Ciasto na szarlotkę
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Cukier - 5 łyżek (50 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżka (10 g)
- Jajko (1 szt.)
- Jabłko (1500 g)
- Cynamon - 1 łyżka (10 g)
Przepis na ciasto na szarlotkę krok po kroku
Jabłka obierz, usuń gniazdka nasienne i pokrój w kostkę.
Podsmaż jabłka na patelni, dodaj odrobinę wody.
Podsmażaj przez 15 minut do momentu, aż jabłka się rozpadną.
Dodaj cynamon do jabłek.
Mąkę pszenną przesiej przez sitko, wsyp cukier, kawałki masła, wbij jajka i wsyp proszek do pieczenia.
Zagnieć ciasto i uformuj kulę.
Odstaw ciasto na godzinę do lodówki, a następnie podziel na pół.
Jedną połówkę rozwałkuj i połóż na spód, dodaj jabłka i pokruszoną resztę ciasta.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 50 minut w 180 st. C.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Szarlotka z papierówek
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat ciasta na szarlotkę
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie jesienno — zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, a także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto na szarlotkę, które będzie pyszne w smaku, a także łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Ciasto na szarlotkę powstanie z mąki, jajek, jabłek, cukru, masła, cynamonu.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Głównym składnikiem będą jabłka. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.
Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, Twoje ciasto będzie niezwykle smaczne.
Zatem, jak zrobić ciasto na szarlotkę? W pierwszej kolejności dokładnie umyj jabłka, obierz je ze skóry i pokrój na ćwiartki lub w małą kostkę. Wrzuć je na patelnie i smaż, po chwili dodaj cukier i cynamon. Po około 15 minutach jabłka rozpadną się na mniejsze kawałki i powstanie delikatny mus. Kruche ciasto wyłóż na okrągłą blachę, a na spód dodaj prażone jabłka. Upiecz ciasto w piekarniku w 180 st. C, po 40 minutach nasza najlepsza szarlotka gotowa.
Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, wykorzystaj go i przygotuj ciasto. Domowe ciasto na szarlotkę to będzie dobry pomysł na domowy deser.
Alergeny w cieście na szarlotkę
Lista alergenów dla ciasta na szarlotkę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta na szarlotkę
Szarlotkę możesz podawać z lodami i bitą śmietaną.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.