Bułeczki maślane z kruszonką
- Mąka pszenna typ 500 - 2 i 1/2 szklanki (500 g)
- Cukier (80 g)
- Drożdże suche - 1 opakowanie (7 g)
- Sól (3 g)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Masło (100 g)
Przepis na bułeczki maślane z kruszonką krok po kroku
W misce wymieszaj mąkę (zostaw 1/2 szklanki na kruszonkę), cukier (zostaw dwie łyżki na kruszonkę) i sól.
Mleko podgrzej i rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Następnie dodaj jajko i miękkie masło, dokładnie wymieszaj.
Połącz obydwie zawartości i wymieszaj.
Wyłóż ciasto na stolnicę i delikatnie zagniataj, aż będzie elastyczne i gładkie.
Umieść ciasto w misce, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Przygotuj kruszonkę, mieszając w misce mąkę, cukier i miękkie masło (2 łyżki), aż powstanie kruszonka.
Po wyrośnięciu ciasta podziel je na równe kawałki i uformuj małe kulki. Ułóż je na blasze do pieczenia.
Bułeczki posyp kruszonką.
Upiecz je w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Szarlotka z budyniem
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Jabłka pod kruszonką
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Szybka szarlotka
-
Kruszonka do ciasta
-
Ciasto z agrestem
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Chałka z kruszonką
-
Placek ze śliwkami i kruszonką
-
Szybkie ciasto drożdżowe
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Strucla z serem
-
Ciasta z kruszonką
Więcej informacji na temat bułeczek maślanych z kruszonką
Bułeczki maślane z kruszonką w moim wykonaniu to nic innego jak słodkie i pyszne domowe bułeczki w dodatku szybkie i łatwe w przygotowaniu łakocie.
Są to mini bułeczki na bazie ciasta drożdżowego z kruszonką na wierzchu. Będzie to świetny pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia lub deser idealnie pasujący do aromatycznej, świeżo palonej kawy.
Bułeczki z pyszną kruszonką sprawdzą się także jako przekąska poza domem, ponieważ przetransportujesz je w prosty sposób. Nie martw się, na drugi dzień będą tak samo dobre, jak w dniu, w którym zostały przygotowane.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na bułeczki maślane z kruszonką, do jego przygotowania będziesz potrzebować ogólnodostępne produkty spożywcze takie jak: mleko, mąka, cukier, drożdże, jajko, masło.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Do przygotowania ciasta użyłam drożdże świeże, śmiało możesz zdecydować się na drożdże suche typu instant.
Nie ma znaczenia, na jakie drożdże się zdecydujesz, ważne, aby nasze ciasto pięknie urosło. Wtedy bułeczki cynamonowe będą duże i puszyste. Zatem, jak upiec ciasteczka? Wystarczy 15 minut.
Dodatkowo możesz przygotować lukier.
Koniecznie postaw na domową wersję, która jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu.
Wystarczy, że cukier puder wymieszasz z odrobiną wody lub sokiem z cytryny.
Na końcu, gdy słodka przekąska będzie już gotowa. Polej ją domowym lukrem.
Dokładnie jak zrobić bułeczki maślane z kruszonką krok po kroku opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój prosty przepis i przygotuj swoją wersję bułeczek w piekarniku.
Przekonaj się, jakie są smaczne, będą najlepsze dla całej Twojej rodziny.
Alergeny w bułeczkach maślanych z kruszonką
Lista alergenów dla bułeczek maślanych z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze bułeczek maślanych z kruszonką
Bułeczki możesz posypać z góry kawałkami czekolady.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
-
mąka pszenna,
cukier,
mleko,
jajka,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.