Bulion z kurczaka

Opublikowano: 09.01.2024 r., 14:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gorący bulion z kurczaka.
Bulion z kurczaka
Bulion z kurczaka to baza dla wielu smacznych posiłków. Z tym przepisem dowiesz się jak ugotować ją w prosty, ale naprawdę smaczny sposób z kilku podstawowych produktów.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
136 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry (160 g)
  • Skrzydełko kurczaka (220 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Seler korzeniowy (60 g)
  • Cebula (100 g)
  • Por (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na bulion z kurczaka krok po kroku

Mięso włóż do dużego garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie i gotuj przez 30 minut.

W tym czasie obierz wszystkie warzywa i przekrój na mniejsze części.

Dodaj do garnka z gotującym się mięsem. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.

Wszystko gotuj razem przez 1 godzinę.

Dopraw solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.

Jak oceniasz przepis na bulion z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,4% osób

Więcej informacji na temat bulionu z kurczaka

Bulion z kurczaka to baza dla wielu smacznych posiłków. Z tym przepisem dowiesz się jak ugotować ją w prosty, ale naprawdę smaczny sposób z kilku podstawowych produktów.

Przepis na bulion z kurczaka to świetny wybór dla wszystkich osób, które szukają dobrej bazy dla licznych zup i sosów. Nie wiesz, jak przygotować go od podstaw? W takim razie dobrze trafiłeś! To przepis tak prosty, a przy okazji naprawdę ciekawy. Drób jest delikatny i lekkostrawny, zawiera również mało kalorii. Będzie więc lepszym wyborem na diecie. Oprócz mięsa niezwykle istotne są również warzywa. Zwyczajowo do bulionu dodaje się marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Te warzywa sprawiają, że całość jest zdrowa i aromatyczna. To najlepszy wybór również dla dzieci. Dzięki temu może być częścią zdrowej diety, a także posiłkiem na diecie lekkostrawnej. I choć jest lżejszy, to jego smak jest naprawdę niesamowity. Ten prosty przepis, to wspaniały pomysł na zupę, która zawsze się udaje. Dobrze prezentuje się podany z makaronem, czy lanymi kluskami. Zupę można przygotować z porcji rosołowych lub z całego kurczaka. Ten zrobiony z całości smakuje bardziej aromatycznie i sprawdzi się jako wspaniały sposób na wykwintny obiad na przyjęcia. Natomiast wywar z udek kurczaka będzie idealny na rodzinne biesiadowanie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bulion z kurczaka, by był smaczny i prosty, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Bulion drobiowy możesz przygotować zarówno z kurczaka (to najpopularniejsza wersja), jak i indyka. Wybór mięsa zależy od Twoich preferencji. Domowy bulion, choć może się wydawać trudny, wcale taki nie jest. W kilka chwil zrobisz zupę idealną. Wiele osób zastanawia się jednak co zrobić z tak dużym zapasem zupy. Nie martw się, bulion idealnie nadaje się do zamrożenia. Najlepiej do zupy użyć składników najwyższej jakości. Dzięki temu zyskasz pewność, że całość faktycznie jest pyszna i zdrowa. Wywar mięsno warzywny jest świetną bazą do różnych dań np. zup, farszy, czy sosów. Choć wiele osób sięga po opcję z torebki, kostki lub słoiczka, to warto przygotować go samodzielnie od podstaw. Ten domowy jest nie tylko równie smaczny, ale także znacznie zdrowszy. Najlepszy bulion to ten przygotowany własnoręcznie.

Alergeny w bulionie z kurczaka

Lista alergenów dla bulionu z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze bulionu z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo witamin i minerałów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
104.74
136.17
Białko (g)
9.50
12.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
6.13
7.96
Węglowodany przyswajalne (g)
4.78
6.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.34
1.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
4.60
5.98
Tłuszcze nasycone (g)
1.81
2.35
Tłuszcze nienasycone (g)
2.79
3.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.84
2.40
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
1.23
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.03
Cholesterol (mg)
49.97
64.97

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
108.38
140.90
Witamina B6 (mg)
0.31
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.24
Witamina C (mg)
5.07
6.58
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.04
Witamina E (mg)
0.53
0.69
Retinol (µg (mcg))
4.59
5.97
Tiamina (mg)
0.07
0.09
Ryboflawina (mg)
0.09
0.11
Niacyna (mg)
3.04
3.95
Foliany (µg (mcg))
20.65
26.85
Beta karoten (µg (mcg))
1045.83
1359.58

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
62.37
81.08
Potas (mg)
234.90
305.37
Wapń (mg)
24.21
31.47
Fosfor (mg)
98.64
128.23
Magnez (mg)
18.92
24.60
Żelazo (mg)
0.65
0.85
Cynk (mg)
0.85
1.10
Miedź (mg)
0.06
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny bulionu z kurczaka 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bulionu z kurczaka

Koszt składników
34.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
160 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.56
Za 160 g
Skrzydełko kurczaka
220 g
7.50
Za 600,0 g
Liczba opakowań 1
2.75
Za 220 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Koszt składników
34.50