Budyń bananowy
- Banan - 3 duże sztuki (350 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Mąka ziemniaczana - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Cukier - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Sok z cytryny - 1 łyzeczka (5 ml)
Przepis na budyń bananowy krok po kroku
Do garnka wlej mleko, dodaj do niego pokrojone na mniejsze kawałki banany oraz sok z cytryny. Składniki zblenduj przy pomocy blendera.
W szklance wymieszaj 5 łyżek stołowych wody oraz mąkę ziemniaczaną.
Zmiksowane banany z mlekiem ustaw na palniku, dodaj do nich cukier i podgrzewaj do zagotowania.
Następnie do gotującego się mleka dodaj wodę z mąkę i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki.
Gotowy budyń przełóż do miseczek i podawaj na ciepło lub na zimno.
-
Kopiec kreta
-
Muffiny bananowe
-
Babeczki bananowe
-
Chlebek bananowy fit
-
Bananowe pancakes
-
Banan w cieście
-
Koktajl bananowy
-
Lody bananowe
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe fit
-
Omlet bananowy
-
Racuchy z bananami
-
Ciasto bananowe
-
Naleśniki z bananami
-
Bananowiec ciasto
-
Placki z bananami
-
Banana split
-
Shake bananowy
-
Deser bananowy
Więcej informacji na temat budyniu bananowego
Budyń bananowy to doskonała propozycja na deser dla dzieci i dorosłych. Budyń bananowy można przygotować bez cukru, warto wtedy wykorzystać dobrze dojrzałe banany. Smaczny, domowy budyń świetnie sprawdzi się również jako baza do przygotowania kremów do ciast i tortów. Sprawdzony przepis na budyń bananowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: banany, mleko, Mąka ziemniaczana, cukier oraz sok z cytryny. Cukier można zastąpić ksylitolem.
A jak zrobić budyń bananowy w domu? Do garnka wlej mleko, dodaj do niego pokrojone na mniejsze kawałki banany oraz sok z cytryny. Składniki zblenduj przy pomocy blendera. W szklance wymieszaj 5 łyżek stołowych wody oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksowane banany z mlekiem ustaw na palniku, dodaj do nich cukier i podgrzewaj do zagotowania. Następnie do gotującego się mleka dodaj wodę z mąkę i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Gotowy budyń przełóż do miseczek i podawaj na ciepło lub na zimno.
Banany to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy K, oraz niektórych witamin z grupy B. Wśród składników mineralnych, które zawierają banany, możemy wyróżnić potas, magnez, fosfor oraz wapń.
Mleko krowie również stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w mleku możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, natomiast do składników mineralnych potas, wapń, magnez, a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego.
Podsumowując: najlepszy budyń bananowy to doskonała propozycja na słodką przekąskę dla dzieci i dorosłych. Pyszny budyń jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak równie dobrze smakuje podany na zimno. Produkty niezbędne do przygotowania domowego budyniu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w budyniu bananowym
Lista alergenów dla budyniu bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze budyniu bananowego
Budyń bananowy to doskonała propozycja na pyszny deser. Banany stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.