Ciasto francuskie

Opublikowano: 20.04.2021 r., 16:16 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto francuskie i jajka
Ciasto francuskie
Ciasto francuskie ma bardzo charakterystyczny wygląd. Aby wyszło dobre, trzeba je odpowiednio przygotować. Sprawdź, w czym tkwi sekret dobrego ciasta francuskiego!
Przygotowanie 110 min
Pieczenie 10 min
3010 kcal
Kcal w porcji
570 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 i 1/2 szklanki (240 g)
  • Sól - 1 łyżeczka (5 g)
  • Masło - 1 i 1/8 opakowania (225 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, stolnica, wałek, folia spożywcza, miska

Przepis na ciasto francuskie krok po kroku

Roztop 25 g masła.

Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z solą.

115 ml zimnej wody wlej do miski z mąką i solą, a potem dodaj masło. Zacznij wyrabiać ciasto w misce, a potem przerzuć całość na stolnice. Gdy składniki się połączą, ciasto zagnieć w kulę, a następnie lekko ją spłaszcz w dłoniach i owiń folią spożywczą. Schowaj do lodówki na 1,5 h.

Zimne masło umieść pomiędzy dwoma warstwami folii spożywczej (lub papieru do pieczenia) i rozwałkuj. Gdy uformujesz kwadrat, schowaj masło w folii do lodówki.

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, a potem z folii. Umieść je na stolnicy i rozwałkuj na duży kawałek.

W samym środku rozwałkowanego ciasta umieść schłodzone masło, a następnie zawiń ciasto na kopertę i dobrze zalep.

Stolnicę podsyp mąką. Dobrze zalepione ciasto rozwałkuj na prostokąt, a następnie złóż go na trzy części (również powinien powstać prostokąt). Schowaj do lodówki na 1,5 h.

Schłodzone ciasto umieść na stolnicy podsypanej mąką. Prostokąt powinien leżeć pionowo (jak książka), czyli obrócony o 90 stopni w porównaniu do jego stanu po pierwszym złożeniu.

Rozwałkuj go na cieńszy prostokąt i ponownie zawiń na 3 części. Następnie schowaj do lodówki na 1,5 h.

Poprzednią czynność powtórz jeszcze 5 razy.

Piekarnik rozgrzej do 210 stopni Celsjusza. W tej temperaturze piecz ciasto francuskie przez 10-12 min.

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego

Ciasto francuskie charakteryzuje się cienkimi warstwami (listkami), które wyraźnie od siebie odstają. Jest to zasługa zarówno składników, jak i odpowiednio przygotowanego ciasta oraz jego temperatury pieczenia.

Przepis na ciasto francuskie może i nie jest bardzo prosty, ale ten placek jak najbardziej można wykonać w domu. Warto jednak wiedzieć, że to czasochłonne ciasto, więc przed jego wyrabianiem, należy uzbroić się w największe pokłady cierpliwości.

Z czego robi się podstawowe ciasto francuskie? Składniki są proste i bardzo często można je znaleźć w naszych lodówkach czy spiżarniach. Receptura na to domowe ciasto francuskie składa się z mąki pszennej, soli, masła i wody. Nie musisz używać wyłącznie mąki tortowej. Możesz śmiało wymieszać ją z mąką krupczatką.

Jak zrobić ciasto francuskie? Część masła należy roztopić, ale reszta powinna być odpowiednio schłodzona. Masło możesz najpierw utrzeć na jednolitą masę, a potem uformować w kwadrat w papierze do pieczenia lub w folii spożywczej. Woda do tego ciasta powinna być zimna. Istotne jest bardzo wałkowanie tego ciasta. Ciasto francuskie należy rozwałkowywać w jednym kierunku (np. góra-dół lub dół-góra).

Zwróć uwagę na to, aby masło, które umieszczasz pomiędzy dwoma warstwami folii spożywczej, nie było zbyt twarde w czasie wałkowania. Warto najpierw je zawinąć, a potem nieco ocieplić w dłoniach, jednak pamiętaj, aby nie robić tego zbyt długo.

Przy zawijaniu ciasta upewnij się, że ciasto całkowicie przykryło masło. Masło nie może wystawać w żadnym miejscu, bo przy dalszym rozwałkowywaniu, zacznie wypływać. Ciasto rozwałkowane za pierwszym razem powinno mnie cieńsze boki niż środek, aby łatwiej zawinąć je w kopertę.

W czasie wyrabiania ciasta bardzo ważne jest to, aby ciasto nie przylepiało się do stolnicy, ponieważ w ten sposób uszkodzi się warstwy. Przed każdym rozwałkowywaniem ciasta posypuj stolnicę lub silikonową matę odrobiną mąki. Ciasto francuskie należy piec w wysokiej temperaturze.

Dobre ciasto francuskie robi się bardzo długo, ponieważ często trzeba odkładać je do lodówki. W zależności od panującej w kuchni temperatury może to być zarówno 30 min, jak i 60 min, 90 min lub 120 min. Jest to jednak bardzo ważne. Jeśli to pominiesz, najlepsze domowe ciasto francuskie przejdzie ci koło nosa.

Alergeny w cieście francuskim

Lista alergenów dla ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(570g)
Energia (kcal)
528.10
3010.15
Białko (g)
4.59
26.19
Fenyloalanina (mg)
0.22
1.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(570g)
Węglowodany (g)
39.87
227.28
Węglowodany przyswajalne (g)
39.01
222.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
4.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(570g)
Tłuszcz (g)
39.26
223.80
Tłuszcze nasycone (g)
26.39
150.43
Tłuszcze nienasycone (g)
12.87
73.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.24
64.06
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.64
9.32
Cholesterol (mg)
102.93
586.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(570g)
Witamina A (µg (mcg))
327.45
1866.45
Witamina B6 (mg)
0.02
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.46
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.12
6.39
Retinol (µg (mcg))
321.22
1830.97
Tiamina (mg)
0.46
2.62
Ryboflawina (mg)
0.23
1.33
Niacyna (mg)
3.49
19.87
Foliany (µg (mcg))
96.41
549.56
Beta karoten (µg (mcg))
75.64
431.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(570g)
Sód (mg)
419.05
2388.60
Potas (mg)
65.19
371.59
Wapń (mg)
18.89
107.69
Fosfor (mg)
54.89
312.89
Magnez (mg)
9.14
52.09
Żelazo (mg)
3.75
21.38
Cynk (mg)
0.36
2.06
Miedź (mg)
0.08
0.46
Mangan (mg)
0.32
1.84
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego

Koszt składników
13.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
240 g
1 i 1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 240 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Masło
225 g
1 i 1/8 opakowania
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.62
Za 225 g
Koszt składników
13.30