Chleb z żurawiną
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Drożdże świeże - kawałek (20 g)
- Suszona żurawina - 1 szklanka (250 g)
- Miód - 1 łyżka (10 g)
Przepis na chleb z żurawiną krok po kroku
Drożdże pokrusz, dodaj miód lub cukier i odrobinę wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw zaczyn na 30 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Mąkę przesiej przez sito i dodaj żurawinę.
Dodaj zaczyn i wyrób ciasto.
Dodawaj odrobinę wody i wyrób ciasto tak aby nie miało grudek i było jednolitej konsystencji.
Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 20 minut, jeśli masz taką możliwość niech to będzie ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Upiecz chleb w 180 stopniach przez około 40 minut.
Więcej informacji na temat chleba z żurawiną
Chleb z żurawiną to świetny pomysł jeśli chcesz zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem. Nie ma nic lepszego niż domowe wypieki. Warto postawić na samodzielne przygotowanie tych potraw, po które sięgamy niemal codziennie.
Takim produktem spożywczym jest chleb. Większość z nas je go codziennie, dlatego powinniśmy sięgać po ten o dobrym składzie lub przygotowywać go samodzielnie.
Zapewne domowy chleb kojarzy Ci się z długim przygotowywaniem i „hodowaniem” zakwasu kilka dni wcześniej. Nic z tego poznaj przepis na chleb z żurawiną bez zakwasu, który nie dość, że jest pyszny to jeszcze błyskawiczny w przygotowaniu.
Potrzebujesz mąkę, drożdże i żurawinę, tak naprawdę to wszystko. Niektórzy dodają do chleba cukier ja jednak postawiłam na odrobinę miodu. Dodaje zawsze tylko jedną łyżkę, ponieważ nie chcę aby chleb był bardzo słodki. Dzięki czemu po przygotowaniu nadaje się do spożycia w wersji wytrawnej, jak i na słodko.
Teraz wystarczy przygotować zaczyn na drożdżach.
Rozgnieć je w rękach, wymieszaj z miodem lub odrobiną cukru i zalej wodą. Niech woda będzie delikatnie ciepła, wtedy drożdże rozpuszczą się bez większego problemu.
Odstaw przygotowany zaczyn w ciepłe miejsce, jeśli masz taką możliwość. Może to być np. parapet gdzie świeci obecnie słońce lub miejsce przy kuchence gazowej. Jeśli nie masz takiej możliwości nic się nie stanie. Zaczyn po prostu urośnie nieco wolniej. Do zaczynu dodaj mąkę wcześniej przesianą przez sito, sprawi to, że ciasto będzie bardziej delikatne i puszyste. Dokładnie wymieszaj z zaczynem i żurawiną. Użyj tutaj suszonej żurawiny, możesz pokroić ją na mniejsze kawałki, np. na pół lub zostawić w całości. Tak przygotowane ciasto przelej do foremki, najlepiej sprawdzi się tutaj keksówka. Wysmaruj ją wcześniej masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Upiecz nasz domowy chleb w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. Przyznaj, że to naprawdę prosty przepis, a chleb jest niesamowicie wilgotny, dobry i puszysty.
Skoro już wiesz jak zrobić chleb z żurawiną, nie pozostało nic innego jak spróbować samodzielnie.
Alergeny w chlebie z żurawiną
Lista alergenów dla chleba z żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze chleba z żurawiną
Domowy chleb to świetny pomysł gdy chcesz zadbać o swoje zdrowie i zacząć przygotowywać coraz więcej potraw w domu.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.