Ciasto śliwkowe
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Olej rzepakowy (150 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier (160 g)
- Śliwki (500 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
Przepis na ciasto śliwkowe krok po kroku
Utrzyj w misce masło, jajka i cukier.
Gdy uzyskasz puszystą pianę, wlej małymi partiami olej i wymieszaj.
Do miski przesiej suche składniki i wymieszaj.
Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Śliwki umyj, przekrój i pozbaw je pestek. Ułóż je na wierzchu ciasta.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.
-
Ciasto ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Tarta ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto ucierane ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Placek ze śliwkami i kruszonką
-
Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
-
Tarta ze śliwkami i kruszonką
-
Kruchy placek ze śliwkami
-
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
-
Szybki placek ze śliwkami
-
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
-
Biszkopt ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
Więcej informacji na temat ciasta śliwkowego
Ciasto śliwkowe to wspaniała opcja na pyszny placek ze świeżymi owocami i odrobiną cynamonu. Ma wspaniały smak, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Wspaniale sprawdzi się późnym latem i jesienią, kiedy to jest najlepszy sezon śliwki. Idealnie komponuje się z popołudniową kawą.
Przepis na ciasto śliwkowe jest świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają proste ciasta z dodatkiem owoców. To właśnie ich jest w nim najwięcej, dzięki czemu placek jest delikatny, wilgotny i bardzo słodki. To ciasto to świetny sposób na wykorzystanie nadwyżki owoców w czasie sezonu. Dzięki niemu nabierają wspaniałego, słodkiego smaku i doskonale komponują się z pysznym i miękkim biszkoptem. Śliwki to owocowe, które zasługują na dużo większe uznanie, ze względu na prawdziwe bogactwo składników odżywczych, które dostarczają. Można w nich znaleźć sporo witaminy A, a także E, które są uznawane za składniki wspierające witalność. Dodatkowo to naprawdę świetne źródło błonnika pokarmowego, który reguluje trawienie i działanie całego układu pokarmowego. Mają również niezbyt wiele kalorii, dlatego wspaniale sprawdzą się nawet na diecie redukcyjnej. Dostarczają magnezu, który działa wspierająco na cały układ nerwowy. Dlatego warto, jest je wykorzystywać, w codziennej diecie, a to ciasto pozwala to robić w naprawdę łatwy sposób.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto śliwkowe, które będzie smaczne, a przy okazji naprawdę łatwe, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Jego podstawę stanowi oczywiście śliwkowe nadzienie, jednak ciasto, które je otacza, jest równie ważne. Ten placek składa się tylko z kilku składników, które spokojnie można znaleźć w każdej domowej spiżarni. Nie potrzebuje długiego wyrabiania, czy ubijania, dlatego sprawdzi się wspaniale na co dzień. Placek ze śliwkami wspaniale orzeźwia, ze względu na jego lekko kwaskowy smak. To pyszne ciasto to dobre rozwiązanie nawet dla początkujących kucharzy. Ten prosty przepis pokaże ci jak zrobić fantastyczne domowe ciasto, nawet bez proszku do pieczenia.
Alergeny w cieście śliwkowym
Lista alergenów dla ciasta śliwkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta śliwkowego
To ciasto tak jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na dużą zawartość cukru.
Energia i białka
(111g)
Węglowodany
(111g)
Tłuszcze
(111g)
Witaminy
(111g)
Składniki mineralne
(111g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.