Ciasto krówka na herbatnikach

Opublikowano: 15.08.2022 r., 7:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodkie ciasto z herbatnikami
Ciasto krówka na herbatnikach
Ciasto krówka na herbatnikach to pyszna wersja tego tradycyjnego karmelowego wypieku dla osób, które wolą desery bez pieczenia. Jest znacznie prostszy, a równie smaczny.
Przygotowanie 25 min
559 kcal
Kcal w porcji
188 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (200 g)
  • Budyń (proszek) (80 g)
  • Cukier (100 g)
  • Mleko 2% (750 ml)
  • Masło (200 g)
  • Masa krówkowa (400 g)
  • Orzechy włoskie (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rondelek

Przepis na ciasto krówkę na herbatnikach krok po kroku

Połowę herbatników wyłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.

500 ml mleka zagotuj w garnku z cukrem.

W 1 szklance mleka rozmieszaj proszek budyniowy.

Wlewaj powoli do mleka rozmieszany proszek budyniowy.

Całość cały czas mieszaj aż do zgęstnienia.

W misce ubij masło na gładką masę, powoli dodawaj do niego budyń i ubijaj do wymieszania.

Krem rozłóż na herbatniki i przykryj kolejną warstwą ciastek.

Ciasto udekoruj kajmakiem i posiekanymi orzechami.

Jak oceniasz przepis na ciasto krówkę na herbatnikach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta krówki na herbatnikach

Ciasto krówka na herbatnikach to pyszna wersja tego tradycyjnego karmelowego wypieku dla osób, które wolą desery bez pieczenia. Jest znacznie prostszy, a równie smaczny.

Przepis na ciasto krówka na herbatnikach to doskonały pomysł na szybki deser. Wspaniale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. To pyszne ciasto jest tak proste, że poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. To dobre rozwiązanie również dla każdego, kto szuka ciasta prostego, a przy tym niezwykle ciekawego. Choć można je spokojnie kupić w każdej większej cukierni, to najlepsze są te domowe. Jej największym sekretem jest krem. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Wszystkie składniki na pewno masz już w swojej spiżarni, dlatego nie wahaj się, tylko stwórz ten wspaniały deser. Całość można przygotować w kilku prostych krokach, które będą zrozumiałe nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto krówka na herbatnikach, by było pyszne, łatwe i szybkie, to ten prosty przepis świetnie się sprawdzi. To ciasto dobre dla początkujących kucharzy. Dlaczego? Nie potrzebuje żadnej obróbki termicznej. Nie ma w nim biszkoptu, który zwykle się nie udaje podczas pierwszych prób pieczenia, a w dodatku całość wystarczy tylko schłodzić. Dzięki temu, że jest bez pieczenia, całość zajmuje też mniej czasu. Idealnie smakuje podane na zimno. To dobry deser dla osób, które kochają słodkości. W tym cieście słodyczy nie brakuje. Głównie poprzez dodatek kajmaku. Masa krówkowa lub kajmakowa charakteryzuje się mocno słodkim, karmelowym smakiem. Idealnie komponuje się z kremem budyniowym, który również znajduje się w cieście. To placek pyszny i pięknie się prezentujący. To pyszne ciasto odmieni każdą imprezę, gdyż jest smaczne, piękne i naprawdę bardzo słodkie. To wszystko ze względu na wyjątkowy krem, ale i polewę. Do jej przygotowania potrzebna jest masa kajmakowa z puszki. Można ją jednak zastąpić, taką przygotowaną samodzielnie w domu, choć jest to niewątpliwe dużo bardziej czasochłonne. To dobre ciasto dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.

Alergeny w cieście krówka na herbatnikach

Lista alergenów dla ciasta krówki na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mleko 2%
    • Masło
    • masa krówkowa
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze ciasta krówki na herbatnikach

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(188g)
Energia (kcal)
297.56
559.42
Białko (g)
4.96
9.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(188g)
Węglowodany (g)
30.87
58.03
Węglowodany przyswajalne (g)
30.08
56.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.78
1.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(188g)
Tłuszcz (g)
17.82
33.51
Tłuszcze nasycone (g)
8.68
16.32
Tłuszcze nienasycone (g)
9.14
17.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.73
8.89
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.41
8.29
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
32.45
61.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(188g)
Witamina A (µg (mcg))
121.91
229.20
Witamina B6 (mg)
0.08
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.65
Witamina C (mg)
0.77
1.45
Witamina D (µg (mcg))
0.48
0.91
Witamina E (mg)
0.31
0.59
Retinol (µg (mcg))
120.24
226.05
Tiamina (mg)
0.12
0.22
Ryboflawina (mg)
0.21
0.39
Niacyna (mg)
0.67
1.25
Foliany (µg (mcg))
24.57
46.20
Beta karoten (µg (mcg))
21.94
41.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(188g)
Sód (mg)
206.64
388.49
Potas (mg)
193.94
364.60
Wapń (mg)
133.35
250.70
Fosfor (mg)
174.63
328.31
Magnez (mg)
24.95
46.90
Żelazo (mg)
0.57
1.07
Cynk (mg)
0.66
1.24
Miedź (mg)
0.15
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta krówki na herbatnikach 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta krówki na herbatnikach

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Budyń (proszek)
80 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mleko 2%
750 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Masa krówkowa
400 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Orzechy włoskie
150 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 150 g
Koszt składników
31.00