Caffe latte
Przepis na caffe latte krok po kroku
Mleko lekko podgrzej i spień przy pomocy spieniacza.
Spienione mleko przelej do wysokiej szklanki.
Do mleka po ściance szklanki lub po łyżce delikatnie wlej gorące espresso.
Całość możesz posypać cynamonem lub kakao.
Więcej informacji na temat caffe latte
Caffe latte to pyszny napój na bazie kawy i mleka, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kawy w nieco delikatniejszej odsłonie. Jest prosta i smaczna. Latte macchiato to espresso (25-35 ml), spienione mleko (200-220 ml) i odrobina mlecznej pianki. Napój ten cechuje delikatny smak, ciekawy wygląd oraz wiele możliwości związanych ze stosowaniem dodatków smakowych.
Przepis na caffe latte to świetny pomysł na stworzenie prostego napoju, który nie tylko dodaje energii, ale również wspaniale smakuje. Kawa tak stworzona jest pyszna i mleczna. To smaczna propozycja zarówno na rano, jak i po południu. Popularna kawa składa się z espresso i dużej ilości mleka oraz mlecznej piany, tworzących efektowne warstwy: mleko na spodzie, kawa i piana na wierzchu. Otrzymuje się je poprzez wlanie spienionego mleka do szklanki, do której następnie wlewa się espresso.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić caffe latte, by było smaczne, proste i szybkie to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. W takim wydaniu kawa nie jest mocna. To najlepsza opcja dla miłośników słodkich napojów. Kawa z mlekiem jest dobra dla osób, które szukają ciekawego pomysłu na popołudniowy deser. W dodatku wszystkie składniki na pewno masz już w domu. Choć może wydawać się trudna w przygotowaniu, tak naprawdę jest bardzo szybka. Caffe latte przygotowuje się poprzez uzupełnienie dużej filiżanki lub szklanki z espresso mlekiem. Najlepiej zacząć od przygotowania gorącego, dobrze spienionego mleka oraz zaparzenia mocnego espresso. Najpierw do szklanki należy wlać spienione mleko, następnie – delikatnie dolać do niego espresso. Ostatnią czynnością związaną z parzeniem takiej kawy jest dodanie do niej mlecznej pianki. „Latte” znaczy po włosku mleko. Nazwa oznacza zatem po prostu kawę z mlekiem. Caffe latte podaje się w większych naczyniach: wysokich szklankach lub dużych filiżankach. Niezwykle istotny jest też dobór kawy. Najlepiej, by była mało kwaśna. Kawy o dużej kwaśności nie tylko gorzej smakują, ale również są mniej delikatne dla żołądka.
Alergeny w caffe latte
Lista alergenów dla Caffe latte przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze caffe latte
To opcja zdrowa.
Energia i białka
(235g)
Węglowodany
(235g)
Tłuszcze
(235g)
Witaminy
(235g)
Składniki mineralne
(235g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.