Buraczki marynowane
- Burak - 5 sztuk (600 g)
- Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 4 łyżki (40 g)
- Sól - 1 łyżka (10 g)
Przepis na buraczki marynowane krok po kroku
Dodatkowo przygotuj szklankę wody.
Obierz buraki i pokrój je na cienkie plasterki lub kostkę.
W dużym garnku umieść ocet, wodę, cukier, sól, gorczycę ziarnistą, pieprz, liście laurowe.
Podgrzej mieszankę na średnim ogniu, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
Gotuj buraki w lekko osolonej wodzie przez około 5-7 minut, aż staną się lekko miękkie.
Odcedź gotowane buraki i przepłucz je zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Umieść buraki w słoikach lub pojemniku o odpowiedniej wielkości. Zalej je przygotowanym marynatą.
Zakręć słoiki i umieść je w lodówce na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na kilka dni, aby smaki dobrze się przegryzły.
-
Kiszone buraki
-
Buraczki z papryką
-
Buraczki z papryką na zimę
-
Buraki z papryką na zimę
-
Buraki w zalewie octowej
-
Buraczki w zalewie octowej
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Buraki do słoików na barszcz
-
Ćwikła na zimę
-
Sałatka z buraków i papryki
-
Buraki z papryką do słoików
-
Buraczki z chrzanem na zimę
-
Ćwikła z chrzanem do słoików
-
Buraczki w zalewie
-
Buraczki z chrzanem do słoików
-
Zakwas z buraków czerwonych
-
Buraczki na zimę z cebulą
-
Sałatka z kiszonych buraków do słoików
-
Buraki na zimę
Więcej informacji na temat buraczków marynowanych
Pyszne buraczki marynowane to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę. Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku składników, czyli: buraki, ocet, czosnek, cukier, czosnek i ulubione przyprawy.
Zatem, jak zrobić buraczki marynowane w zalewie octowej nie tylko na zimę?
W pierwszej kolejności obierz buraki ze skóry i ugotuj w wodzie z odrobiną soli.
Przy obieraniu koniecznie zabezpiecz ręce, sok z buraków to silny barwnik, którego ciężko się pozbyć z rąk i ubrań. Dlatego, jeśli nie chcesz szkód, zadbaj o to.
Ugotowane buraki zostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój na mniejsze kawałki, nie ma znaczenia czy będzie to kostka, czy plasterki, zadecyduj sam.
W tym czasie wlej 0,5 l wody do garnka i zagotuj, dodaj ocet i miód. Nie zapominaj o przyprawach, idealnie sprawdzi się tutaj ziele angielskie i liście laurowe. One zdecydowanie dadzą aromatu naszej potrawie. Buraki przełóż do słoików, dodaj ząbki czosnku. Tak przygotowaną zalewę przelej do słoików z burakami, zakręć mocno i pasteryzuj przez około 20 minut. Nasze buraczki są dobre.
Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na buraczki marynowane.
Wielu z nas nie używa na co dzień buraków i nie włącza ich przetworów do swojego codziennego jadłospisu, a to duży błąd. Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu.
Skoro już znasz proporcje, aby zalewa była pyszna, wiesz, ile przygotować przygotuj nasze najlepsze i smaczne buraczki. Będzie to dobry pomysł na dodatek do obiadu lub przekąska w formie tapas.
Alergeny w buraczkach marynowanych
Lista alergenów dla buraczków marynowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na buraczki marynowane nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze buraczków marynowanych
W podobny sposób możesz przygotować dowolne marynowane warzywa.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.