Ciasteczka bananowe
- Płatki owsiane (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (40 g)
- Masło (100 g)
- Banan (120 g)
- Jajko (2 szt.)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Kakao 16% (proszek) (25 g)
Przepis na ciasteczka bananowe krok po kroku
W małym rondelku roztop masło.
Banana obierz ze skórki i rozgnieć go dokładnie widelcem. Wrzuć do miski.
Do miski wsyp też płatki owsiane, mąkę i proszek do pieczenia. Wbij jajka i wysp kakao. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj.
Z masy uformuj małe, spłaszczone ciasteczka.
Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnika.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
-
Ciastka maślane
-
Ciastka kruche
-
Magdalenki
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciastka kruche ze śliwkami
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka orzeszki
-
Kruche rogaliki
-
Ciasteczka z marmoladą
-
Kruche ciastka z marmoladą
-
Ciasteczka serowe
-
Ciasteczka dyniowe
-
Shortbread
-
Miękkie ciasteczka maślane
-
Kruche ciasteczka z czekoladą
-
Ciastka orzechowe
-
Kruche ciasteczka
Więcej informacji na temat ciasteczek bananowych
Ciasteczka bananowe to niezwykle smaczny, a przy okazji zdrowy deser, który może gościć w naszym menu na co dzień. Zrobisz je w kilka chwil z prostych składników.
Przepis na ciasteczka bananowe to doskonały sposób na smaczne słodycze, które sprawdzą się super również dla dzieci. To doskonałe rozwiązanie również dla dzieci. Ciastka są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Wystarczy kilka minut, by wyczarować te pyszne i naprawdę smaczne ciastka, które świetnie zastąpią sklepowe produkty, w których kryje się bardzo dużo utwardzonych tłuszczy, które są niezwykle niebezpieczne dla zdrowia. W tej opcji smakują nawet lepiej, a są dużo lepszą dla organizmu opcją. Ten naprawdę łatwy przepis będzie świetnym pomysłem na zdrowy deser, nie tylko dla dorosłych, ale również dla najmłodszych. Na pewno będą idealną opcją na słodkie drugie śniadanie lub podwieczorek. Można je również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy i zjeść je na śniadanie lub lunch.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasteczka bananowe w domu, by były pyszne, łatwe i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Te smaczne ciastka robi się z płatków owsianych i z bananów. Te proste ciasteczka zasmakują wszystkim miłośnikom naturalnych słodkości. Są bardzo słodkie i chrupiące. Pięknie prezentują się na talerzu. Pysznie smakują nawet na drugi dzień, choć zwykle znikają tuż po upieczeniu. To ze względu na ukryte w nich pyszne kakao. Ciastka powstają z płatków owsianych, dlatego są bogate w wiele cennych składników odżywczych. Są świetnym źródłem witamin z grupy B, a także beta glukanów, które mają dobry wpływ na cały organizm. Dzięki użyciu całych płatków ciasteczka mają dużo błonnika i są bardzo chrupiące. Oprócz nich głównym składnikiem są oczywiście banany, które dbają o odpowiednią słodycz. Najlepiej wybierać te nieco przejrzałe, gdyż są znacznie słodsze, dzięki temu do wypieków nie trzeba dodawać dużo cukru. Ciastka, które z niego wychodzą, zaskakują słodyczą, wspaniałą konsystencją i pysznym smakiem. To wszystko zasługa płatków połączonych z bananem.
Alergeny w ciasteczkach bananowych
Lista alergenów dla ciasteczek bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasteczek bananowych
To opcja, która może gościć w codziennym menu ze względu na dużą ilość zdrowych produktów.
Energia i białka
(59g)
Węglowodany
(59g)
Tłuszcze
(59g)
Witaminy
(59g)
Składniki mineralne
(59g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.