Chałwa waniliowa
- Tahini (pasta sezamowa) (350 g)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
- Ekstrakt waniliowy - 2 łyżeczki (10 ml)
Przepis na chałwę waniliową krok po kroku
Do garnka wlej pół szklanki wody i dodaj cukier.
Całość zagotuj.
W rondelku podgrzej pastę sezamową, by była ciepła, ale nie gorąca.
Cukier połącz z pastą sezamową i ekstraktem waniliowym.
Mieszaj, aż zgęstnieje.
Chałwę przelej do formy wyłożonej papierem i ostudź, następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.
-
Naleśniki bez jajek
-
Deser z tapioki
-
Rachatłukum
-
Wegańskie bezy
-
Sorbet truskawkowy
-
Ciasto wegańskie
-
Wegańskie naleśniki
-
Tajskie lody
-
Tort wegański
-
Lody wegańskie
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciastka
-
Wege ciasto marchewkowe
-
Piernik z pomidorów
-
Ciastka z ciecierzycy
-
Wegańska czekolada
-
Wegańskie lody
-
Sernik z kaszy jaglanej
-
Wegańskie słodycze
Więcej informacji na temat chałwy waniliowej
Chałwa waniliowa to świetna opcja, która nie tylko pysznie smakuje, ale również wspaniale wygląda. Chałwa kojarzy się głównie z pamiątką z egzotycznych wakacji, gdyż ten smaczny przysmak dostępny jest głównie w Grecji i Turcji. Jednak, żeby jej spróbować, wcale nie trzeba udawać się w daleką podróż. Można ją przygotować w kilka chwil w swojej własnej kuchni.
Przepis na chałwę waniliową jest niezwykle prosty, dlatego świetnie sprawdzi się również dla początkujących osób. Choć można ją zakupić w sklepie, to jednak ta zrobiona własnoręcznie jest nie tylko dużo zdrowsza, ale również dużo smaczniejsza. Dodatkowo, nie dodaje się do niej konserwantów, czy sztucznych barwników. Chałwa w tym wydaniu jest najprostsza, a jej smak jest niezwykle delikatny. Do jej przygotowania wystarcza kilka składników, które łatwo znaleźć w każdym sklepie. W przypadku trudności z odnalezieniem tahini, czyli pasty sezamowej, wystarczy sezam lekko podprażyć, a następnie zblendować. Sezam, to ziarna, które wspaniale wpływają na zdrowie całego organizmu, a są niezwykle niedoceniane. Zwykle gości w menu w bardzo małej ilości, a jest skarbnicą wielu składników prozdrowotnych. To świetne źródło wapnia, co świetnie sprawdzi się zwłaszcza w diecie roślinnej, gdzie eliminuje się nabiał, będący największym źródłem tego pierwiastka. Dodatkowo, może również obniżyć poziom złego cholesterolu, zawiera również substancje przeciwutleniające, które zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. Ma również wpływ na regulację gospodarki tłuszczowej w organizmie. Ze względu na dość sporą zawartość cukru nie będzie zbyt dobrym wyborem dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chałwę waniliową w swoim własnym domu w sposób naprawdę łatwy i prosty, ten przepis sprawdzi się idealnie. Choć większość receptur wymaga użycie specjalistycznego sprzętu, w tym wypadku nie jest to konieczne. Chałwa choć domowa, jest niezwykle pyszna. To idealny pomysł na deser dla dzieci. Jest tak dobra, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To prawdziwa, więc przy tym najlepsza chałwa domowa.
Alergeny w chałwie waniliowej
Lista alergenów dla chałwy waniliowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tahini (pasta sezamowa)
Wartości odżywcze chałwy waniliowej
Chałwa nie powinna gościć w menu zbyt często, gdyż nie jest daniem odżywczym.
Energia i białka
(66g)
Węglowodany
(66g)
Tłuszcze
(66g)
Składniki mineralne
(66g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.