Ciasto drożdżowe na maślance
- Maślanka 1% (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 (375 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier (100 g)
- Masło (150 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Drożdże suche (7 g)
Przepis na ciasto drożdżowe na maślance krok po kroku
Jajka wbij do miski i ubij z cukrem.
W rondelku roztop masło i nieco je ostudź. Gdy będzie chłodne, wlewaj je małymi porcjami do jajek i dokładnie ubijaj.
Do jajek dodaj maślankę i połącz przy pomocy miksera.
Do ciasta przesiej mąkę i dodaj drożdże, całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Gotowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45 minut.
-
Ciasto na naleśniki
-
Placuszki na maślance
-
Ciasto na maślance
-
Ciasto maślane
-
Gofry na maślance
-
Ciasto na maślance z owocami
-
Ciasto na maślance z budyniem
-
Chałka maślana
-
Ciasto na maślance z rabarbarem
-
Ciasto na maślance ze śliwkami
-
Ciasto na maślance z truskawkami
-
Ciasto na maślance z jabłkami
-
Babka na maślance
-
Ciasto czekoladowe na maślance
-
Ciasto na maślance
Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego na maślance
Ciasto drożdżowe na maślance to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają proste domowe wypieki. To ciasto takie właśnie jest. Ma wspaniały, bardzo delikatny smak i miękki środek. Wspaniale sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy, czy słodka przekąska na drugie śniadanie. Jego stworzenie zajmuje tylko kilka chwil.
Przepis na ciasto drożdżowe na maślance jest idealnym wyborem dla każdego, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Ten przepis jest naprawdę prosty, do tego zawsze się udaje. By go przygotować wystarczy tylko kilka chwil, więc będzie dobrym rozwiązaniem również dla osób, które nie przepadają za zbyt długim przebywaniem w kuchni. Do stworzenia tego ciasta przyda się tylko podstawowy sprzęt kuchenny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto drożdżowe na maślance, by było niezwykle smaczne, a przy okazji naprawdę łatwe, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość jest prosta, smaczna i do jej stworzenia używa się tylko podstawowych składników. Najważniejszym z nich są oczywiście drożdże. W przypadku tego przepisu robi się go na bazie sproszkowanej formy. To pozwala zaoszczędzić naprawdę sporo czasu. Nie trzeba przygotowywać zaczynu, dlatego całość zajmuje tylko kilka chwil. Jednak warto pamiętać, że ciasto drożdżowe potrzebuje trochę czasu, by wyrosnąć. To właśnie dzięki temu staje się miękkie i puszyste. Wystarczy 30 - 40 minut, by ciasto było naprawdę wspaniałe, jednak im dłużej, tym lepiej.
Ten przepis pozwala na przygotowanie najbardziej podstawowej wersji tego wypieku. Oczywiście można również podawać go z innymi dodatkami np. z kruszonką, co wzbogaci efekt końcowy. Oprócz tego ciasto wspaniale smakuje również z dodatkiem owoców. Można podawać je ze śliwkami, truskawkami, czy brzoskwiniami. W każdej opcji jest równie pyszne. Ciasto, choć bardzo łatwe, zaskakuje wspaniałym smakiem. To dobre rozwiązanie zarówno na szybki deser, jak i słodką przekąskę do szkoły czy pracy. Świetnie sprawdzi się dla dzieci, gdyż jest bardzo delikatne, a przy tym lekkostrawne.
Alergeny w cieście drożdżowym na maślance
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Maślanka 1%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego na maślance
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(104g)
Węglowodany
(104g)
Tłuszcze
(104g)
Witaminy
(104g)
Składniki mineralne
(104g)
-
maślanka,
mąka pszenna,
jajka,
cukier,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.