Przepis na chleb z żurawiną krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, foremka keksówka, miska

Drożdże pokrusz, dodaj miód lub cukier i odrobinę wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw zaczyn.

Mąkę przesiej przez sito i dodaj żurawinę.

Dodaj zaczyn i wyrób ciasto.

Dodawaj odrobinę wody i wyrób ciasto tak aby nie miało grudek i było jednolitej konsystencji.

Odstaw ciasto do wyrośnięcia, jeśli masz taką możliwość niech to będzie ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Upiecz chleb w 180 stopniach przez około 40 minut.

chleb z żurawiną
Chleb z żurawiną
Koszt przygotowania dania
9.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
236 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
70

Chleb z żurawiną - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chlebie z żurawiną

Chleb z żurawiną to świetny pomysł jeśli chcesz zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem. Nie ma nic lepszego niż domowe wypieki. Warto postawić na samodzielne przygotowanie tych potraw, po które sięgamy niemal codziennie.

Takim produktem spożywczym jest chleb. Większość z nas je go codziennie, dlatego powinniśmy sięgać po ten o dobrym składzie lub przygotowywać go samodzielnie.

Zapewne domowy chleb kojarzy Ci się z długim przygotowywaniem i „hodowaniem” zakwasu kilka dni wcześniej. Nic z tego poznaj przepis na chleb z żurawiną bez zakwasu, który nie dość, że jest pyszny to jeszcze błyskawiczny w przygotowaniu.

Potrzebujesz mąkę, drożdże i żurawinę, tak naprawdę to wszystko. Niektórzy dodają do chleba cukier ja jednak postawiłam na odrobinę miodu. Dodaje zawsze tylko jedną łyżkę, ponieważ nie chcę aby chleb był bardzo słodki. Dzięki czemu po przygotowaniu nadaje się do spożycia w wersji wytrawnej, jak i na słodko.

Teraz wystarczy przygotować zaczyn na drożdżach.

Rozgnieć je w rękach, wymieszaj z miodem lub odrobiną cukru i zalej wodą. Niech woda będzie delikatnie ciepła, wtedy drożdże rozpuszczą się bez większego problemu.

Odstaw przygotowany zaczyn w ciepłe miejsce, jeśli masz taką możliwość. Może to być np. parapet gdzie świeci obecnie słońce lub miejsce przy kuchence gazowej. Jeśli nie masz takiej możliwości nic się nie stanie. Zaczyn po prostu urośnie nieco wolniej. Do zaczynu dodaj mąkę wcześniej przesianą przez sito, sprawi to, że ciasto będzie bardziej delikatne i puszyste. Dokładnie wymieszaj z zaczynem i żurawiną. Użyj tutaj suszonej żurawiny, możesz pokroić ją na mniejsze kawałki, np. na pół lub zostawić w całości. Tak przygotowane ciasto przelej do foremki, najlepiej sprawdzi się tutaj keksówka. Wysmaruj ją wcześniej masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Upiecz nasz domowy chleb w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. Przyznaj, że to naprawdę prosty przepis, a chleb jest niesamowicie wilgotny, dobry i puszysty.

Skoro już wiesz jak zrobić chleb z żurawiną, nie pozostało nic innego jak spróbować samodzielnie.

Wartości odżywcze chleba z żurawiną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
338.00 kcal
236.60 kcal
Białko
9.44 g
6.61 g

Węglowodany w chlebie z żurawiną

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
74.73 g
52.31 g
Węglowodany przyswajalne
72.82 g
50.97 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
1.46 g
1.02 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.27 g
0.89 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na chleb z żurawiną

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina B6
0.08 mg
0.05 mg
Tiamina
0.66 mg
0.46 mg
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.32 mg
0.22 mg
Niacyna
4.70 mg
3.29 mg

Składniki mineralne w przepisie na chleb z żurawiną

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
4.35 mg
3.04 mg
Potas
113.19 mg
79.23 mg
Wapń
15.63 mg
10.94 mg
Fosfor
90.72 mg
63.50 mg
Magnez
25.35 mg
17.74 mg
Żelazo
3.77 mg
2.64 mg
Cynk
0.97 mg
0.68 mg
Miedź
0.15 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba z żurawiną 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebie z żurawiną

Lista alergenów dla chleba z żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania chleba z żurawiną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże świeże
20 g
kawałek
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Suszona żurawina
250 g
1 szklanka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 250 g
Miód
10 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Liczba porcji:
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na chleb z żurawiną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób