Cannelloni bolognese

Opublikowano: 09.01.2024 r., 0:36 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron cannelloni z sosem bolońskim
Cannelloni bolognese
Cannelloni bolognese to nic innego jak pyszna zapiekanka z mięsem i serem, którą przygotujesz dosłownie w kilka minut. Będzie to pyszny pomysł na posiłek dla całej rodziny.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
267 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Passata pomidorowa - 2 szklanki (500 g)
  • Makaron cannelloni (400 g)
  • Ser Mozzarella - 2 kule (300 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne

Przepis na cannelloni bolognese krok po kroku

Cebulę i czosnek zeszklij na oleju.

Następnie dodaj mięso i podsmaż je do momentu, aż nabierze charakterystycznego brązowego koloru.

Wtedy dodaj passatę pomidorową i zioła.

Gotuj całość do lekkiego zredukowania się wody.

Tak przygotowanym farszem nadziej makaron.

Ułóż makaron w naczyniu żaroodpornym.

Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli.

Całość zapiecz w piekarniku przez 20 min w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na cannelloni bolognese
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat cannelloni bolognese

Cannelloni to nic innego jak pomysł na zapiekany makaron z sosem bolońskim lub z sosem beszamelowym na obiad dla całej rodziny. Przepis na cannelloni bolognese jest bardzo prosty i szybki dlatego koniecznie go poznaj.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak makaron, cebula, czosnek, passata pomidorowa, olej, ser mozzarella i mięso. Zapiekankę możesz przygotować z dowolnym mięsem mielonym.

Zatem, jak zrobić makaron cannelloni z sosem bolońskim na obiad?

Cebulę i czosnek zeszklij na oleju. Następnie dodaj mięso i podsmaż je do momentu, aż nabierze charakterystycznego brązowego koloru. Wtedy dodaj passatę pomidorową i zioła. Gotuj całość do lekkiego zredukowania się wody. Tak przygotowanym farszem nadziej makaron. Ułóż makaron w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli. Całość zapiecz w piekarniku przez 20 min w 180 st. C. Nasze cannelloni z sosem bolońskim jest dobre do podania.

Sam widzisz, jaki jest to szybki pomysł na posiłek dla całej rodziny.

Pamiętaj, że makaron cannelloni zazwyczaj wykonywany jest z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Mój dzisiejszy przepis będzie idealny dla osób na diecie tradycyjnej, czyli takiej, w której nie eliminujemy mięsa. Jeśli jednak twoja dieta wegetariańska i wykluczasz z niej mięso zamiast mięsa postaw na dodatek szpinaku.

Zapiekanka cannelloni bolognese w swoim składzie tak naprawdę może mieć dowolne składniki, dlatego śmiało możesz modyfikować ten przepis i włączyć do niej to, co najbardziej lubisz.

Alergeny w cannelloni bolognese

Lista alergenów dla cannelloni bolognese przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron cannelloni
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze cannelloni bolognese

na 100g gotowej potrawy

Przygotowanie tego dania możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
223.22
267.86
Białko (g)
11.75
14.10
Fenyloalanina (mg)
0.36
0.44
Brak danych dla: cebula, makaron cannelloni.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
19.52
23.42
Węglowodany przyswajalne (g)
16.69
20.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.83
3.40
Sacharoza (cukier) (g)
0.13
0.16
Brak danych dla: cebula, czosnek.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.71
0.86
Brak danych dla: cebula, czosnek.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.69
0.83
Brak danych dla: cebula, czosnek.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula, czosnek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
11.17
13.40
Tłuszcze nasycone (g)
5.55
6.65
Tłuszcze nienasycone (g)
5.62
6.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.45
5.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.17
1.41
Cholesterol (mg)
32.62
39.15
Brak danych dla: makaron cannelloni.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
36.99
44.39
Brak danych dla: makaron cannelloni, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.57
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.66
4.39
Brak danych dla: makaron cannelloni, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.61
0.73
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.07
34.89
Brak danych dla: makaron cannelloni, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.35
4.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.47
23.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
94.95
113.93
Brak danych dla: makaron cannelloni, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
152.88
183.46
Potas (mg)
300.99
361.19
Wapń (mg)
99.68
119.61
Fosfor (mg)
181.93
218.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
38.17
45.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.55
1.86
Cynk (mg)
1.72
2.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.55
0.66
Brak danych dla: cebula, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cannelloni bolognese 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cannelloni bolognese

Koszt składników
55.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Passata pomidorowa
500 g
2 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Makaron cannelloni
400 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.40
Za 400 g
Ser Mozzarella
300 g
2 kule
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
10.80
Za 300 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
55.50