Ciasto na pizzę na zakwasie
- Zakwas żytni (25 g)
- Mąka żytnia typ 2000 (250 g)
- Oliwa z oliwek (25 ml)
Przepis na ciasto na pizzę na zakwasie krok po kroku
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj ją ze szczyptą soli. Na środku zrób dołek do którego wlej rozczyn z drożdżami. Stopniowo mieszaj składniki.
Pod koniec mieszania dodaj oliwę i zagnieć ciasto.
Połączone składniki wyłóż na stolnicę posypaną mąką i zagniataj ciasto rękoma aż będzie elastyczne (około 15 minut).
Wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1 godziny).
Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę, ugnieć chwilę i podziel na dwie części. Pozostaw je jeszcze na kilka minut przykryte ściereczką (już na stolnicy) a w tym czasie przygotuj ulubione dodatki na pizze.
Na blaszce posmarowanej oliwą wyłóż kulkę ciasta, delikatnie rozgnieć i rozprowadź po spodzie blaszki do porządnego kształtu pizzy.
Na wierzch połóż wybrane dodatki i piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C przez około 10 minut.
-
Ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizze bez drożdży
-
Pizza z kalafiora
-
Pizza bezglutenowa
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Szybkie ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę bez wyrastania
-
Spód do pizzy
-
Cienkie ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę z drożdżami
-
Ciasto drożdżowe na pizzę
-
Ciasto na pizzę włoską
-
Pizza z mikrofali
-
Idealne ciasto na pizzę
-
Puszyste ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę z mlekiem
-
Proste ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę bezglutenowe
-
Ciasto na pizzę
Więcej informacji na temat ciasta na pizzę na zakwasie
Ciasto na pizze na zakwasie to doskonała baza na wiele propozycji na pyszny obiad lub kolację. Z ciasta możesz przygotować wiele wariantów pizzy, począwszy od pizzy wegetariańskiej z warzywami i serem, do pizzy dla osób lubiących mięso. Przepis na zakwas żytni jest bardzo prosty, dlatego do jego przygotowania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Przepis na zakwas z mąki żytniej wywodzi się z kuchni włoskiej, to tam goszczą te przepyszne dania, które podbiły serca wielu ludzi na całym świecie. Pizza jest bowiem uznawana za fast-food, który w naszej diecie nie powinen gościć zbyt często (jednak wszystko zależy od dodatków jakie użyjemy do jego przygotowania). Aby przygotować zakwas na pizze niezbędne będą Tobie nastepujące produkty spożywcze: zakwas żytni, mąka żytnia, oliwa z oliwek oraz sól.
A więc jak przygotować pizze na zakwasie żytnim? Przesiej mąkę na sitku, dodaj zakwas i zagniataj ciasto, pod koniec dodaj oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj składniki. Wyrobione ciasto należy odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia. A ile zakwasu do pizzy? Wszystko zależy od tego jak dużą średnicę będzie miała twoja pizza.
Mąka żytnia użyta do przygotowania zakwasu jest najmniej oczyszczoną mąką, dzięki temu zawiera dużo więcej składników mineralnych i witamin niż mąki, które są bardziej od niej oczyszczone. Jest to doskonałe źródło błonnika, witamin z grupy B oraz żelaza, manganu i potasu. Jest to mąka, która zawiera gluten, dlatego osoby chorujące na celiakię powinny uważać na wykorzystanie przepisu w swoim jadłospisie. Dodatkowo jest to mąka, która zawiera niski indeks glikemiczny a obecność wymienionych produktów spożywczych przyczynia się do tego, że przepis w swojej diecie mogą wykorzystać osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ jest to potrawa o niskim IG (wszystko jednak zależy od użytych dodatków do przygotowania pizzy).
Podsumowując włoska pizza na zakwasie to doskonała baza pod wiele pysznych obiadów i kolacji. Samo ciasto do pizzy jest dobrym źródłem wielu składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jest to doskonała propozycja dla osób, które lubią jeść pizze, aby przygotować ją samodzielnie w domu, wtedy mamy pewność z czego została zrobiona.
Alergeny w cieście na pizzę na zakwasie
Lista alergenów dla ciasta na pizzę na zakwasie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas żytni
- Mąka żytnia typ 2000
Wartości odżywcze ciasta na pizzę na zakwasie
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.