Ciastka kukurydziane
- Masło (150 g)
- Cukier puder (40 g)
- Mąka kukurydziana (200 g)
- Soda oczyszczona (2 g)
- Proszek do pieczenia (2 g)
- Woda gazowana (15 ml)
Przepis na ciastka kukurydziane krok po kroku
Do dużej miski przesiej mąkę, proszek, sodę i cukier.
Zetrzyj masło na tarce i dodaj do miski z suchymi składnikami. Wlej wodę i zacznij wyrabiać ciasto.
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 12-15 minut.
-
Beza pavlova
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Wegańskie bezy
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasteczka z kleiku ryżowego
-
Ciastka z kleiku ryżowego
-
Ciasteczka bezglutenowe
-
Biszkopt bezglutenowy
-
Fit sernik na zimno
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Ciasto z mąki kokosowej
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Muffinki bezglutenowe
-
Ciastka z mąki kokosowej
-
Ciastka marchewkowe
-
Ciasta i ciastka bezglutenowe
Więcej informacji na temat ciastek kukurydzianych
Ciastka kukurydziane to niezwykle smaczny pomysł na domowe słodkości. Przygotujesz go samodzielnie w kilka chwil. Jeśli lubisz ciekawe słodycze, to coś dla Ciebie.
Przepis na ciastka kukurydziane to pyszne rozwiązanie, jeśli chcesz nieco urozmaicić swoją dietę. Całość jest tak łatwa, że spokojnie można je przygotowywać razem z dziećmi. To świetna opcja na oswajanie jedzenia, a przy okazji dobra zabawa. Ciastka, choć zdrowe są naprawdę smaczne. Dzięki czemu stanowią najlepsze rozwiązanie na zdrowej diecie. Nie musisz niczego sobie odmawiać ani udawać, że to zdrowe danie Ci smakuje. Ze względu na dobre połączenie składników te ciasteczka po prostu są smaczne.
W tym przepisie wykorzystuje się mąkę kukurydzianą, która naturalnie jest mąką bezglutenową. Dlatego, jeśli z jakiegoś względu nie możesz sięgać po ten składnik w swojej diecie, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Ta mąka to dobry zamiennik mąki pszennej. Bez problemu znajdziesz ją też w każdym większym sklepie. Ma żółty kolor, przez co ciasteczka również wychodzą nieco żółtawe. Jednak to tylko dodaje im uroku. Jeśli z jakiegoś powodu nie używasz cukru, możesz zamienić go na erytrytol lub ksylitol. A jeśli wolisz korzystać z miodu, możesz też dodać odrobinę tego składnika.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciastka kukurydziane, by były smaczne i dobre dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To najlepsze rozwiązanie, jeśli zastanawiasz się co zrobić z mąki kukurydzianej. Przygotowuje się je w piekarniku z kilku prostych składników. Całość nie zajmuje więcej niż 15 minut plus czas pieczenia. Idealnie sprawdzą się dla dzieci. Mąka kukurydziana, która jest głównym składnikiem, tych ciastek nie tylko świetnie smakuje, ale również jest cennym składnikiem diety. To dobre źródło fosforu, ale także magnezu, czy żelaza. Pierwiastków, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Wpływają pozytywnie głównie na działanie układu nerwowego. Te ciasteczka świetnie sprawdzą się na podwieczorek, czy słodki deser.
Alergeny w ciastkach kukurydzianych
Lista alergenów dla ciastek kukurydzianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciastek kukurydzianych
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(68g)
Węglowodany
(68g)
Tłuszcze
(68g)
Witaminy
(68g)
Składniki mineralne
(68g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.