Bulion mięsny

Opublikowano: 29.06.2023 r., 14:02 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bulion mięsny z warzywami.
Bulion mięsny
Bulion mięsny to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków, które pozwolą budować doskonałe dania. Ten bulion możesz wykorzystać na różne sposoby.
Przygotowanie 120 min
Gotowanie 150 min
427 kcal
Kcal w porcji
368 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwica wołowa (1000 g)
  • Marchewka (135 g)
  • Pietruszka (90 g)
  • Seler korzeniowy (40 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Kości wołowe (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, goździki całe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na bulion mięsny krok po kroku

Mięso i kości opłucz, zalej w garnku 2 l wody i gotuj na małym ogniu ok. 1,5 godziny.

Cebulę obierz, podpiecz na suchej patelni lub nad ogniem i wbij w nią goździki.

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Dodaj do mięsa wszystkie warzywa.

Dopraw przyprawami: 2 liściami laurowymi, 2-3 ziarnami ziela angielskiego, szczyptą soli i pieprzu do smaku.

Gotuj kolejną godzinę.

Gdy bulion jest gotowy, wystudź i przecedź.

Jak oceniasz przepis na bulion mięsny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat bulionu mięsnego

Bulion mięsny to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków, które pozwolą budować doskonałe dania. Ten bulion możesz wykorzystać na różne sposoby w swojej kuchni. Sięgnij po niego, gdy szukasz naprawdę aromatycznej opcji.

Przepis na bulion mięsny to doskonała opcja dla wszystkich, którzy szukają prostej receptury na smaczne danie. Przepis na bulion jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bulion mięsny, by był pyszny i szybki w przygotowaniu, to ten prosty przepis stanowi doskonałe rozwiązanie. Wywar mięsno warzywny jest świetną bazą do różnych dań np. zup, farszy, czy sosów. Choć wiele osób sięga po opcję z torebki, kostki lub słoiczka, to warto przygotować go samodzielnie od podstaw. Ten domowy jest nie tylko równie smaczny, ale także znacznie zdrowszy. Najlepszy bulion to ten przygotowany własnoręcznie. Jest smaczny i szybki. Z tego przepis dowiesz się jak ugotować wywar na bazie mięsa wołowego. Jeśli zastanawiasz się, jak się robi go na bazie innych kawałków, to cały proces wygląda tak samo. Różni się tylko dodatek mięsa.

Głównym składnikiem tego wywaru jest mięso wołowe. To dlatego, że jest ono niezwykle aromatyczne i nadaje całości niepowtarzalnego smaku. Jeśli jednak nie przepadasz za tym rodzajem mięsa lub nie gości ono w Twoim menu zbyt często możesz sięgnąć po inne, dowolne mięso. Doskonale sprawdzi się na przykład drób. Jest delikatny i lekkostrawny, zawiera również mało kalorii. Będzie więc lepszym wyborem na diecie. Oprócz mięsa niezwykle istotne są również warzywa. Zwyczajowo do bulionu dodaje się marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Te warzywa sprawiają, że całość jest zdrowa i aromatyczna. To najlepszy wybór również dla dzieci. Dzięki temu może być częścią zdrowej diety, a także posiłkiem na diecie lekkostrawnej. I choć jest lżejszy, to jego smak jest naprawdę niesamowity. Ten prosty przepis, to wspaniały pomysł na zupę, która zawsze się udaje. Dobrze prezentuje się podany z makaronem, czy lanymi kluskami.

Alergeny w bulionie mięsnym

Lista alergenów dla bulionu mięsnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze bulionu mięsnego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza wiele witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(368g)
Energia (kcal)
116.13
427.36
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Białko (g)
13.29
48.90
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(368g)
Węglowodany (g)
2.98
10.97
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
2.25
8.28
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
2.68
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(368g)
Tłuszcz (g)
5.37
19.76
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
2.93
10.77
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone (g)
2.44
8.99
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.08
7.65
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.37
1.34
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
53.06
195.27
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(368g)
Witamina A (µg (mcg))
76.68
282.20
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.37
1.36
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.86
3.18
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.41
8.87
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
1.19
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.26
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.80
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.90
21.73
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.21
59.66
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
760.95
2800.30
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(368g)
Sód (mg)
61.70
227.06
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Potas (mg)
295.62
1087.87
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.07
59.13
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
155.36
571.73
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.51
75.49
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.63
2.33
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.82
6.69
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.34
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bulionu mięsnego 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bulionu mięsnego

Koszt składników
153.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
1000 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
120.00
Za 1000 g
Marchewka
135 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Pietruszka
90 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 90 g
Seler korzeniowy
40 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Kości wołowe
100 g
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
153.00