Ciastka kukurydziane

Opublikowano: 20.03.2024 r., 8:56 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kukurydziane ciasteczka na blacie
Ciastka kukurydziane
Ciastka kukurydziane to niezwykle smaczny pomysł na domowe słodkości. Przygotujesz go samodzielnie w kilka chwil. Jeśli lubisz ciekawe słodycze, to coś dla Ciebie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
326 kcal
Kcal w porcji
68 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Masło (150 g)
  • Cukier puder (40 g)
  • Mąka kukurydziana (200 g)
  • Soda oczyszczona (2 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)
  • Woda gazowana (15 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, rękaw cukierniczy

Przepis na ciastka kukurydziane krok po kroku

Do dużej miski przesiej mąkę, proszek, sodę i cukier.

Zetrzyj masło na tarce i dodaj do miski z suchymi składnikami. Wlej wodę i zacznij wyrabiać ciasto.

Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 12-15 minut.

Jak oceniasz przepis na ciastka kukurydziane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 66,2% osób

Więcej informacji na temat ciastek kukurydzianych

Ciastka kukurydziane to niezwykle smaczny pomysł na domowe słodkości. Przygotujesz go samodzielnie w kilka chwil. Jeśli lubisz ciekawe słodycze, to coś dla Ciebie.

Przepis na ciastka kukurydziane to pyszne rozwiązanie, jeśli chcesz nieco urozmaicić swoją dietę. Całość jest tak łatwa, że spokojnie można je przygotowywać razem z dziećmi. To świetna opcja na oswajanie jedzenia, a przy okazji dobra zabawa. Ciastka, choć zdrowe są naprawdę smaczne. Dzięki czemu stanowią najlepsze rozwiązanie na zdrowej diecie. Nie musisz niczego sobie odmawiać ani udawać, że to zdrowe danie Ci smakuje. Ze względu na dobre połączenie składników te ciasteczka po prostu są smaczne.

W tym przepisie wykorzystuje się mąkę kukurydzianą, która naturalnie jest mąką bezglutenową. Dlatego, jeśli z jakiegoś względu nie możesz sięgać po ten składnik w swojej diecie, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Ta mąka to dobry zamiennik mąki pszennej. Bez problemu znajdziesz ją też w każdym większym sklepie. Ma żółty kolor, przez co ciasteczka również wychodzą nieco żółtawe. Jednak to tylko dodaje im uroku. Jeśli z jakiegoś powodu nie używasz cukru, możesz zamienić go na erytrytol lub ksylitol. A jeśli wolisz korzystać z miodu, możesz też dodać odrobinę tego składnika.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciastka kukurydziane, by były smaczne i dobre dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To najlepsze rozwiązanie, jeśli zastanawiasz się co zrobić z mąki kukurydzianej. Przygotowuje się je w piekarniku z kilku prostych składników. Całość nie zajmuje więcej niż 15 minut plus czas pieczenia. Idealnie sprawdzą się dla dzieci. Mąka kukurydziana, która jest głównym składnikiem, tych ciastek nie tylko świetnie smakuje, ale również jest cennym składnikiem diety. To dobre źródło fosforu, ale także magnezu, czy żelaza. Pierwiastków, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Wpływają pozytywnie głównie na działanie układu nerwowego. Te ciasteczka świetnie sprawdzą się na podwieczorek, czy słodki deser.

Alergeny w ciastkach kukurydzianych

Lista alergenów dla ciastek kukurydzianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciastek kukurydzianych

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(68g)
Energia (kcal)
479.47
326.04
Białko (g)
3.34
2.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(68g)
Węglowodany (g)
49.52
33.67
Węglowodany przyswajalne (g)
47.41
32.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.11
1.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(68g)
Tłuszcz (g)
30.60
20.81
Tłuszcze nasycone (g)
20.91
14.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(68g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.05
Tiamina (mg)
0.33
0.22
Ryboflawina (mg)
0.18
0.13
Niacyna (mg)
2.83
1.92
Foliany (µg (mcg))
77.45
52.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(68g)
Sód (mg)
33.27
22.62
Potas (mg)
128.80
87.59
Wapń (mg)
30.45
20.71
Fosfor (mg)
87.38
59.42
Magnez (mg)
15.67
10.65
Żelazo (mg)
2.22
1.51
Cynk (mg)
0.34
0.23
Miedź (mg)
0.05
0.03
Mangan (mg)
0.09
0.06
Brak danych dla: woda gazowana.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek kukurydzianych 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciastek kukurydzianych

Koszt składników
13.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier puder
40 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Mąka kukurydziana
200 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 200 g
Soda oczyszczona
2 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 2 g
Proszek do pieczenia
2 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 2 g
Woda gazowana
15 ml
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.01
Za 15 ml
Koszt składników
13.60