Przepis na ciasteczka serowe z powidłami krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, lodówka

Masło posiekaj na mniejsze kawałki.

Dodaj mąkę i twaróg, wymieszaj całość w rękach.

Uformuj kulę i odstaw do lodówki na 15 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie, pokrój ciasto na kwadraty.

Na środek każdego dodaj odrobinę powideł i zlep ciasto.

Upiecz ciastka w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.

ciasteczka serowe z powidłami
Ciasteczka serowe z powidłami
Koszt przygotowania dania
13.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
210 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Ciasteczka serowe z powidłami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ciasteczkach serowych z powidłami

Ciasteczka serowe z powidłami to świetny pomysł na drugie śniadanie nie tylko dla dzieci, ale też przekąskę do aromatycznej kawy w ciągu dnia.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasteczka serowe z powidłami, które większość z nas zapewne pamięta z czasów dzieciństwa. Była to najlepsza, szybka i tania słodka przekąska.

Domowe łakocie powstaną dosłownie z kilku składników takich jak: mąka, jajka, twaróg i powidła.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Jeśli nie chcesz użyć mąki pszennej postaw na gryczaną lub owsianą.

Do przygotowania ciasteczek potrzebne będą powidła lub dżem, jeśli możesz postaw na domowy dżem nie dosyć, że jest pyszny, to mamy pewność, że jest on wolny od barwników i konserwantów. Dlatego będzie idealny dla dzieci, jako naturalny dodatek do np. naleśników.

Zatem, jak zrobić ciasteczka serowe z powidłami?

W pierwszej kolejności masło posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj mąkę i twaróg, wymieszaj całość w rękach. Uformuj kulę i odstaw do lodówki na 15 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie, pokrój ciasto na kwadraty. Na środek każdego dodaj odrobinę powideł i zlep ciasto. Upiecz ciastka w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.

Po tym czasie nasze pyszne ciasteczka z powidłami są dobre do spożycia. Śmiało podawaj je jako domowy deser lub słodką przekąskę do szkoły, pracy czy na uczelnię.

Przygotuj je i przekonaj się, jakie są smaczne.

Wartości odżywcze ciasteczek serowych z powidłami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
351.10 kcal
210.66 kcal
Białko
7.80 g
4.68 g

Węglowodany w ciasteczkach serowych z powidłami

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
27.32 g
16.39 g
Węglowodany przyswajalne
27.32 g
16.39 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
24.30 g
14.58 g
Tłuszcze nasycone
16.36 g
9.81 g
Tłuszcze nienasycone
7.94 g
4.77 g
Tłuszcze jednonasycone
6.96 g
4.18 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.98 g
0.59 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasteczka serowe z powidłami

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina B6
0.05 mg
0.03 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina C
0.43 mg
0.26 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.14 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.11 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Niacyna
1.54 mg
0.93 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Foliany
40.15 µg (mcg)
24.09 µg (mcg)
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasteczka serowe z powidłami

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
128.02 mg
76.81 mg
Potas
68.74 mg
41.24 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń
31.97 mg
19.18 mg
Fosfor
85.44 mg
51.27 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez
10.90 mg
6.54 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo
1.42 mg
0.85 mg
Cynk
0.46 mg
0.27 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.04 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek serowych z powidłami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciasteczkach serowych z powidłami

Lista alergenów dla ciasteczek serowych z powidłami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasteczek serowych z powidłami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy chudy
250 g
1 kostka
3.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Powidła śliwkowe
125 g
1/2 szklanki
4.50
Za 280.0 g
Liczba opakowań 1
2.01
Za 125 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na ciasteczka serowe z powidłami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób