Ciasto na szarlotkę

Opublikowano: 04.09.2022 r., 16:20 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Przygotowanie tradycyjnej szarlotki domowej
Ciasto na szarlotkę
Ciasto na szarlotkę to szybki i prosty przepis, który możesz podawać jako deser z dodatkiem lodów lub bitą śmietaną. Koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas duszenia 30 min
217 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
  • Cukier - 5 łyżek (50 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka (10 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Jabłko (1500 g)
  • Cynamon - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia, lodówka

Przepis na ciasto na szarlotkę krok po kroku

Jabłka obierz, usuń gniazdka nasienne i pokrój w kostkę.

Podsmaż jabłka na patelni, dodaj odrobinę wody.

Podsmażaj przez 15 minut do momentu, aż jabłka się rozpadną.

Dodaj cynamon do jabłek.

Mąkę pszenną przesiej przez sitko, wsyp cukier, kawałki masła, wbij jajka i wsyp proszek do pieczenia.

Zagnieć ciasto i uformuj kulę.

Odstaw ciasto na godzinę do lodówki, a następnie podziel na pół.

Jedną połówkę rozwałkuj i połóż na spód, dodaj jabłka i pokruszoną resztę ciasta.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 50 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto na szarlotkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta na szarlotkę

Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie jesienno — zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, a także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto na szarlotkę, które będzie pyszne w smaku, a także łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Ciasto na szarlotkę powstanie z mąki, jajek, jabłek, cukru, masła, cynamonu.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Głównym składnikiem będą jabłka. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.

Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, Twoje ciasto będzie niezwykle smaczne.

Zatem, jak zrobić ciasto na szarlotkę? W pierwszej kolejności dokładnie umyj jabłka, obierz je ze skóry i pokrój na ćwiartki lub w małą kostkę. Wrzuć je na patelnie i smaż, po chwili dodaj cukier i cynamon. Po około 15 minutach jabłka rozpadną się na mniejsze kawałki i powstanie delikatny mus. Kruche ciasto wyłóż na okrągłą blachę, a na spód dodaj prażone jabłka. Upiecz ciasto w piekarniku w 180 st. C, po 40 minutach nasza najlepsza szarlotka gotowa.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, wykorzystaj go i przygotuj ciasto. Domowe ciasto na szarlotkę to będzie dobry pomysł na domowy deser.

Alergeny w cieście na szarlotkę

Lista alergenów dla ciasta na szarlotkę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta na szarlotkę

na 100g gotowej potrawy

Szarlotkę możesz podawać z lodami i bitą śmietaną.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
181.56
217.87
Białko (g)
1.61
1.93
Fenyloalanina (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: proszek do pieczenia, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
21.75
26.10
Węglowodany przyswajalne (g)
19.59
23.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.15
2.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
10.01
12.01
Tłuszcze nasycone (g)
6.70
8.04
Tłuszcze nienasycone (g)
3.31
3.97
Cholesterol (mg)
34.92
41.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
86.80
104.16
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.05
Witamina E (mg)
0.44
0.53
Retinol (µg (mcg))
83.08
99.70
Tiamina (mg)
0.12
0.15
Ryboflawina (mg)
0.09
0.11
Niacyna (mg)
0.88
1.05
Foliany (µg (mcg))
26.13
31.36
Beta karoten (µg (mcg))
36.76
44.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
7.11
8.53
Potas (mg)
138.94
166.73
Wapń (mg)
35.27
42.32
Fosfor (mg)
57.63
69.16
Magnez (mg)
6.38
7.65
Żelazo (mg)
1.08
1.30
Cynk (mg)
0.16
0.19
Miedź (mg)
0.04
0.05
Mangan (mg)
0.19
0.22
Brak danych dla: cukier, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na szarlotkę 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na szarlotkę

Koszt składników
27.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Cukier
50 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Jabłko
1500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Cynamon
10 g
1 łyżka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Koszt składników
27.20