Chleb słonecznikowy

Opublikowano: 05.09.2021 r., 21:15 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeży chleb z ziarnami słonecznika
Chleb słonecznikowy
Pyszny, domowy chleb słonecznikowy, idealny do kanapek na słodko i wytrawnie, jak również jako dodatek do zup, sałatek, czy dań głównych.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 45 min
251 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (200 g)
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 2 szklanki (300 g)
  • Sól - 1,5 łyżeczki (7 g)
  • Drożdże świeże (30 g)
  • Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (20 ml)
  • Nasiona słonecznika - 3 garści (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na chleb słonecznikowy krok po kroku

Do miski wlej pół szklanki ciepłej wody, dodaj drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

W drugiej misce wymieszaj obie mąki, sól, olej. Dodaj wcześniej przygotowany rozczyn, dodatkową szklankę ciepłej wody i nasiona słonecznika.

Zagniataj ręcznie lub mikserem do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.

Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut przykryte ściereczką.

Wyrośnięte ciasto przełóż do formy do pieczenia.

Odstaw na kolejne 20-30 minut.

Wierzch posyp lekko słonecznikiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 45 minut.

Jak oceniasz przepis na chleb słonecznikowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat chleba słonecznikowego

Jeśli lubisz pieczywo powinnaś/powinieneś wiedzieć, że bardzo ważne jest to, aby wybierać to o dobrym składzie. Najpewniejszym sposobem na to aby zapewnić sobie nie tylko zdrowe, ale i smaczne pieczywo jest jego samodzielnie przygotowanie. Choć jest to dość praco- i czasochłonne, smak i zapach, domowego pieczywa własnej roboty wynagradza wszystkie trudy. Koniecznie poznaj nasz przepis na chleb słonecznikowy, który sprawdzi się do zarówno do kanapek na słono i słodko, jak również jako dodatek do zup, czy dań głównych. Składniki niezbędne do jego przygotowania to mąka pszenna mąka pszenna pełnoziarnista, drożdże, odrobina soli, cukru i oleju, ciepła woda oraz oczywiście słonecznik. Dzięki wykorzystaniu mąki pełnoziarnistej chleb słonecznikowy ma niższy indeks glikemiczny i większą wartość odżywczą w porównaniu do pieczywa przygotowanego wyłącznie z białej mąki pszennej. Dodatek słonecznika wzbogaca pieczywo w roślinne kwasy tłuszczowe, błonnik oraz witaminy A i E. Samo przygotowanie chleba ze słonecznikiem nie różni się znacząco od przygotowania innych rodzajów pieczywa. Najlepiej zacząć od przygotowania rozczynu z drożdży, cukru, ciepłe wody i łyżki mąki. Następnie kolejno wystarczy dodawać pozostałe składniki, zagnieść ciasto ręcznie lub mikserem i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Jeśli zastanawiasz się jak upiec chleb słonecznikowy koniecznie poznaj nasz przepis i dowiedz się jak krok po kroku przygotować to przepyszne pieczywo, z chrupiącą skórką i pysznym, miękkim, puszystym środkiem. Jest idealne na śniadanie dla całej rodziny. Podczas pieczenia po całym domu rozprzestrzenia się zapach świeżego, domowego chleba, a po jego wyciągnięciu z piekarnika znika z blachy w mgnieniu oka. Jest tak pyszny, że ciężko mu się oprzeć i przejść obok niego obojętnie. Możesz podawać je w formie kanapek na słodko lub wytrawnie lub zrobić z niego grzanki na przykład do zup lub sałatek. Koniecznie czytaj dalej aby dowiedzieć się krok po kroku jak upiec domowy chleb słonecznikowy.

Alergeny w chlebie słonecznikowy

Lista alergenów dla chleba słonecznikowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista

Wartości odżywcze chleba słonecznikowego

na 100g gotowej potrawy

Samodzielne zrobienie chleb gwarantuje pewność co do jego składu. Jest to lepsza alternatywa niż niektóre gotowe pieczywa z białej mąki z dodatkiem syropu fruktozowego/słodu jęczmiennego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
386.82
251.43
Białko (g)
13.82
8.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
59.22
38.49
Węglowodany przyswajalne (g)
52.70
34.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
12.52
8.14
Tłuszcze nasycone (g)
2.72
1.77
Tłuszcze nienasycone (g)
9.80
6.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina B6 (mg)
0.43
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.82
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.32
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.05
3.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
133.61
86.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
414.81
269.63
Potas (mg)
327.64
212.96
Wapń (mg)
34.05
22.13
Fosfor (mg)
314.17
204.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
123.85
80.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.25
2.76
Cynk (mg)
2.71
1.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.48
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
2.38
1.54
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba słonecznikowego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba słonecznikowego

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Sól
7 g
1,5 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 7 g
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Olej rzepakowy
20 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Nasiona słonecznika
100 g
3 garści
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
20.50