Ciasto na pizzę z mlekiem
- Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (270 g)
- Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (36 ml)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
Przepis na ciasto na pizzę z mlekiem krok po kroku
Do miski przełóż wszystkie składniki i zagnieć ciasto.
Ciasto przełóż na blat i zagniataj przez 5 minut.
Ciasto pozostaw na 15 minut przykryte ściereczką aby odpoczęło przed pieczeniem.
-
Ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizze bez drożdży
-
Pizza z kalafiora
-
Pizza bezglutenowa
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Szybkie ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę bez wyrastania
-
Spód do pizzy
-
Cienkie ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę z drożdżami
-
Ciasto drożdżowe na pizzę
-
Ciasto na pizzę włoską
-
Pizza z mikrofali
-
Idealne ciasto na pizzę
-
Puszyste ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę na zakwasie
-
Proste ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę bezglutenowe
-
Ciasto na pizzę
Więcej informacji na temat ciasta na pizzę z mlekiem
Pojawienie się pierwszej pizzy we Włoszech datuje się na około 500 rok, swoją nazwę zyskała w 997 roku. Była najpierw daniem biednych neapolitańczyków, na uwagę wyższych sfer musiała długo czekać. Jednak największą popularność w Europie zyskała w momencie pojawienia się pomidorów i dodania do niej sosu. Margherita to najstarszy, nazwany rodzaj pizzy. Raffaele Esposito był pierwszym założycielem pizzerii, które były znane w całym mieście ze swojego wyjątkowego smaku. Skuszona opiniami, pizzerię odwiedziła królowa Małgorzata Sabaudzka. Raffaele przygotował na królowej wyjątkową pizzę w kolorach patriotycznych. Przygotowana była z sosem pomidorowy, serem mozzarella oraz świeżą bazylią co miało symbolizować kolory flagi włoskiej. Tak właśnie, w XIX wieku powstała pierwsza, znana nam do dziś pizza. Pizza neapolitańska została certyfikowanym wyrobem tradycyjnym w 2010 roku a w grudniu 2018 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Co musi mieć pizza aby była nazwa neapolitańska? Tradycyjnie ciasto robi się jedynie z mąki typu 00, drożdży, soli i wody. Wyrabiane jest jedynie ręcznie i pozostawiane na minimum 8 godzin do wyrośnięcia. Porcję ciasta rozciąga się ręcznie tak aby pozostawić napuchnięte brzegi, na grubość maksymalnie 3 mm. Tradycyjnie ma średnicę 30-35 cm oraz pieczona jest w piecu opalanym drewnem w temperaturze 450-550 stopni przez 60-90 sekund. Po upieczeniu brzegi osiągają wysokość do 2 cm a środek ma 3-4 mm grubości.
Ciasto na pizzę z mlekiem jest wariacją na temat tradycyjnego, włoskiego ciasta. Ciasto jest bez drożdży ale z proszkiem do pieczenia. Możesz ją również wykonać z piwem i mlekiem, takie puszyste ciasto zaskoczy swoim smakiem każdego. Ciasto może być również wykonane z jajkiem, dodaj je jeśli lubisz bardziej delikatne ciasto. Świeże ciasto możesz przechowywać w lodówce do 2 dni albo możesz je zamrozić w porcjach i wykorzystać w ciągu 6 miesięcy. Do wykonania pizzy przyda się duża blacha z piekarnika, aby wykonać jedną, wspólną pizzę do dzielenia się. Przepis na ciasto do pizzy z mlekiem jest szybkie i łatwe w wykonaniu. Jego przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż przygotowanie tradycyjnego ciasta na pizzę.
Ciasto na pizzę z mlekiem jest wyjątkowym rodzajem ciasta na pizzę. Sprawdzi się aby przygotować szybki posiłek.
Alergeny w cieście na pizzę z mlekiem
Lista alergenów dla ciasta na pizzę z mlekiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
Wartości odżywcze ciasta na pizzę z mlekiem
Ciasto na pizze z mlekiem jest wyjątkową propozycją ciasta. Na pewno sprawdzi się dla osób chorujących na dnę moczanową lub z podwyższonym poziomem kwasu moczowego we krwi.
Energia i białka
(278g)
Węglowodany
(278g)
Tłuszcze
(278g)
Witaminy
(278g)
Składniki mineralne
(278g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.