Przepis na chleb wegański krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, sitko

2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody wymieszaj z 1 łyżką mąki, odrobiną cukru, solą i drożdżami.

Całość odstaw na 15 minut.

Mąki przesiej do dużej miski i połącz z olejem, a także zaczynem.

Całość wymieszaj dokładnie łyżką.

Ciasto odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto.

Całość odstaw na kolejne 15 minut.

Chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 50 minut.

Chleb wegański podany na desce do krojenia.
chleb wegański
Koszt przygotowania dania
2.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
206 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
68

Chleb wegański - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chlebie wegańskim

Chleb wegański to pyszna opcja dla fanów roślinnej kuchni. Jest miękki, pyszny, a przy tym naprawdę puszysty. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a smakuje wprost wybornie. To wspaniała opcja na co dzień. Będzie idealną bazą do kanapek, ale również pysznym dodatkiem do głównych dań. Najlepiej smakuje wyciągnięty prosto z piekarnika.

Przepis na wegański chleb jest niezwykle prosty, więc świetnie sprawdzi się nawet dla początkujących kucharz. Do jego stworzenia nie potrzeba żadnych specjalnych produktów, robi się go z prostych i łatwo dostępnych składników. Jedyne w co trzeba się uzbroić to cierpliwość, gdyż jego wyrastanie zajmuje dość sporo czasu. Do przygotowania można użyć zarówno suchych jak i świeżych drożdży. W przypadku korzystania ze świeżych należy pamiętać, że trzeba dodać ich więcej, by zadziałały tak samo. Ten chleb świetnie sprawdza się na co dzień, gdyż ma dość sporo błonnika, ale wciąż nie jest wykonany tylko z pełnoziarnistej mąki. To odpowiednia opcja również na diecie lekkostrawnej, czy dla dzieci. Ze względu na dodatek mąki pełnoziarnistej charakteryzuje się wyższą zawartością błonnika, a przy tym niższym indeksem glikemicznym, co na pewno docenią osoby cierpiące z powodu cukrzycy czy insulinooporności. Dodatkowo sprawia to, że chleb dostarcza więcej witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na układ odpornościowy, a także nerwowy. Błonnik reguluje prace układu trawiennego, w tym mikrobiomu jelitowego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegański chleb, ile czasu musi wyrastać i jak upiec go w domu, by był niezwykle smaczny, a przy okazji niezbyt skomplikowany i w pełni wegański, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a najwięcej czasu schodzi na wyrośnięcie i pieczenie, dlatego warto podzielić swoją pracę tak, by chleb mógł spokojnie zwiększać swoją objętość. Nie warto pomijać tego etapu, gdyż jest niezwykle kluczowy dla zachowania właściwej konsystencji. Nie potrzeba do jego wykonania żadnych specjalnych sprzętów, można upiec go w piekarniku. Z tego przepisu można też zrobić chleb bezglutenowy, wystarczy zamienić mąkę na owsianą bezglutenową. Ten prosty i sprawdzony przepis, pozwala stworzyć chleb szybki, ale pyszny i całkiem wege.

Wartości odżywcze chleba wegańskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(54g)
Energia (kalorie)
382.01 kcal
206.29 kcal
Białko
13.23 g
7.14 g

Węglowodany w chlebie wegańskim

Na 100g
Na porcję
(54g)
Węglowodany
68.05 g
36.75 g
Węglowodany przyswajalne
62.80 g
33.91 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(54g)
Tłuszcz
7.62 g
4.11 g
Tłuszcze nasycone
1.68 g
0.91 g
Tłuszcze nienasycone
5.93 g
3.20 g

Witaminy w przepisie na chleb wegański

Na 100g
Na porcję
(54g)
Witamina B6
0.24 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.78 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.32 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.76 mg
3.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
110.19 µg (mcg)
59.50 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chleb wegański

Na 100g
Na porcję
(54g)
Sód
2.81 mg
1.52 mg
Potas
237.90 mg
128.46 mg
Wapń
25.05 mg
13.53 mg
Fosfor
230.72 mg
124.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
81.30 mg
43.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
4.30 mg
2.32 mg
Cynk
1.78 mg
0.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.24 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan
2.26 mg
1.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba wegańskiego 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebie wegańskim

Lista alergenów dla chleba wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista

Cena przygotowania chleba wegańskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Drożdże suche
5 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 5 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
14.50
Jak oceniasz przepis na chleb wegański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób