Ciasto krówka na herbatnikach
- Herbatniki (200 g)
- Budyń (proszek) (80 g)
- Cukier (100 g)
- Mleko 2% (750 ml)
- Masło (200 g)
- Masa krówkowa (400 g)
- Orzechy włoskie (150 g)
Przepis na ciasto krówkę na herbatnikach krok po kroku
Połowę herbatników wyłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
500 ml mleka zagotuj w garnku z cukrem.
W 1 szklance mleka rozmieszaj proszek budyniowy.
Wlewaj powoli do mleka rozmieszany proszek budyniowy.
Całość cały czas mieszaj aż do zgęstnienia.
W misce ubij masło na gładką masę, powoli dodawaj do niego budyń i ubijaj do wymieszania.
Krem rozłóż na herbatniki i przykryj kolejną warstwą ciastek.
Ciasto udekoruj kajmakiem i posiekanymi orzechami.
-
Ciasto bez pieczenia
-
Ciasto krówkowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Chatka puchatka (ciasto)
-
Tort bez pieczenia
-
Rafaello na krakersach
-
Ciasto balowe
-
Ciasto snickers bez pieczenia
-
Sernik bez pieczenia
-
Babka z mikrofali
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Góra lodowa bez pieczenia
-
Tort lodowy
-
Ciasto bez pieczenia z herbatnikami
-
Pączki hiszpańskie
-
Ciasto bez pieczenia z galaretką
-
Szybkie ciasta bez pieczenia
Więcej informacji na temat ciasta krówki na herbatnikach
Ciasto krówka na herbatnikach to pyszna wersja tego tradycyjnego karmelowego wypieku dla osób, które wolą desery bez pieczenia. Jest znacznie prostszy, a równie smaczny.
Przepis na ciasto krówka na herbatnikach to doskonały pomysł na szybki deser. Wspaniale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. To pyszne ciasto jest tak proste, że poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. To dobre rozwiązanie również dla każdego, kto szuka ciasta prostego, a przy tym niezwykle ciekawego. Choć można je spokojnie kupić w każdej większej cukierni, to najlepsze są te domowe. Jej największym sekretem jest krem. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Wszystkie składniki na pewno masz już w swojej spiżarni, dlatego nie wahaj się, tylko stwórz ten wspaniały deser. Całość można przygotować w kilku prostych krokach, które będą zrozumiałe nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto krówka na herbatnikach, by było pyszne, łatwe i szybkie, to ten prosty przepis świetnie się sprawdzi. To ciasto dobre dla początkujących kucharzy. Dlaczego? Nie potrzebuje żadnej obróbki termicznej. Nie ma w nim biszkoptu, który zwykle się nie udaje podczas pierwszych prób pieczenia, a w dodatku całość wystarczy tylko schłodzić. Dzięki temu, że jest bez pieczenia, całość zajmuje też mniej czasu. Idealnie smakuje podane na zimno. To dobry deser dla osób, które kochają słodkości. W tym cieście słodyczy nie brakuje. Głównie poprzez dodatek kajmaku. Masa krówkowa lub kajmakowa charakteryzuje się mocno słodkim, karmelowym smakiem. Idealnie komponuje się z kremem budyniowym, który również znajduje się w cieście. To placek pyszny i pięknie się prezentujący. To pyszne ciasto odmieni każdą imprezę, gdyż jest smaczne, piękne i naprawdę bardzo słodkie. To wszystko ze względu na wyjątkowy krem, ale i polewę. Do jej przygotowania potrzebna jest masa kajmakowa z puszki. Można ją jednak zastąpić, taką przygotowaną samodzielnie w domu, choć jest to niewątpliwe dużo bardziej czasochłonne. To dobre ciasto dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.
Alergeny w cieście krówka na herbatnikach
Lista alergenów dla ciasta krówki na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Mleko 2%
- Masło
- masa krówkowa
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze ciasta krówki na herbatnikach
To zdrowa opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów.
Energia i białka
(188g)
Węglowodany
(188g)
Tłuszcze
(188g)
Witaminy
(188g)
Składniki mineralne
(188g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.