Budyń bananowy

Opublikowano: 05.11.2023 r., 13:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Budyń bananowy podany w pucharku.
Budyń bananowy
Nie masz pomysłu na słodką przekąskę dla najmłodszych? Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na domowy budyń bananowy, który jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych.
Przygotowanie 20 min
399 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Banan 3 duże sztuki (350 g)
  • Mleko 2% 2 szklanki (500 ml)
  • Mąka ziemniaczana 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Cukier 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Sok z cytryny 1 łyzeczka (5 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, szklanka, miseczki

Przepis na budyń bananowy krok po kroku

Do garnka wlej mleko, dodaj do niego pokrojone na mniejsze kawałki banany oraz sok z cytryny. Składniki zblenduj przy pomocy blendera.

W szklance wymieszaj 5 łyżek stołowych wody oraz mąkę ziemniaczaną.

Zmiksowane banany z mlekiem ustaw na palniku, dodaj do nich cukier i podgrzewaj do zagotowania.

Następnie do gotującego się mleka dodaj wodę z mąkę i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki.

Gotowy budyń przełóż do miseczek i podawaj na ciepło lub na zimno.

Jak oceniasz przepis na budyń bananowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 70,0% osób

Więcej informacji na temat budyniu bananowego

Budyń bananowy to doskonała propozycja na deser dla dzieci i dorosłych. Budyń bananowy można przygotować bez cukru, warto wtedy wykorzystać dobrze dojrzałe banany. Smaczny, domowy budyń świetnie sprawdzi się również jako baza do przygotowania kremów do ciast i tortów. Sprawdzony przepis na budyń bananowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: banany, mleko, Mąka ziemniaczana, cukier oraz sok z cytryny. Cukier można zastąpić ksylitolem.

A jak zrobić budyń bananowy w domu? Do garnka wlej mleko, dodaj do niego pokrojone na mniejsze kawałki banany oraz sok z cytryny. Składniki zblenduj przy pomocy blendera. W szklance wymieszaj 5 łyżek stołowych wody oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksowane banany z mlekiem ustaw na palniku, dodaj do nich cukier i podgrzewaj do zagotowania. Następnie do gotującego się mleka dodaj wodę z mąkę i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Gotowy budyń przełóż do miseczek i podawaj na ciepło lub na zimno.

Banany to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy K, oraz niektórych witamin z grupy B. Wśród składników mineralnych, które zawierają banany, możemy wyróżnić potas, magnez, fosfor oraz wapń.

Mleko krowie również stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w mleku możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, natomiast do składników mineralnych potas, wapń, magnez, a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego.

Podsumowując: najlepszy budyń bananowy to doskonała propozycja na słodką przekąskę dla dzieci i dorosłych. Pyszny budyń jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak równie dobrze smakuje podany na zimno. Produkty niezbędne do przygotowania domowego budyniu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w budyniu bananowym

Lista alergenów dla budyniu bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze budyniu bananowego

na 100g gotowej potrawy

Budyń bananowy to doskonała propozycja na pyszny deser. Banany stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
88.75
399.36
Białko (g)
2.52
11.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
18.14
81.64
Węglowodany przyswajalne (g)
16.90
76.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.24
5.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
1.18
5.30
Tłuszcze nasycone (g)
0.88
3.98
Tłuszcze nienasycone (g)
0.29
1.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.23
1.03
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.29
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
4.32
19.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
46.00
207.00
Witamina B6 (mg)
0.21
0.93
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
1.34
Witamina C (mg)
3.77
16.98
Witamina D (µg (mcg))
0.59
2.68
Witamina E (mg)
0.06
0.29
Retinol (µg (mcg))
44.86
201.89
Tiamina (mg)
0.05
0.24
Ryboflawina (mg)
0.33
1.49
Niacyna (mg)
0.34
1.51
Foliany (µg (mcg))
9.84
44.27
Beta karoten (µg (mcg))
11.46
51.59

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
23.88
107.44
Potas (mg)
265.27
1193.72
Wapń (mg)
72.88
327.94
Fosfor (mg)
71.31
320.89
Magnez (mg)
19.55
87.96
Żelazo (mg)
0.16
0.72
Cynk (mg)
0.31
1.41
Miedź (mg)
0.04
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny budyniu bananowego 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania budyniu bananowego

Koszt składników
13.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
350 g
3 duże sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.33
Za 350 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Mąka ziemniaczana
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Cukier
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Sok z cytryny
5 ml
1 łyzeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Koszt składników
13.40