Cebulka marynowana

Opublikowano: 02.10.2022 r., 17:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowana cebulka w słoiku.
Cebulka marynowana
Cebulka marynowana to doskonały pomysł na pyszne przetwory domowe na zimę. Cebulka można wykorzystać do sałatek oraz mięsnych dań obiadowych. Koniecznie poznaj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
176 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Cebula - mała (1000 g)
  • Ocet spirytusowy - pół szklanki (125 ml)
  • Cukier - 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek mały, małe słoiczki

Przepis na cebulkę marynowaną krok po kroku

Cebulki obierz, ułóż do czystych, wcześniej wyparzonych słoiczków.

Do garnka wlej dwie szklanki wody, ocet, dodaj cukier oraz półtorej łyżki stołowej soli. Składniki zagotuj.

Cebulki zalej gorącą zalewą i zakręć słoiki.

Słoiki z cebulką pasteryzuj w wodzie przez około 20 minut.

Następnie cebulki wyciągnij z wody, pozostaw je do wystudzenia.

Słoiki z cebulkami przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na cebulkę marynowaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat cebulki marynowanej

Cebulka marynowana to doskonały pomysł na przetargowy do słoików na zimę. Najlepsza cebulka marynowana świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek. Cebulkę marynowaną możemy podać również jako dodatek do mięs duszonych lub pieczonych. Prosty przepis na cebulkę marynowaną nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty: cebula mała, ocet spirytusowy, woda, cukier oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić cebulkę marynowaną? Cebulki obierz, ułóż do czystych, wcześniej wyparzonych słoiczków. Do garnka wlej dwie szklanki wody, ocet, dodaj cukier oraz półtorej łyżki stołowej soli. Składniki zagotuj. Cebulki zalej gorącą zalewą i zakręć słoiki. Słoiki z cebulką pasteryzuj w wodzie przez około 20 minut. Następnie cebulki wyciągnij z wody, pozostaw je do wystudzenia. Słoiki z cebulkami przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Cebula to wartościowe warzywo, które jest doskonałym źródłem wielu substancji odżywczych. Znajdziemy w niej witaminę C oraz substancje o działaniu bakteriobójczym. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula zawiera również kwercetynę, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując łatwa w przygotowaniu cebulka marynowana świetnie sprawdzi się jako przetwory na zimę. Dodatkowo możemy ją wykorzystać jako dodatek do kanapek lub sałatek w sezonie zimowym, kiedy dostępność świeżych warzyw jest ograniczona. Cebulka jest dobra do spożycia po kilku dniach od jej przygotowania, jednak im dłużej ją marynujemy, tym staje się smaczniejsza. Produkty niezbędne do jej przygotowania są dostępne w przystępnych cenach w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w cebulce marynowanej

Lista alergenów dla cebulki marynowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na cebulkę marynowaną

Wartości odżywcze cebulki marynowanej

na 100g gotowej potrawy

Cebulka marynowana to doskonała propozycja na przystawkę. Cebulka w zalewie octowej nie powinna być spożywana przez osoby, które zmagają się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
55.15
176.47
Białko (g)
0.93
2.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
12.93
41.37
Węglowodany przyswajalne (g)
11.49
36.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.43
4.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
0.10
0.32
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.24
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.08
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.10
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
6.24
19.98
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.02
0.05
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.14
Ryboflawina (mg)
0.03
0.08
Niacyna (mg)
0.10
0.32
Foliany (µg (mcg))
16.03
51.31
Beta karoten (µg (mcg))
0.84
2.70

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
3.64
11.64
Potas (mg)
123.52
395.26
Wapń (mg)
20.09
64.30
Fosfor (mg)
24.89
79.66
Magnez (mg)
8.54
27.34
Żelazo (mg)
0.18
0.59
Cynk (mg)
0.15
0.46
Miedź (mg)
0.04
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny cebulki marynowanej 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cebulki marynowanej

Koszt składników
8.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
1000 g
mała
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Ocet spirytusowy
125 ml
pół szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Cukier
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Koszt składników
8.50