na każdą okazję.

Skoro już wiesz, jak zrobić ciasto z budyniem bez pieczenia, sam wypróbuj przepis.

Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu z mlekiem. Herbatniki rozłóż w szklanym naczyniu, wyłóż odrobinę budyniu. Dodaj kolejną warstwę herbatników i budyniu. Na wierzch wyłóż maliny, a całość odłóż do lodówki na godzinę czasu.

Sam widzisz jak szybkie i łatwe w przygotowaniu jest moje ciasto. Dlatego koniecznie przygotuj je w swoim domu i przekonaj się, jakie jest pyszne, z pewnością będzie dobre dla każdego. Sprawdzi się jako pomysł na słodkie drugie śniadanie lub deser w gronie znajomych.

Pamiętaj jednak, że tradycyjne herbatniki naturalnie zawierają gluten. Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, do których należy celiakia, alergia na pszenicę i nieceliakalną nadwrażliwość na pszenicę to nie będzie potrawa dla Ciebie, chyba że zamienisz mąkę na naturalnie bezglutenową. Jeśli jesteś osobą zdrową, nie ma potrzeby zamieniania mąki i wykluczania ze swojej diety glutenu. Może to doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Alergeny w cieście z budyniem bez pieczenia

Lista alergenów dla ciasta z budyniem bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Herbatniki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze ciasta z budyniem bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania ciasta możesz użyć dowolnych owoców i smaku budyniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
124.87
74.92
Białko (g)
3.03
1.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
20.41
12.24
Węglowodany przyswajalne (g)
18.84
11.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.57
0.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
3.60
2.16
Tłuszcze nasycone (g)
1.98
1.19
Tłuszcze nienasycone (g)
1.62
0.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.26
0.76
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
0.21
Cholesterol (mg)
7.45
4.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
19.95
11.97
Witamina B6 (mg)
0.06
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.22
Witamina C (mg)
5.31
3.19
Witamina D (µg (mcg))
0.67
0.40
Witamina E (mg)
0.03
0.02
Retinol (µg (mcg))
18.94
11.37
Tiamina (mg)
0.10
0.06
Ryboflawina (mg)
0.14
0.08
Niacyna (mg)
0.63
0.38
Foliany (µg (mcg))
16.33
9.80
Beta karoten (µg (mcg))
6.65
3.99

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
206.38
123.83
Potas (mg)
138.88
83.33
Wapń (mg)
97.24
58.35
Fosfor (mg)
123.74
74.25
Magnez (mg)
14.11
8.47
Żelazo (mg)
0.41
0.25
Cynk (mg)
0.39
0.24
Miedź (mg)
0.03
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z budyniem bez pieczenia 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z budyniem bez pieczenia

Koszt składników
24.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Budyń (proszek)
120 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 3
3.00
Za 120 g
Mleko 3,2%
750 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Herbatniki
120 g
1 opakowanie
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
1.80
Za 120 g
Maliny
250 g
1 szklanka
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 250 g
Koszt składników
24.50