Przepis na ciasto krówkę na herbatnikach krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rondelek

Połowę herbatników wyłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.

500 ml mleka zagotuj w garnku z cukrem.

W 1 szklance mleka rozmieszaj proszek budyniowy.

Wlewaj powoli do mleka rozmieszany proszek budyniowy.

Całość cały czas mieszaj aż do zgęstnienia.

W misce ubij masło na gładką masę, powoli dodawaj do niego budyń i ubijaj do wymieszania.

Krem rozłóż na herbatniki i przykryj kolejną warstwą ciastek.

Ciasto udekoruj kajmakiem i posiekanymi orzechami.

Ciasto krówka na herbatnikach podana na talerzyku.
ciasto krówka na herbatnikach
Koszt przygotowania dania
27.34 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
559 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
78

Ciasto krówka na herbatnikach - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście krówka na herbatnikach

Ciasto krówka na herbatnikach to pyszna wersja tego tradycyjnego karmelowego wypieku dla osób, które wolą desery bez pieczenia. Jest znacznie prostszy, a równie smaczny.

Przepis na ciasto krówka na herbatnikach to doskonały pomysł na szybki deser. Wspaniale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. To pyszne ciasto jest tak proste, że poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. To dobre rozwiązanie również dla każdego, kto szuka ciasta prostego, a przy tym niezwykle ciekawego. Choć można je spokojnie kupić w każdej większej cukierni, to najlepsze są te domowe. Jej największym sekretem jest krem. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Wszystkie składniki na pewno masz już w swojej spiżarni, dlatego nie wahaj się, tylko stwórz ten wspaniały deser. Całość można przygotować w kilku prostych krokach, które będą zrozumiałe nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto krówka na herbatnikach, by było pyszne, łatwe i szybkie, to ten prosty przepis świetnie się sprawdzi. To ciasto dobre dla początkujących kucharzy. Dlaczego? Nie potrzebuje żadnej obróbki termicznej. Nie ma w nim biszkoptu, który zwykle się nie udaje podczas pierwszych prób pieczenia, a w dodatku całość wystarczy tylko schłodzić. Dzięki temu, że jest bez pieczenia, całość zajmuje też mniej czasu. Idealnie smakuje podane na zimno. To dobry deser dla osób, które kochają słodkości. W tym cieście słodyczy nie brakuje. Głównie poprzez dodatek kajmaku. Masa krówkowa lub kajmakowa charakteryzuje się mocno słodkim, karmelowym smakiem. Idealnie komponuje się z kremem budyniowym, który również znajduje się w cieście. To placek pyszny i pięknie się prezentujący. To pyszne ciasto odmieni każdą imprezę, gdyż jest smaczne, piękne i naprawdę bardzo słodkie. To wszystko ze względu na wyjątkowy krem, ale i polewę. Do jej przygotowania potrzebna jest masa kajmakowa z puszki. Można ją jednak zastąpić, taką przygotowaną samodzielnie w domu, choć jest to niewątpliwe dużo bardziej czasochłonne. To dobre ciasto dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.

Wartości odżywcze ciasta krówki na herbatnikach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(188g)
Energia (kalorie)
297.56 kcal
559.42 kcal
Białko
4.96 g
9.32 g

Węglowodany w cieście krówka na herbatnikach

Na 100g
Na porcję
(188g)
Węglowodany
30.87 g
58.03 g
Węglowodany przyswajalne
30.08 g
56.56 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.78 g
1.47 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(188g)
Tłuszcz
17.82 g
33.51 g
Tłuszcze nasycone
8.68 g
16.32 g
Tłuszcze nienasycone
9.14 g
17.19 g
Tłuszcze jednonasycone
4.73 g
8.89 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.41 g
8.29 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
32.45 mg
61.00 mg

Witaminy w przepisie na ciasto krówkę na herbatnikach

Na 100g
Na porcję
(188g)
Witamina A
121.91 µg (mcg)
229.20 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.15 mg
Witamina B12
0.34 µg (mcg)
0.65 µg (mcg)
Witamina C
0.77 mg
1.45 mg
Witamina D
0.48 µg (mcg)
0.91 µg (mcg)
Witamina E
0.31 mg
0.59 mg
Retinol
120.24 µg (mcg)
226.05 µg (mcg)
Tiamina
0.12 mg
0.22 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.39 mg
Niacyna
0.67 mg
1.25 mg
Foliany
24.57 µg (mcg)
46.20 µg (mcg)
Beta karoten
21.94 µg (mcg)
41.25 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto krówkę na herbatnikach

Na 100g
Na porcję
(188g)
Sód
206.64 mg
388.49 mg
Potas
193.94 mg
364.60 mg
Wapń
133.35 mg
250.70 mg
Fosfor
174.63 mg
328.31 mg
Magnez
24.95 mg
46.90 mg
Żelazo
0.57 mg
1.07 mg
Cynk
0.66 mg
1.24 mg
Miedź
0.15 mg
0.28 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta krówki na herbatnikach 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście krówka na herbatnikach

Lista alergenów dla ciasta krówki na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mleko 2%
    • Masło
    • masa krówkowa
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania ciasta krówki na herbatnikach

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Budyń (proszek)
80 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mleko 2%
750 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Masa krówkowa
400 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Orzechy włoskie
150 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 150 g
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na ciasto krówkę na herbatnikach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób