Chałwa waniliowa

Opublikowano: 15.11.2021 r., 18:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chałwa waniliowa na talerzu
Chałwa waniliowa
Chałwa waniliowa to świetna opcja na pyszne słodkości. Domowa chałwa jest prosta w przygotowaniu, a przy okazji naprawdę smaczna i aromatyczna. Całość jest wegańska.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 15 min
332 kcal
Kcal w porcji
66 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Tahini (pasta sezamowa) (350 g)
  • Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
  • Ekstrakt waniliowy - 2 łyżeczki (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, foremka keksówka, papier do pieczenia, rondelek

Przepis na chałwę waniliową krok po kroku

Do garnka wlej pół szklanki wody i dodaj cukier.

Całość zagotuj.

W rondelku podgrzej pastę sezamową, by była ciepła, ale nie gorąca.

Cukier połącz z pastą sezamową i ekstraktem waniliowym.

Mieszaj, aż zgęstnieje.

Chałwę przelej do formy wyłożonej papierem i ostudź, następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.

Jak oceniasz przepis na chałwę waniliową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,7% osób

Więcej informacji na temat chałwy waniliowej

Chałwa waniliowa to świetna opcja, która nie tylko pysznie smakuje, ale również wspaniale wygląda. Chałwa kojarzy się głównie z pamiątką z egzotycznych wakacji, gdyż ten smaczny przysmak dostępny jest głównie w Grecji i Turcji. Jednak, żeby jej spróbować, wcale nie trzeba udawać się w daleką podróż. Można ją przygotować w kilka chwil w swojej własnej kuchni.

Przepis na chałwę waniliową jest niezwykle prosty, dlatego świetnie sprawdzi się również dla początkujących osób. Choć można ją zakupić w sklepie, to jednak ta zrobiona własnoręcznie jest nie tylko dużo zdrowsza, ale również dużo smaczniejsza. Dodatkowo, nie dodaje się do niej konserwantów, czy sztucznych barwników. Chałwa w tym wydaniu jest najprostsza, a jej smak jest niezwykle delikatny. Do jej przygotowania wystarcza kilka składników, które łatwo znaleźć w każdym sklepie. W przypadku trudności z odnalezieniem tahini, czyli pasty sezamowej, wystarczy sezam lekko podprażyć, a następnie zblendować. Sezam, to ziarna, które wspaniale wpływają na zdrowie całego organizmu, a są niezwykle niedoceniane. Zwykle gości w menu w bardzo małej ilości, a jest skarbnicą wielu składników prozdrowotnych. To świetne źródło wapnia, co świetnie sprawdzi się zwłaszcza w diecie roślinnej, gdzie eliminuje się nabiał, będący największym źródłem tego pierwiastka. Dodatkowo, może również obniżyć poziom złego cholesterolu, zawiera również substancje przeciwutleniające, które zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. Ma również wpływ na regulację gospodarki tłuszczowej w organizmie. Ze względu na dość sporą zawartość cukru nie będzie zbyt dobrym wyborem dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chałwę waniliową w swoim własnym domu w sposób naprawdę łatwy i prosty, ten przepis sprawdzi się idealnie. Choć większość receptur wymaga użycie specjalistycznego sprzętu, w tym wypadku nie jest to konieczne. Chałwa choć domowa, jest niezwykle pyszna. To idealny pomysł na deser dla dzieci. Jest tak dobra, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To prawdziwa, więc przy tym najlepsza chałwa domowa.

Alergeny w chałwie waniliowej

Lista alergenów dla chałwy waniliowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tahini (pasta sezamowa)

Wartości odżywcze chałwy waniliowej

na 100g gotowej potrawy

Chałwa nie powinna gościć w menu zbyt często, gdyż nie jest daniem odżywczym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(66g)
Energia (kcal)
503.30
332.18
Białko (g)
9.02
5.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(66g)
Węglowodany (g)
56.51
37.30
Węglowodany przyswajalne (g)
51.58
34.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.93
3.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(66g)
Tłuszcz (g)
30.07
19.85
Tłuszcze nasycone (g)
6.82
4.50
Tłuszcze nienasycone (g)
23.26
15.35

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(66g)
Sód (mg)
61.44
40.55
Szacunkowy indeks glikemiczny chałwy waniliowej 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chałwy waniliowej

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tahini (pasta sezamowa)
350 g
9.00
Za 185,0 g
Liczba opakowań 2
17.03
Za 350 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Ekstrakt waniliowy
10 ml
2 łyżeczki
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 2
1.94
Za 10 ml
Koszt składników
24.00